Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την «καθαρή» έξοδο

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση στο περιθώριο Novartis, Σκοπιανού και ελληνοτουρκικών

Με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται στις Βρυξέλλες και να έχει συναντήσεις στο περιθώριο της άτυπης ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής κυρίως για τα εθνικά θέματα (Σκοπιανό, ελληνοτουρκικά, Κυπριακό κτλ.) και την υπόθεση Novartis να έχει «χαμηλώσει», καθώς εισέρχεται στη φάση της διερεύνησης από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, η κυβέρνηση επιχειρεί να φέρει ξανά στην πρώτη θέση της ατζέντας την οικονομία και το αφήγημα της «καθαρής» εξόδου από το μνημόνιο.

Προς τούτο, άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε αναλυτικά από το βήμα της Βουλής στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's, καίτοι ουσιαστικά την επανέφερε στα επίπεδα που είχε αξιολογηθεί το 2014.

Η «καθαρή» έξοδος, ωστόσο, αποτελεί μάλλον ένα μακρινό και απατηλό όνειρο, δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρχίζουν να βάζουν στο τραπέζι των συζητήσεων το ενδεχόμενο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής. Ένα ενδεχόμενο που μπορεί μεν να αρνείται η Αθήνα, αλλά είναι βέβαιο ότι θα το βρει μπροστά της το επόμενο διάστημα και σημαίνει πρακτικά ότι η εποπτεία της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί και μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος. Τα πρώτα αρνητικά μηνύματα, άλλωστε, ήρθαν από το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, το οποίο μπλόκαρε την εκταμίευση της (υπο)δόσης της τρίτης αξιολόγησης, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα επιστρέφουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών, προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την τέταρτη αξιολόγηση.

Πάντως, ένα από τα δύο εκκρεμή προαπαιτούμενα που οδήγησαν σ' αυτήν την εξέλιξη, δηλαδή η έγκριση του προεδρικού διατάγματος για να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό, υλοποιήθηκε με τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Απομένει έτσι η γενικευμένη εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι οποίοι πάντως ξεκίνησαν από την Τετάρτη και πλέον αντικαθιστούν στο σύνολο τους πλειστηριασμούς που διεξάγονταν με συμβατικό τρόπο στις δικαστικές αίθουσες. Στη Βουλή, εξάλλου, υπερψηφίστηκε η συμφωνία για την παραχώρηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

Πηγή:thecaller.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση