Σε επιφυλακή οι ελληνικές αρχές για τις δομές φιλοξενίας

Αρνητικά τα 177 επιπλέον δείγματα από το Κρανίδι, ενώ αλλάζει ο προγραμματισμός για τη μετεγκατάσταση ευάλωτων από τα νησιά στην ενδοχώρα.

Σε επιφυλακή παραμένουν οι αρχές στην Ελλάδα, παρά τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων COVID-19 στον γενικό πληθυσμό, αφού οι δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών μπορούν δυνητικά να εξελιχθούν λόγω συγχρωτισμού σε θύλακες μετάδοσης του νέου κορονοϊού.

Από τη δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι, όπου εντοπίστηκαν 150 κρούσματα μεταξύ αιτούντων άσυλο, δύο παιδιά, θετικά στον κορονοϊό, εμφάνισαν υψηλό πυρετό και μεταφέρθηκαν στο Παίδων, ενώ ένας 19χρονος Σομαλος νοσηλεύεται στο Ρίο. Την ίδια ώρα, ένας φιλοξενούμενος στη δομή της Μαλακάσας, η οποία ήδη είναι σε καραντίνα, βρέθηκε θετικός στον ιό και η οικογένειά του, όπως και περίπου δέκα αστυνομικοί που ήρθαν σε επαφή μαζί του, τέθηκαν σε απομόνωση.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν σε όλες τις δομές, αλλά και των γενικότερων συνθηκών, αλλάζει ο προγραμματισμός για την ανακοινωθείσα μετεγκατάσταση ευάλωτων αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, «το πλάνο μετεγκατάστασης εξελίσσεται. Ήδη από τις αρχές Απριλίου μέχρι και σήμερα έχουν μεταφερθεί 627 πρόσφυγες και μετανάστες από νησιά στην ενδοχώρα. Το πρόγραμμα για μετεγκατάσταση 2.380 επιπλέον μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι είναι ευάλωτοι, θα εξελιχθεί τις επόμενες εβδομάδες. Φυσικά, θα καθυστερήσει λίγο, καθώς επεκτείνουμε τα περιοριστικά μέτρα μέχρι και τις 4 Μαΐου. Επομένως, θα πάει λίγο πίσω το σχέδιο, θα γίνει πιο σταδιακά, αλλά πάντα με γνώμονα την προστασία των πληθυσμών αυτών και του ευρύτερου πληθυσμού. Θα λαμβάνονται υπ' όψιν όλες οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, θα τηρούνται τα μέτρα της ΓΓΠΠ και όσοι μεταφέρονται θα μπαίνουν υποχρεωτικά σε 14ήμερη καραντίνα».

Κατά τα άλλα, τα 177 δείγματα που ελήφθησαν στο Κρανίδι ήταν αρνητικά, ενώ το υπουργείο Μετανάστευσης ανακοίνωσε την ανανέωση για ένα έτος των συμβάσεων ορισμένου χρόνου 629 εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου. Αντίστοιχη πρωτοβουλία, όπως ανακοινώθηκε, θα ληφθεί και για τους συμβασιούχους της υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Αναφορικά με 17 εργαζομένους, των οποίων οι συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν, γεγονός που αποτέλεσε αφορμή για αναταρραχές μεταξύ των συναδέλφων τους στην Υπηρεσία Ασύλου, ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, επεσήμανε πως πρόκειται για ελάχιστες περιπτώσεις, «για τις οποίες υπάρχουν ανυπέρβλητα νομικά και υπηρεσιακά κωλύματα».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ