Ποιοι εκλέγονται και ποιοι μένουν εκτός βουλής
Οι έδρες των κομμάτων ανά περιφέρεια - Τα ηχηρά ονόματα που μένουν εκτός
Ευρεία αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας με 158 έδρες δείχνουν τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών (99,83%). Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να "αντέχει" καθώς το ποσοστό που καταγράφει μειώνεται κατά 4 μόλις μονάδες από τις εκλογές του 2015.
Η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων έκλεισε στο 8,4%.
Τρίτο κόμμα το ΚΙΝΑΛ με ποσοστό περίπου 8% ενώ ακολουθεί το ΚΚΕ. Στα καλά νέα της κάλπης, η αποπομπή εκτός Βουλής των ναζιστών της Χρυσής Αυγής. Την ίδια στιγμή, εντός Βουλής βρίσκεται το ΜεΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.
Ειδικότερα, με βάση τα τελικά αποτελέσματα, στο 99,8%% της Επικράτειας, τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής: ΝΔ 39,85%%, ΣΥΡΙΖΑ 31,53%, ΚΙΝΑΛ 8,1%, ΚΚΕ 5,3%, Ελληνική Λύση 3,7%, ΜεΡΑ 25 3,44%.
Οι έδρες των κομμάτων ανά περιφέρεια
Η νέα βουλή θα είναι εξακομματική με τη ΝΔ να έχει 158 έδρες, τον ΣΥΡΙΖΑ 86, το Κίνημα Αλλαγής 22, το ΚΚΕ 15, την Ελληνική Λύση 10 και το ΜέΡΑ25 9 έδρες.
Αναλυτικά τα ονόματα όσων εκλέγονται στη νέα Βουλή σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών ΕΔΩ.
Εκτός βουλής ηχηρά ονόματα
Αρκετά "ηχηρά" ονόματα από όλα τα κόμματα μένουν εκτός της Βουλής, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Ιουλίου.
Από τη μεγάλη νικήτρια Νέα Δημοκρατία μένουν εκτός Βουλής, ο Θεόδωρος Φορτσάκης, ο Δημήτρης Τσιόδρας, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Γιάννης Τραγάκης και ο Νίκος Ταχιάος. Εκτός Βουλής και ο Πέτρος Τατσόπουλος που ήταν επίσης υποψήφιος με τη ΝΔ.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Α' Αθηνών από τη ΝΔ μένουν εκτός Βουλής ο Θεόδωρος Φορτσάκης. Στον Βόρειο Τομέα της Β' Αθηνών, εκτός μένει ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκο Ρωμανός, στον Δυτικό Τομέα η μεγάλη έκπληξη είναι η μη εκλογή του Γεράσιμου Γιακουμάτου από το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Την έδρα του καταλαμβάνει ο δημοσιογράφος Γιάννης Λοβέρδος.
Στον Νότιο Τομέα υπάρχουν πολλές εκπλήξεις. Η εκλογή στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ νέων υποψηφίων, όπως ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου και ο Χάρης Θεοχάρης, αφήνει έξω γνωστά ονόματα όπως ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Στην Α' Θεσσαλονίκης, εκτός έμεινε ο Νίκος Ταχιάος από τη ΝΔ, που πριν από ενάμιση μήνα έχασε και τις εκλογές για τον δήμο Θεσσαλονίκης.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, μένουν εκτός Βουλής οι , Γιώργος Σταθάκης, καθώς χάνει την έδρα του στα Χανιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά εξασφαλίζει μια έδρα την οποία κερδίζει ο Παύλος Πολάκης, ο πρώην αναπληρωτής υπ. Άμυνας και τέως γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, ο εκ ΔΗΜΑΡ προερχόμενος Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο πρώην αναπληρωτής υπ. Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος, η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.
Εκτός βουλής μένει επίσης η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, που ηττήθηκε κατά κράτος στην μονοεδρική της Ζακύνθου, η οποία πέρασε στη ΝΔ. Οριακά εκτός βρίσκεται ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος απέχει περίπου 40 σταυρούς από τον Θανάση Παπαχριστόπουλο στον Β2 Δυτικό Τομέα Αθηνών. Ηττημένοι στην μάχη για έδρα είναι επίσης η πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου και ο Γιώργος Κυρίτσης.
Από το Κίνημα Αλλαγής εκτός της νέας Βουλής μένουν ο Θάνος Ασκητής, ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Γιάννης Μανιάτης, ο Γιώργος Πεταλωτής, ο Σταμάτης Μαλέλης και ο Γιάννης Μαγκριώτης.
- Σύγκρουση αλιευτικού με ιστιοφόρο
- Η πρώτη γυναίκα βουλευτής που στέλνει η Λέσβος στη Βουλή
- Αυτοί είναι οι 300 της νέας Βουλής