Ψαλτοπούλου: Η τρίτη δόση προστατεύει κατά 90% από τη βαριά νόσηση

Ψαλτοπούλου: Η τρίτη δόση προστατεύει κατά 90% από τη βαριά νόσηση

Τι είπε η καθηγήτρια επιδημιολογίας ενόψει του ανοίγματος των σχολείων

Η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού καλπάζει την ώρα που τα σχολεία την Δευτέρα ανοίγουν και τα νοσοκομεία έχουν τεράστια πίεση.

Για το άνοιγμα των σχολείων και την πενθήμερη καραντίνα όσων νόσησαν από κορωνοϊό μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Την ίδια στιγμή τα νοσοκομεία της χώρας λυγίζουν κάτω από το βάρος της Όμικρον, καθώς εκατοντάδες είναι οι υγειονομικοί που νοσούν και αυτό αποτυπώνεται στις εφιαλτικές εφημερίες των νοσοκομείων.

Η καθηγήτρια τόνισε μιλώντας στο Mega ότι το CDC λέει ότι δεν έχουμε δει την κορύφωση της πανδημίας, ενώ ο Άντονι Φάουτσι είναι περισσότερο αισιόδοξος, λέγοντας πως η πτώση της πανδημίας θα εμφανιστεί την τέταρτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

«Οι ανεμβολίαστοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν βαριά αν κολλήσουν τον ιό. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι με την τρίτη δόση είσαι κατά 90% προστατευμένος από τη βαριά νόσηση».

«Τα σχολεία δεν είχαν ανοίξει ποτέ με την Όμικρον, ότι δεδομένα είχαμε ήταν με την Δέλτα. Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να έχουμε τα σχολεία ανοιχτά, αλλά να γίνονται και αλλαγές για το όφελος των παιδιών», είπε για το άνοιγμα των σχολείων.

Για την πενθήμερη καραντίνα δήλωσε πως είναι κάτι θετικό όταν τα συμπτώματα είναι ελαφριά και οι εμβολιασμένοι περνούν τη νόσο σε 2 με 3 ημέρες.

«Όμως αν κάποιος έχει πυρετό βήχει, φτερνίζεται, έχει συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού, δεν υπάρχουν σταθερά δεδομένα ότι απαραίτητα την πέμπτη ημέρα θα είσαι καλά και δεν θα μεταδίδεις. Το πρόβλημα με την Όμικρον δεν είναι η μεγάλη νοσηρότητα, αλλά πλέον επειδή πολύς κόσμος νοσεί, πολλά καίρια του δημόσιου και ιδιωτικό συστήματας μένουν ακάλυπτα και πάνω απ’ όλα οι υγειονομικοί», πρόσθεσε.

Στα όριά τους τα νοσοκομεία

Την ίδια ώρα σε καραντίνα έχει μπει το μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό, το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να μη στέλνει πολλούς συμπολίτες μας σε νοσηλείες, ωστόσο είναι εξαιρετικά μεταδοτική κι αυτό φαίνεται από τις εφημερίες των νοσοκομείων.

Στην εφημερία του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» όλα θυμίζουν συνθήκες πολέμου. Παραπάνω από 100 υγειονομικοί βρίσκονται σε καραντίνα, ενώ εδώ και τέσσερις μήνες 90 υγειονομικοί είναι σε αναστολή.

Μάλιστα, σε κλινική του νοσοκομείου υπάρχουν μόνο δύο νοσηλευτές για 46 ασθενείς, κάτι που προκαλεί έντονη ανησυχία σε περίπτωση που νοσήσουν και οι δύο.

«Σίγουρα χρειάζεται περισσότερο κόσμο για να μπορεί να βοηθήσει, όχι μόνο τις μονάδες, αλλά και τους χώρους που βρίσκονται και άλλοι ασθενείς», είπε η κ. Ψαλτοπούλου.

Πηγή: newsit.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ