Πυρετός συσκέψεων στο Μαξίμου για την ενεργειακή κρίση - Προσεχώς νέα μέτρα

Newsroom
Newsroom

Στο τραπέζι η ανώτατη τιμή στη χονδρική - Στόχος από τους καλοκαιρινούς μήνες να είναι αισθητή η ελάφρυνση στους λογαριασμούς

Δίνουν και παίρνουν οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα της ενέργειας και την αλματώδη αύξηση του ενεργειακού κόστους, με την κυβέρνηση να καλείται να λάβει αποφάσεις τις αμέσως επόμενες μέρες για το πώς θα συνεχιστεί η στήριξη στους καταναλωτές από τον Ιούνιο και μετά.

Εν αναμονή, λοιπόν, των όποιων προτάσεων της Κομισιόν για μια πιο γενναία ευρωπαϊκή παρέμβαση στην αγορά ενέργειας, οι οποίες θα φτάσουν ως τα μέσα Μαΐου στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζουν το έδαφος και μια εθνική παρέμβαση με οριζόντια χαρακτηριστικά, προκειμένου να μειωθούν αισθητά οι λογαριασμοί ρεύματος που λαμβάνουν οι καταναλωτές. Γι’ αυτό και χθες το απόγευμα βρέθηκε για άλλη μια φορά στο Μαξίμου ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Όπως είχε γράψει το «ΘΕΜΑ» το Μεγάλο Σάββατο, ο κ. Σκρέκας θα συζητούσε με τον πρωθυπουργό για την κεντρική ιδέα επί τάπητος ως προς τον τρόπο πιο γενναίας παρέμβασης στην αγορά. Η φόρμουλα που είναι στο τραπέζι παραμένει το να τεθεί μια ανώτατη τιμή στη χονδρική, ανάλογα με την πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (φυσικό αέριο, λιγνίτης, νερό) και στη συνέχεια να επιδοτείται η διαφορά που θα έχει ο παραγωγός σε σχέση με την τιμή αγοράς.

Πρόκειται, βεβαίως, για ένα κοστοβόρο σχέδιο, για το οποίο αναζητούνται εθνικοί πόροι, πέραν της «κάβας» των 900 εκατ. του συμπληρωματικού προϋπολογισμού. Κάποια χρήματα μπορεί να προέλθουν από τα λεγόμενα «υπερκέρδη» των εταιριών ενέργειας, όταν αυτά προσδιοριστούν στην ακριβή τους διάσταση, ενώ ίσως χρειαστούν και επιπρόσθετοι εθνικοί πόροι. Το εύρος της παρέμβασης εκτιμάται στα 2 δισ ως το τέλος του έτους. Η ελπίδα, όμως, είναι ότι το μοντέλο χρηματοδότησης μπορεί να είναι και σύνθετο, δηλαδή να ξεκινήσει με εθνικούς πόρους και στη συνέχεια να μας «βρει στο δρόμο» η ευρωπαϊκή παρέμβαση που κυοφορείται. Ήδη, δε, στις Βρυξέλλες το κλίμα έχει γίνει πολύ βαρύ λόγω της ακρίβειας, με την Κομισιόν να επεξεργάζεται πιο γενναίες του αναμενομένου παρεμβάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά θα δώσει το στίγμα του τι μέλλει γενέσθαι τις επόμενες εβδομάδες, περί το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου, καθώς στόχος είναι τους καλοκαιρινούς μήνες να είναι αισθητή η ελάφρυνση στους λογαριασμούς.

Πηγή: protothema.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ