Πιτσιλής: Πώς θα εισπράττεται το πρόστιμο από τους ανεμβολίαστους 60 ετών και άνω

Πιτσιλής: Πώς θα εισπράττεται το πρόστιμο από τους ανεμβολίαστους 60 ετών και άνω

Τί είπε η Μ.Θεοδωρίδου για τον εμβολιασμό εγκυών και παιδιών

Στον εμβολιασμό εγκυών και παιδιών αναφέρθηκαν, στην ενημέρωση της Δευτέρας, για την πορεία των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Το παρών έδωσε εκτάκτως ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο βεβαίωσης του διοικητικού προστίμου στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών.

Νωρίτερα, σήμερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 101 νεκρούς, 18.824 νέα κρούσματα και 672 διασωληνωμένους. Στην Αττική εντοπίστηκαν 6.851 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 1.685, ενώ στην Κρήτη τα κρούσματα έφτασαν τα 1.794.

Για τα παιδιά

H πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στα στοιχεία νέας έρευνας διενεργηθείσας στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποια επιβεβαιώνει ότι τα παιδιά διαθέτουν ισχυρούς ανοσοποιητικούς μηχανισμούς, γεγονός που φαίνεται να ερμηνεύει τον περιορισμό της λοίμωξης στο ανώτερο αναπνευστικό και άρα την παρεπόμενη, ηπιότερη λοίμωξη στον παιδικό πληθυσμό.

Αναφορικά με τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα μας αλλά και τα δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας, η κ.Θεοδωρίδου ανέφερε πως η αρχική προσδοκία που δεν επαληθεύθηκε είναι η πρόληψη της λοίμωξης. Αυτό επεσήμανε και ο Φάουτσι, όταν ανέφερε ότι όλοι θα μολυνθούν από την Όμικρον ανεξαρτήτως αν είναι εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι, αν και οι ανεμβολίαστοι έχουν δέκα φορές παραπάνω πιθανότητες να νοσήσουν.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανέφερε επίσης ότι πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η εξουδετερωτική ικανότητα των αντισωμάτων στα παιδιά ήταν ίδια με των ενηλίκων, ενώ η κυτταρική ήταν διπλάσια από αυτήν των ανηλίκων.

«Ενδιαφέρον είναι πως σε κάποια παιδιά διαπιστώθηκε διασταυρούμενη ανοσία από προϋπάρχουσα ανοσία σε εποχιακούς κορωνοϊούς», σημείωσε, για να προσθέσει ότι «τα αντισώματα στα παιδιά φαίνεται ότι διαρκούν πέραν των 6 μηνών».

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι συμβαίνει εάν κάποιος εμβολιαστεί και νοσήσει μετά από τρεις μέρες η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι σε αυτήν την περίπτωση το εμβόλιο δεν προλαβαίνει να οικοδομήσει ανοσία.

Εμβολιασμός και έγκυες

Για τον εμβολιασμό των εγκύων η κ. Θεοδωρίδου, επικαλούμενη δύο νέες μελέτες των CDC και του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ανέφερε ότι «ο εμβολιασμός στην κύηση προστατεύει και την μητέρα και το νεογνό» και δεν συνδέεται με αύξηση της προωρότητα και περιγεννητική θνησιμότητα. Αντίθετα, όπως απέδειξε η δεύτερη έρευνα, πιθανή λοίμωξη εγκύων με κορωνοϊό αυξάνει τον κίνδυνο τόσο για τη μητέρα όσο και για το νεογνό.

Πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας

Η κόπωση και η επιθυμία για να επανέλθουμε στην κανονικότητα της ζωής μας δεν πρέπει να μας παρασύρει, ανέφερε. Η ανεπαρκής ανοσίας λόγω πλημμελής εμβολιασμού θα οδηγήσει σε παρατεταμένη παρουσία του ιού και αυξάνει την πιθανότητα αύξησης των μεταλλάξεων. Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ασφαλείς προβλέψεις.

Ανοίγει η πλατφόρμα για 4η δόση

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλεους, γνωστοποίησε ότι η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση εμβολίου στους ανοσοκατεσταλμένους θα ανοίξει την ερχόμενη Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022. Η τέταρτη δόση θα πρέπει να γίνεται τρεις μήνες μετά την τελευταία δόση και θα χορηγείται από 12 ετών.

Περισσότεροι από 7.235.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 69% του γενικού πληθυσμού και στο 78,6% του ενήλικου, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 70,3% και 80,4% αντίστοιχα, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας. 

Τα πρόστιμα

Στον τρόπο, με τον οποίο θα επιβάλλεται το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας 60 ετών και άνω, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής.

«Η ΑΑΔΕ θα εκδίδει και θα βεβαιώνει σε μηνιαία βάση τα διοικητικά πρόστιμα σε πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το 60στο έτος της ηλικίας της και που παρά τη σχετική υποχρέωσή τους δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι και τη 16η μέρα κάθε μήνα» είπε αρχικά.

«Η βεβαίωση των προστίμων γίνεται από την ΑΑΔΕ μετά από παραλαβή του καταλόγου όσων είναι υποχρεωμένοι να εμβολιαστούν από τα αρμόδια υπουργεία» συμπλήρωσε και στη συνέχεια εξήγησε:

«Η ενημέρωση των πολιτών θα γίνεται με τις συνήθεις διαδικασίες της ΑΑΔΕ: Με ενημέρωση μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, στο gov.gr. Δηλαδή με ανάρτηση της πράξης επιβολής του προστίμου και της εμφάνισης της οφειλής στις πληροφορίες οφειλών. Για την πρώτη φορά θα γίνει ως το τέλος Ιανουαρίου, ενώ παράλληλα οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται ότι τους έχει επιβληθεί πρόστιμο μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr».

«Για την αντιμετώπιση ειδικών περιπτώσεων που χρήζουν περαιτέρω εξέτασης οι πολίτες θα έχουν δικαίωμα με χρήση κωδικών taxisnet και μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr να υποβάλλουν αιτιολογημένο και τεμηριωμένο αίτημα ένστασης, το οποίο θα εξετάζεται από την αντίστοιχη αρμόδια υπηρεσία» υπογράμμισε σε άλλο σημείο.

 

Δείτε επίσης:

1.794 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κρήτη

Σοκ για τους 101 θανάτους από κορωνοϊό - 18.834 νέα κρούσματα

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ