Ψηφίστηκε στην Επιτροπή το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας

Newsroom
Newsroom

Πώς ψήφισαν τα κόμματα

Με την θετική ψήφο της ΝΔ υπερψηφίσθηκε στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τίτλο «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας - Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών.

Το νομοσχέδιο καταψήφισαν επί της αρχής το ΚΚΕ και η Νίκη, ενώ επιφυλάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση, "Σπαρτιάτες" και Πλεύση Ελευθερίας.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ολοκληρώνοντας και την κατ' άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου στην επιτροπή, μεταξύ άλλων τόνισε πως «η νομοθέτηση αυτή αφορά την πρόληψη και την Πολιτική Προστασία, τα δάση μας, τις δασικές πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και πως η κρατική μηχανή θα οργανωθεί καλύτερα έτσι ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις κρίσιμες καταστάσεις». Είναι ένα νομοσχέδιο που υπερβαίνει κομματικές αντιπαραθέσεις. Υπογράμμισε πως δουλειά του υπουργείου είναι να βρίσκει τρόπους να τρέξουν οι διαγωνισμοί του «ΑΙΓΙΣ» και να φέρει μέσα, ανθρώπινο δυναμικό και νέα τεχνολογία στις υπηρεσίες, προκειμένου να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ακραία καιρικά φαινόμενα, ανυπέρβλητες κρίσεις στο μέλλον, γι' αυτό και δεν χωράει καμία κομματική αντιπαράθεση, επεσήμανε.

Σχετικά με την ενεργοποίηση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και το ΕΣΧΕΔΙΚ, ανέφερε πως είναι ένας νέος θεσμός που αφορά τη συμμετοχή όλων αυτών των επιστημών, σε μια ad hoc, πολύ μικρή και ευέλικτη επιτροπή, έτσι ώστε μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας να μπορούν γρήγορα και ακόμη και με «ZOOM», όπου και αν βρίσκονται, μέσα από το κινητό τους, να εκτιμούν γρήγορα μια κατάσταση και να μας δίνουν μια πρώτη εισήγηση. Η δυνατότητα της διυπουργικής επιτροπής, είπε ο υπουργός, είναι σημαντική για να τίθεται σε ετοιμότητα η κρατική μηχανή και να μην χάνεται χρόνος. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα σε δήμους και Περιφέρειες να λειτουργήσουν πιο άμεσα και γρήγορα, να αντιμετωπίζονται οι ανάγκες να ενδυναμωθεί η κουλτούρα της συνεργατικότητας.

Ειδικά για το 112, ο υπουργός ανέφερε πως αναβαθμίζεται και ως software και ως hardware, για να γίνεται και πιο εξειδικευμένο Δηλαδή, «να μπορεί να έχει ειδικές ζώνες μέσα σε μια Περιφέρεια, να μπορεί να στέλνει το μήνυμα αποκλειστικά εκεί που θεωρούμε. Να είναι πιο δραστικό». Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε και στην μεγάλη σημασία που έχει, το υπουργείο να μπορεί να εποπτεύει τους καθαρισμούς των ρεμάτων. Εστίασε στην σημασία της συνεργασίας με τους δασάρχες κα τους δασεργάτες.

Απαντώντας σε αιτιάσεις βουλευτών αλλά και φορέων σχετικά με την υπαγωγή της ΕΜΥ από το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας στο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προαστασίας, διευκρίνισε πως «δεν υπάρχει καμία κατάτμησή της. Υπάρχει πλήρης διασφάλιση των εσόδων. Η ΕΜΥ διατηρεί όλα τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις, τα έσοδα, τη συμμετοχή σε διεθνείς φορείς, σε επιστημονικούς οργανισμούς και κάθε συναφή επιστημονική, ερευνητική ή πάσης φύσεως δραστηριότητα κατά τη δημοσίευση του παρόντος. Η εκπροσώπηση της ΕΜΥ σε διεθνείς φορείς, επιστημονικούς οργανισμούς, συλλογικά όργανα, διατηρείται χωρίς να θίγεται, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια, διαπίστωση». Θα ισχύσουν οι ίδιες κανονιστικές διατάξεις για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους ένστολους, ομοίως θα ισχύει και στην Πολιτική Προστασία. Τα ίδια μισθολογικά και λοιπά δικαιώματα που είχαν. Στην επιχειρησιακή της λειτουργία, φυσικά και δεν θα παρεμβαίνει η πολιτική ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας. Για την υπαγωγή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο υπουργός σημείωσε ότι το Αστεροσκοπείο ότι «υπάγεται στη ΓΓΕΚ, σε ό,τι έχει να κάνει με όλα τα θέματα επιστημονικής συνάφειάς του». Αποσαφήνισε πως καμία διάθεση δεν υπάρχει, κανένας φορέας να τραυματιστεί ή να μη μπορέσει να λειτουργήσει επιστημονικά. Ο υπουργός ανέφερε πως αυτό που θέλουμε και αφορά την άμεση πρόγνωση και την εισήγηση για την κρίση, είναι να κάθονται όλοι στο ίδιο τραπέζι για να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια, επιστημονικά.

Σχετικά με τις βάσεις της πολεμικής αεροπορίας και του στρατού που υπάρχουν στα νησιά μας και χρησιμοποιούνται για τις αεροδιακομιδές, δήλωσε κατηγορηματικά ότι αυτές, φυσικά και δεν καταργούνται και το πρόγραμμα «Θεοχαρόπουλος», έρχεται να προστεθεί σε αυτά τα οποία ήδη υπάρχουν.

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, από την δική του πλευρά υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο αυτό αποκαθιστά την ισόρροπη ανάπτυξη αυτών των δύο τομέων της πρόληψης και της καταστολής. Έρχεται ακριβώς για να ενισχύσει τον τομέα της πρόληψης. Ο μηχανισμός επικαιροποιείται και διορθώνεται. Δεν έρχεται για να καταστρατηγήσει τις ελευθερίες των ΟΤΑ, ούτε να δημιουργήσει προβλήματα όσον αφορά την λειτουργία. Έρχεται να τους βοηθήσει, να συντονίσει τις δράσεις, είτε είναι για τη χρηματοδότηση, είτε είναι τους φορείς οι οποίοι θα ασχοληθούν με αυτά τα θέματα, έτσι ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί εν τέλει όλοι μαζί.

Σχετικά με την υπαγωγή της ΕΜΥ και του αστεροσκοπείου στο υπουργείο, ο κ. Τουρνάς ανέφερε ότι αυτό συμβαίνει σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ