Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις Φορολογικές και Τελωνειακές ρυθμίσεις

Newsroom
Newsroom

Η υπουργική τροπολογία που είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο, ψηφίσθηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε. Καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25, ενώ η Ελληνική Λύση τάχθηκε με το «παρών».

Με τη θετική ψήφο της ΝΔ ψηφίσθηκε επί της Αρχής και στο σύνολο το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και άλλες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις, προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό και άλλες διατάξεις για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας» από την Ολομέλεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε της ψηφοφορίας. ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση τάχθηκαν με το «παρών, ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 καταψήφισαν.

Η υπουργική τροπολογία που είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο, ψηφίσθηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε. Καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25, ενώ η Ελληνική Λύση τάχθηκε με το «παρών».

Από τις βουλευτικές τροπολογίες, ο υπουργός Οικονομικών δεν έκανε καμία δεκτή και δεν τέθηκαν στην ψηφοφορία. Ο κ. Σταϊκούρας, ερωτηθείς για τις βουλευτικές τροπολογίες που είχαν κατατεθεί από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ σχετικά με την προσωπική διαφορά σε ορισμένους νέους δημόσιους υπαλλήλους ανέφερε ότι «είναι ένα ζήτημα το οποίο πραγματικά εξετάζουμε. Είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά και κάποιους άλλους συναδέλφους δημοσίους υπαλλήλους και σε άλλες αρχές, ανεξάρτητες. Είναι κάτι που εξετάζεται συλλογικά, συνεκτικά από την Ελληνική Κυβέρνηση».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι επίσης εξετάζονται και αξιολογούνται από το Υπουργείο κάποιες άλλες βουλευτικές τροπολογίες που είχαν κατατεθεί στο νομοσχέδιο.

«Πρόθεση της κυβέρνησης, είναι τα έργα που καθυστερούν να εκτελούνται, να ελέγχονται κατά προτεραιότητα από τα υπόλοιπα» ενημέρωσε την ολομέλεια της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλάκάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τις φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις.

   Ο κ. Σκυλακάλης επισήμανε ότι «η ΕΔΕΛ και ΕΣΕΛ ελέγχουν, όπως ξέρετε, οποιοδήποτε έργο ή σύμβαση έχει δημοσιονομική δαπάνη. Ως τώρα, στα δείγματα του ελέγχου δεν λαμβάναμε υπόψη επαρκώς τον χρόνο καθυστέρησης των έργων, ειδικά τον χρόνο καθυστέρησης στην υλοποίηση των συμβάσεων. Αυτό, είδαμε, τι τραγικές συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές είχε στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Η καθυστέρηση ενός έργου αποτελεί και μία βλαπτική εξέλιξη για το δημόσιο συμφέρον. Συνεπώς, υπάρχει λόγος και θα εφαρμόζουμε από δω και πέρα - θα μπούμε σε λεπτομέρειες σε επόμενη φάση - ότι κάθε φορά που θα παρατηρείται μια καθυστέρηση τριών τεσσάρων μηνών, ιδίως σε μεγάλα έργα, αυτό να αποτελεί αντικείμενο δημοσιονομικού ελέγχου, όχι διότι θα ψάξουμε να βρούμε τι λάθος έγινε σε σχέση με την καθυστέρηση - δεν είναι αυτή η δική μας δουλειά - αλλά διότι η ίδια η καθυστέρηση έχει βλαπτικές δημοσιονομικές επιπτώσεις και πέφτουν έξω τα δημοσιονομικά. Συνεπώς, πρέπει να ελέγχεται κατά προτεραιότητα αυτό το έργο που εμπεριέχει καθυστέρηση σε σχέση με τα υπόλοιπα».

   Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στα άρθρα του νομοσχεδίου που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του, σχετικά με την σύσταση αυτοτελούς τμήματος παρακολούθησης και σύναψης και εκτέλεσης των δανειακών συμβάσεων στα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης, ανέφερε ότι «τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης προχωρούν με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Έχουμε αυτήν τη στιγμή κατατεθειμένα επενδυτικά σχέδια περίπου 12 δισεκατομμυρίων ευρώ. Έχουμε συμβασιοποιημένα επενδυτικά σχέδια περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ και από τα κατατεθειμένα σχέδια των 12 δισεκατομμυρίων, τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν μικρές επιχειρήσεις». Επίσης τόνισε, ότι «η ΕΔΕΛ, η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου που θα εποπτεύσει και το επόμενο στρατηγικό σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής είναι μια ικανή και αποτελεσματική υπηρεσία. Μόνο θετικό θα είναι, ότι θα αναλάβει να ελέγχει από τούδε και στο εξής το επόμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Πολιτικής».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ