Σε απεργιακό κλοιό , την Τετάρτη, η χώρα - "Παραλύει" ο δημόσιος τομέας

Newsroom
Newsroom

H χώρα θα μείνει χωρίς λεωφορεία, τρόλεϊ, τρένα, προαστιακό και πλοία, μετά την απόφαση των εργαζομένων να απεργήσουν για την τραγωδία στα Τέμπη.

Σε απεργιακό κλοιό θα βρίσκεται η Ελλάδα την Τετάρτη 8 Μαρτίου, καθώς έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις από διάφορους φορείς.

Την Τετάρτη η χώρα θα μείνει χωρίς λεωφορεία, τρόλεϊ, τρένα, προαστιακό και πλοία, μετά την απόφαση των εργαζομένων να απεργήσουν για την τραγωδία στα Τέμπη.

Χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ η χώρα την Τετάρτη, λόγω απεργίας

Ειδικότερα, την Τετάρτη 8 Μαρτίου, οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ προχωρούν σε 24ωρη απεργία, όπως αποφάσισε το Σωματείο Τεχνικών και εργαζομένων ΟΑΣΑ-ΟΣΥ.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Στεκόμαστε τόσο στο πλευρό των εργαζομένων στον ΟΣΕ όσο και τους συγγενείς των θυμάτων στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και απαιτούμε να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει».

Την ίδια ώρα, μέχρι και την Τετάρτη θα παραμείνουν ακινητοποιημένα τα τρένα και ο προαστιακός, έπειτα από τις αποφάσεις των σωματείων εργαζομένων της Ηellenic Train να συνεχιστεί η απεργία στον σιδηρόδρομο.

«Δίνουμε μάχη για την ασφαλή κυκλοφορία των τρένων αλλά και για να λάμψει η αλήθεια και να βρεθούν οι ένοχοι του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωση.

24ωρη απεργία στο Δημόσιο στις 8 Μαρτίου προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ

Την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας για την Τετάρτη αποφάσισε στη συνεδρίασή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με την εξουσιοδότηση του Γενικού Συμβουλίου.

Η ανακοίνωση του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ στο Ηράκλειο:

"Το Ν.Τ της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Ηρακλείου καλεί σε 24ωρη Πανελλαδική  Πανδημοσιοϋπαλληλική ΑΠΕΡΓΙΑ για την Τετάρτη, 8 του  Μάρτη 2023, για να απαιτήσουμε μαζί με όλους  τους εργαζόμενους και το λαό να μπει τέρμα στη πολιτική των  ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το  δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών.  Συγκέντρωση στο Ηράκλειο ώρα 11:00, στην πλατεία Ελευθερίας".

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος εκπαιδευτικών ν. Ηρακλείου "Δ. Θεοτοκόπουλος" επισημαίνει:

"Χαιρετίζουμε τις μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις, των εργαζομένων και της νεολαίας  που απαιτούν να μην υπάρχει καμία ανοχή και καμία συγκάλυψη για το έγκλημα στα Τέμπη. Καταδικάζουμε την καταστολή και την απόπειρα φίμωσης της κοινωνίας. 

Στις 8 Μαρτίου όλοι οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους γονείς και τους μαθητές μας μπορούμε να δείξουμε τη δύναμή μας και την απόφασή μας να μην σιωπήσουμε και να απαιτήσουμε, οργανωμένα, να αποδοθούν οι ευθύνες χωρίς συμψηφισμούς και συγκαλύψεις. Οι μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών μας δείχνουν ότι στον 21ο αιώνα δεν μπορούμε να ζήσουμε με το «πάμε και όπου βγει». Η εξοικονόμηση πόρων, η λογική του «κόστους – κέρδους, οι ιδιωτικοποιήσεις, και η εμπορευματοποίηση της παιδείας, της υγείας, και των κοινωνικών υπηρεσιών δεν μπορούν να αποτελούν πολιτική των κυβερνώντων. Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν θυσιάζεται στον βωμό του κέρδους. 

Οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, οι φοιτητές έχουμε ζήσει τους λέβητες που εκρήγνυνται σε σχολείο και αφαιρούν ζωές, τα αμφιθέατρα που δεν χωράνε τους φοιτητές, εκατοντάδες ακατάλληλα σχολεία που πλημμυρίζουν και πέφτουν σοβάδες. Και όλα αυτά όταν δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος στα περισσότερα σχολεία. Αντιθέτως, είναι διαρκής, με ευθύνη των κυβερνήσεων, η υποχρηματοδότηση για τις σχολικές μονάδες (1,8 δις λιγότερα τα τελευταία 11χρόνια).  

Ως πολίτες βιώνουμε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς κατοικιών, την ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης, στα τιμολόγια της ενέργειας. Ζούμε την αμφισβήτηση του δικαιώματος πρόσβασης στις δομές υγείας με την ιδιωτικοποίηση σε βασικούς διαρθρωτικούς τομείς.   

Οι εκπαιδευτικοί με τον συνεχή αγώνα μας υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη μόρφωση για όλα τα παιδιά, σε ένα σύγχρονο, ασφαλές, δημόσιο και δωρεάν σχολείο, ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης για σχολεία κατηγοριοποιημένα που θα αναζητούν χορηγούς, με εκπαιδευτικούς που θα ζουν στην ένδεια, χωρίς μόνιμη και σταθερή εργασία. 

Τώρα είναι η ώρα να φωνάξουμε ακόμα πιο δυνατά και να παλέψουμε για:

Σύγχρονες δημόσιες, και ασφαλείς συγκοινωνίες για όλο τον λαό, ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που θεωρεί την ανθρώπινη ζωή κόστος. 

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με άρτια εκπαίδευση, εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών ασφαλείας σε όλα τα ΜΜΜ και άμεση υλοποίηση των διεκδικήσεων των συνδικάτων. 

Ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε δημόσιες υποδομές και χώρους δουλειάς.                                       Σύγχρονες και ασφαλείς σχολικές υποδομές για μας και τα παιδιά μας.

Επαρκή χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες, να διαμορφωθούν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής, να πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του κράτους και στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών.

Κυβέρνηση, αρμόδια υπουργεία και τοπική διοίκηση να πάρουν τις ευθύνες τους για όλα τα ζητήματα λειτουργίας και ασφάλειας των σχολείων. 

Να πραγματοποιηθούν άμεσα αντισεισμικοί έλεγχοι σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του κράτους. 

Να εκδοθούν πιστοποιητικά πυρασφάλειας και ελέγχου του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού σε όλα τα σχολεία, από κρατικό φορέα και πρωτόκολλα ενεργειών που αφορούν τους προβλεπόμενους όρους υγιεινής και ασφάλειας των σχολικών μονάδων.  

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. « Δ. Θεοτοκόπουλος» καλεί όλες τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους στην απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 8 Μαρτίου και ώρα 11:00 πμ στην πλατεία Ελευθερίας".

24ωρη απεργία σε όλα τα πλοία την Τετάρτη

Σε 24ωρη απεργία προχωρά και η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού για την Τετάρτη και συγκεκριμένα από 00:01 έως 24:00.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΕΝΕΝ αναφέρει: «Στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων της χώρας για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Παν-Πειραϊκής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων…», απαιτώντας την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών της σύγκρουσης των δύο τρένων και τη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που απαιτούνται για ασφαλείς χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές και συγκοινωνίες.

Kαι το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Ηρακλείου συμμετέχει στην αυριανή απεργία βάζοντας στο τραπέζι κι άλλα ζητήματα.

Όπως τονίζεται:

"Η 8 Μάρτη δεν είναι μία γιορτινή επέτειος αλλά αποτελεί μέρα αγώνα και διεκδίκησης ενάντια στην έμφυλη καταπίεση κάθε μορφής. Παρά το δήθεν προοδευτικό πρόσωπο που προσπαθούν να δείξουν οι  κυβερνήσεις, οι έντονες διακρίσεις στην πρόσβαση και τη θέση στην εργασία, στην παιδεία και αλλού, οι παρενοχλήσεις , οι βιασμοί, οι γυναικοκτονίες δεν μπορούν να αποκρυφθούν.  

Στις 8 Μαρτίου 1857, οι εργάτριες στην κλωστοϋφαντουργία της Νέας Υόρκης κατέβηκαν σε απεργία και πραγματοποίησαν μαχητικές διαδηλώσεις διεκδικώντας μείωση ωραρίου εργασίας, εξίσωση των μισθών τους με των ανδρών εργατών και υγιεινές συνθήκες εργασίας. Η απεργία αυτή αναδείχθηκε ως μία από τις σημαντικότερες στιγμές του παγκόσμιου εργατικού κινήματος και έτσι η 8η Μάρτη  αποτελεί ημερομηνία άρρηκτα δεμένη με τους αγώνες του φεμινιστικού και εργατικού κινήματος. 

Η ισότητα ποτέ δεν κατακτήθηκε ουσιαστικά. Η μαζική είσοδος των γυναικών στην παραγωγή είναι στην πράξη ανισότιμη, γίνεται με χειρότερες σχέσεις εργασίας συγκριτικά με τους άνδρες συναδέλφους τους και με τρόπο που τελικά διευκολύνει τους εργοδότες στη μείωση των μισθών και την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας για όλους. Οι διακρίσεις και οι ανταγωνισμοί ενισχύονται και εργαλειοποιούνται από την κυρίαρχη  τάξη για την αναπαραγωγή της εξουσίας και της κερδοφορίας της. Η πάλη για ισότητα θα εξακολουθεί να είναι επίκαιρη όσο το παραγωγικό μοντέλο εστιάζει στα κέρδη των λίγων από την εκμετάλλευση των πολλών, όσο τα κέρδη του κεφαλαίου μπαίνουν πάνω από τα δικαιώματα και τις ζωές μας. Σε αυτή την αέναη αλυσίδα εκμετάλλευσης, οι γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙΑ+  παραμένουν ο αδύναμος κρίκος, οι φτωχότερες και οι πιο εκμεταλλεύσιμες.

Η χρονιά που πέρασε έκλεισε με μια μεγάλη λίστα γυναικοκτονιών που έρχεται να προστεθεί σε μια ακόμα μεγαλύτερη λίστα βιασμών. Ο αριθμός καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία στο πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν πάνω από 5000. Οι καταγγελίες για κακοποιητική συμπεριφορά και παρενοχλήσεις στους εργασιακούς χώρους πυκνώνουν. Ταυτόχρονα, εντείνεται η συγκάλυψη-δικαιολόγηση αυτών των πράξεων από τα ΜΜΕ, που τυφλά αναπαράγουν ιδεοληψίες και προβάλλουν αναχρονιστικές σεξιστικές και σκοταδιστικές θέσεις κατηγορώντας τα θύματα. Ταυτοχρόνως, η καταβαράθρωση των δομών κοινωνικής πρόνοιας-φροντίδας επαναφέρει στο σπίτι την  φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων, με κυρίως  τις γυναίκες –λόγω και των πατριαρχικά εγκατεστημένων έμφυλων ρόλων– να χρεώνονται την εξυπηρέτηση των αναγκών αυτών αλλά και των οικιακών εργασιών.

Η φετινή 8η Μάρτη πρέπει να αποτελέσει έναν απεργιακό σημαντικό σταθμό στην πάλη του εργατικού κινήματος ενάντια στην γυναικεία εκμετάλλευση, τις έμφυλες διακρίσεις, την ανισότητα, τη βία και τον σεξισμό.

Στον κλάδο μας έχουμε εμπειρία διακρίσεων με τις γυναίκες να υποαμείβονται, με καμία προστασία για τη μητρότητα, με παρενοχλήσεις και μια σειρά από συστηματικές διακρίσεις λόγω φύλου. Από τις ερωτήσεις για το αν πρόκειται να κάνουν άμεσα παιδιά στις συνεντεύξεις, ως τις απαξιωτικές και παραβιαστικές συμπεριφορές. Η εγκυμοσύνη βρίσκεται στο στόχαστρο, ενώ η αμοιβή με το μπλοκάκι σημαίνει συχνά μηδενικά δικαιώματα για τις εργαζόμενες μητέρες. Ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη που αποτελεί τομή στην επίθεση απέναντι τόσο στα εργασιακά δικαιώματα όσο και στον συνδικαλισμό στους εργατικούς χώρους πλήττει διπλά τις εργαζόμενες γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ που ήδη δουλεύουν με χαμηλότερους μισθούς και χειρότερες εργασιακές συνθήκες (ασφάλιση, σταθερότητα κλπ). Ο νόμος αυτός που παρουσιάζονταν ως «απάντηση» στις παρενοχλήσεις στους χώρους δουλειάς, όχι μόνο δεν εξασφαλίζει την οποιαδήποτε προστασία απέναντι στην έμφυλη βία, αλλά ανοίγει το δρόμο για την απομάκρυνση (απόλυση) του θύματος από τη δουλειά του σε περίπτωση που κακοποιηθεί, παρενοχληθεί! Συναίνεση στην κυβερνητική πολιτική που βαθαίνει την εκμετάλλευση και πλήττει διπλά τις πιο καταπιεσμένες δίνουν  όλα τα αστικά κόμματα. Καταδικάζουμε την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.  Παλεύουμε για να βελτιωθεί άμεσα η θέση των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων ενάντια σε κάθε είδους διακρίσεις, σεξιστικές, βίαιες και προσβλητικές συμπεριφορές, αλλά και για την κατάργηση της ταξικής εκμετάλλευσης και κοινωνικής καταπίεσης που αναπαράγουν και οξύνουν τέτοια προβλήματα.

Το ΣΜΤ θέλει να λειτουργήσει σαν ασπίδα προστασίας απέναντι στην ιδιαίτερη καταπίεση και τις διακρίσεις λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού. Θεωρούμε αναγκαία την ανάπτυξη της δράσης μας ενάντια στην έμφυλη καταπίεση, την ανισότητα, τη βία και τον σεξισμό. Με την συγκρότηση αντίστοιχης επιτροπής για τη στήριξη συναδελφισσών και την καταγραφή περιστατικών έμφυλης βίας και διακρίσεων στους χώρους δουλειάς. Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καλεί τα μέλη του, τις εργαζόμενες και εργαζόμενους του κλάδου να απευθυνθούν στο σωματείο για κάθε αντεργατική, παραβιαστική, κακοποιητική και σεξιστική συμπεριφορά στους χώρους εργασίας. Στηρίζει τα θύματα παρενόχλησης και βίας στους εργασιακούς χώρους στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. 

Διεκδικούμε:

-Να καταργηθεί ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη. Ίση αμοιβή για ίση εργασία. Ίσα δικαιώματα για όλες/ους. Όχι στις μισθολογικές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Παλεύουμε για κλαδική ΣΣΕ με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς και μείωση του εργάσιμου χρόνου που θα κατοχυρώνει το δικαίωμα στην μητρότητα και στην εγκυμοσύνη.

-Καμία απόλυση εγκύου. Απαγόρευση των απολύσεων συνολικά. Πλήρη προστασία της μητρότητας. Άδειες επιμέλειας και φροντίδας των παιδιών και για τους δύο γονείς, επιδόματα για όλες τις οικογένειες που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Πλήρη προστασία και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων μητέρων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (άδειες, επιδόματα κ.ά.). Επίδομα γέννας σε όλες τις γυναίκες ντόπιες και μετανάστριες χωρίς αποκλεισμούς. 

-Γονικές άδειες και για τους δύο γονείς για φροντίδα παιδιών. Δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας (γηροκομεία, παιδικοί σταθμοί, πρωτοβάθμια περίθαλψη).

- Αύξηση των δημόσιων δαπανών για την Υγεία. Ενιαίο, καθολικό αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας- Πρόνοιας. Αποφασιστική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης Υγείας. Πλήρη δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Κάλυψη όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τοκετού από το κράτος. 

-Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας που πλήττει περισσότερο τις εργαζόμενες γυναίκες.

-Καμία ανοχή στην κουλτούρα του βιασμού, στις παρενοχλήσεις, στις διακρίσεις λόγω φύλου και σεξουαλικότητας. Να προβλεφθούν στις συλλογικές συμβάσεις διατάξεις για την προστασία των εργαζομένων από την σεξουαλική παρενόχληση και την κακοποίηση. Μισθοί υπερημερίας όταν εξαναγκάζεται μία γυναίκα να φύγει από τη δουλειά λόγω παρενόχλησης από τον εργοδότη. Άμεση δικαίωση σε περιστατικά σεξιστικών, εργοδοτικών αυθαιρεσιών, ηθικής και ψυχολογικής παρενόχλησης (mobbing) στους εργασιακούς χώρους.

-Προστασία στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματος. Καμία απαγόρευση ή περιορισμός των εκτρώσεων. Δημόσιες, δωρεάν ασφαλείς εκτρώσεις για όλες όσες το επιθυμούν.

-Να δημιουργηθούν ιατροδικαστικά κέντρα σε κάθε νομό, να αναγνωριστεί νομικά ο όρος «γυναικοκτονία». Δημόσια και δωρεάν ιατρική, ψυχολογική, νομική υποστήριξη των επιζωσών βίας λόγω φύλου και σεξουαλικότητας. Οικονομική στήριξη των επιζωσών.

-Κατάργηση του αντιδραστικού νομοσχεδίου Τσιάρα για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια. Προστασία μητέρας-παιδιού από την κακοποίηση.

-Πλήρη δικαιώματα για τους/τις μετανάστες/ριες σε μετακίνηση, άσυλο, υγεία, παιδεία, στέγη, εργασία. Προστασία των προσφυγόπουλων.

Παλεύουμε συνολικά για ένα κόσμο ισότητας, χειραφέτησης και ελευθερίας"

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ