Πρώτα το παιδί: Καμπάνια για τον εμβολιασμό κατά της μηνιγγίτιδας Β 8 παιδιών

Newsroom
Newsroom

Το εμβολιαστικό κενό της πανδημίας και η ευαλωτότητα των οικογενειών χαμηλού εισοδήματος καθιστούν αναγκαίο το συγκεκριμένο εμβόλιο, το οποίο δεν αποζημιώνεται ούτε για ασφαλισμένους

Η Μηνιγγίτιδα τύπου Β αποτελεί μια σπάνια, αλλά επικίνδυνη νόσο, που προκαλείται κατά κύριο λόγο από το μικρόβιο του μηνιγγιτιδόκοκκου Β και μεταδίδεται μέσω αναπνευστικών εκκρίσεων και σάλιου. Προσβάλει όλες τις ηλικίες, με μεγαλύτερη συχνότητα στα βρέφη και νήπια, τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες. Η νόσος μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία και να επιφέρει το θάνατο ακόμα και μέσα σε 24 ώρες, ενώ προκαλεί και μόνιμες διαταραχές, όπως κώφωση, επιληψία, εγκεφαλική και νεφρική βλάβη (1).

Στην Ελλάδα, το κόστος του εμβολιασμού κατά της μηνιγγίτιδας Β δεν καλύπτεται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας ούτε για ασφαλισμένους
(2) και ανέρχεται στα 210€ για τις δύο δόσεις που εξασφαλίζουν πλήρη εμβολιαστική κάλυψη. Από την άλλη πλευρά, η πανδημία του κορωνοϊού και το εμβολιαστικό κενό που αυτή επέφερε, δημιούργησαν ανησυχία στην ιατρική κοινότητα, αλλά και αύξηση των κρουσμάτων της μηνιγγίτιδας Β (3).

«Αν δεν δράσουμε άμεσα, θα εμφανισθούν παλιά (ξεχασμένα) λοιμώδη νοσήματα…το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο για τη μηνιγγίτιδα Β, που η κάλυψη είχε φθάσει στο 40%», (Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, Μάρτιος 2021). Από την πλευρά της, η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής έχει επισημάνει, ακόμη και πριν την πανδημία, την ανάγκη ένταξης του εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας Β στη λίστα αποζημίωσης, ειδικά για τα βρέφη κάτω του ενός έτους και τους έφηβους, που αποτελούν ομάδες με υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά, ενώ ο Π.Ο.Υ. έχει θέσει ως στόχο την εξάλειψη των επιδημιών της μηνιγγίτιδας έως το 2030, με βασικό όχημα τη διεύρυνση του εμβολιασμού.

Αναλυτικότερα στοιχεία δείχνουν πως οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες φτώχειας έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να οδηγηθούν στο θάνατο εάν νοσήσουν, λόγω μεγαλύτερης δυσκολίας πρόσβασης σε έγκαιρη ιατρική φροντίδα (4), ενώ τα παιδιά που υποσιτίζονται αποτελούν επίσης πληθυσμό σε μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών νευρολογικών επιπλοκών και θανάτου από τη νόσο (5).

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το Πρώτα το Παιδί, η οργάνωση που ενδυναμώνει παιδιά που ζουν στην Ελλάδα στο όριο της φτώχειας, δημιούργησε καμπάνια crowdfunding με στόχο να συγκεντρώσει 2.000 ευρώ (κόστος αγοράς εμβολίων και εμβολιασμού από παιδίατρο) για να εμβολιάσει άμεσα 8 παιδιά οικογενειών σε ανάγκη, κατά της μηνιγγίτιδας Β. 


Μπορείς να ενισχύσεις την καμπάνια εδώ: https://bit.ly/emvolia_se_8_paidia και να βοηθήσεις ένα ευάλωτο παιδί να προστατευθεί από μια νόσο που μπορεί να απειλήσει ακόμη και τη ζωή του!

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ