Ψηφίστηκε στην αρμόδια επιτροπή η συμφωνία με την Πορτογαλία για την Πολιτική Προστασία

Newsroom
Newsroom

Με την προτεινόμενη ρύθμιση, ο αρμόδιος υφυπουργός τόνισε ότι επιδιώκεται η συνδρομή και η συνεργασία στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας

Η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ψήφισε το νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Πορτογαλικής Δημοκρατίας σχετικά με τη συνδρομή και τη συνεργασία στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από την πλειοψηφία, καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην ολομέλεια.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Χρήστος Τριαντόπουλος, αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση ως παγκόσμιο ζήτημα και τόνισε την ανάγκη συνεργασίας και κοινής δράσης των κρατών και στις τρεις διαστάσεις της κλιματικής κρίσης. Όπως ανέφερε συγκεκριμένα, αυτές αφορούν την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης μέσα από την προώθηση της Πράσινης Ανάπτυξης και το μετριασμό των παραγόντων, που έχουν οδηγήσει σε αυτήν την κρίση, την σύμπραξη στο πεδίο της πρόληψης και της συνεργασίας στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας απέναντι στις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης αυτής, όπως αποτυπώνονται μέσα από τις φυσικές καταστροφές και την στήριξη και αποκατάσταση των πολιτών και των περιοχών που πλήττονται από τις φυσικές καταστροφές. Στη δεύτερη διάσταση της κλιματικής κρίσης εντάσσεται και η πρωτοβουλία για την κύρωση όσον αφορά τη διμερή συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Πορτογαλικής Δημοκρατίας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, που υπογράφηκε στη Λισαβόνα τον Ιανουάριο του 2023.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση, ο αρμόδιος υφυπουργός τόνισε ότι επιδιώκεται η συνδρομή και η συνεργασία στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και πιο αναλυτικά, καθορίζονται τα πεδία για την ανταλλαγή των εμπειρογνωμόνων και των πληροφοριών σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, την υλοποίηση των προγραμμάτων εκπαίδευσης, τη μελέτη θεμάτων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος αναφορικά με ζητήματα πρόβλεψης, πρόληψης, αξιολόγησης και απόκρισης, τη συμμετοχή σε κοινές ασκήσεις και την παροχή αμοιβαίας συνδρομής με την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση σε περίπτωση ενός μεγάλου ατυχήματος καταστροφής. Επίσης, ρυθμίζονται ζητήματα για την κάλυψη εξόδων, καθώς και την απαλλαγή από αυτά σε περιπτώσεις παροχής αμοιβαίας βοήθειας, σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, αλλά και μία σειρά από άλλα ζητήματα υλοποίησης στα 15 άρθρα του νομοσχεδίου.

Η εισηγήτρια της ΝΔ, Σέβη Βολουδάκη, αναφέρθηκε στους αυξημένους κίνδυνους φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών και την ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισης τους, που επιτάσσουν τη συνεργασία μεταξύ των κρατών, ώστε αφενός να ενισχύονται τα μέσα αντιμετώπισης, αφετέρου να ανταλλάσσεται η απαραίτητη τεχνογνωσία για την περαιτέρω αναβάθμιση των κρατικών μέσων και εξοπλισμών. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι η Ελλάδα και η Πορτογαλία, δύο χώρες που πλήττονται αρκετά συχνά από δασικές πυρκαγιές, συνεργάστηκαν πρόσφατα, το 2021 και το 2022, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και η προς επικύρωση συμφωνία έρχεται να επεκτείνει αυτή τη συνεργασία, προβλέποντας την ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων και πληροφοριών, την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, την έρευνα σε ζητήματα πρόληψης και αξιολόγησης, την υλοποίηση κοινών ασκήσεων και φυσικά, τη διαδικασία της παροχής αμοιβαίας συνδρομής, σε περίπτωση μεγάλου ατυχήματος ή καταστροφής.

Επισήμανε δε, ότι παρόμοιες συμφωνίες έχει συνάψει η χώρα μας και με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Κύπρο, τη Μάλτα, την Ουγγαρία, την Ουκρανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και τη Γαλλία.

Ο εισηγητής της μειοψηφίας, Συμεών Κεδίκογλου, διερωτήθηκε αν έχει επιφέρει αποτελέσματα η επιλογή της συγκρότησης κοινών επιτροπών και τι κερδίζουμε πραγματικά από τις κυρώσεις αυτές. Τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός σε αυτές τις περιπτώσεις αλληλεγγύης, αλλά πρέπει να γίνουν πιο μεγάλα βήματα και διερωτήθηκε αν θα πρέπει να κάνουμε και μια αξιολόγηση, κατά πόσον αυτό το ποσό συνολικά που απαιτείται θα ήταν πιο χρήσιμο να διατεθεί για άλλου είδους θέματα Πολιτικής Προστασίας.

Από το ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Πουλάς ανέφερε ότι η διεθνής συνεργασία σε κάθε τομέα είναι ευπρόσδεκτη, θεμιτή και αναγκαία υποχρέωση της πολιτείας να επωφελείται από τις καλές πρακτικές άλλων κρατών, ιδίως κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά δε η συγκεκριμένη διακρατική συμφωνία θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντική στην οργάνωση και στη διαχείριση του τομέα των πυρκαγιών, εάν όντως αυτή αξιοποιηθεί και δεν αποδειχθεί μία ακόμη χαμένη ευκαιρία για την κυβέρνηση.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά, είπε ότι η Συμφωνία αυτή εντάσσεται στο γενικότερο θεσμικό πλαίσιο για την Πολιτική Προστασία, ωστόσο εντάσσεται και στο γενικότερο πλαίσιο των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιδιώκει τη μετατροπή της Πολιτικής Προστασίας και της πρόληψης σε εμπόρευμα, σε ένα ακόμα κερδοφόρο τομέα για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η Μαρία Αθανασίου από την Ελληνική Λύση, τόνισε ότι υπό το πρίσμα της διεθνούς συνεργασίας των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, η παρούσα σύμβαση σαφώς και κρίνεται αναγκαίο να αναπτυχθεί.

Ο Ιωάννης Δημητροκάλης, από το κόμμα «Σπαρτιάτες», είπε ότι συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, σχετικά με τη συνδρομή και τη συνεργασία στον τομέα της πολιτικής προστασίας, αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη δεσμών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα, εξέφρασε τον φόβο πως πρόκειται για μία τυπική διαδικασία, έτσι ώστε να εκπληρώσουμε μια υποχρέωση, γιατί αυτό πρέπει να γίνεται πάνω σε ένα ολιστικό σχέδιο μετριασμού και αντιμετώπισης των επιπτώσεων.

Ο Κομνηνός Δελβερούδης, εκ μέρους της Νίκης, τόνισε ότι βλέπει θετικά και θα υπερψηφίσει για την κύρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας

Η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας, Τζώρτζια Κεφαλά, υπογράμμισε ότι το κόμμα της βλέπει με θετική ματιά τέτοιου είδους συνεργασίες, επάνω σε ένα τόσο επείγον και κρίσιμο θέμα, όπως είναι η προτεραιότητα στην ασφάλεια των πολιτών.

Πηγή: naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ