Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στον Αργολικό Κόλπο: Τι λένε οι σεισμολόγοι

Newsroom
Newsroom

"Δεν πρέπει να είμαστε απόλυτα ήσυχοι ότι ο κίνδυνος πέρασε" λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

“Δεν πρέπει να είμαστε απόλυτα ήσυχοι ότι ο κίνδυνος πέρασε” τονίζει σε ανάρτησή του ο σεισμολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας τον σεισμό των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 7:20 το πρωί κοντά στο Λεωνίδιο.

“Πρωινό ξύπνημα με επιφανειακό σεισμό μεγέθους 4,8 στον Αργολικό κόλπο. Προηγήθηκαν λίγοι προσεισμοί, ήδη καταγράφονται μικρότεροι μετασεισμοί” τονίζει στην ανάρτησή του και προσθέτει:

“Η περιοχή δεν έχει ιδιαίτερα υψηλή σεισμικότητα, αλλά προς το παρόν δεν πρέπει να είμαστε απόλυτα ήσυχοι ότι ο κίνδυνος πέρασε γιατί είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούμε ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό“.

 

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς τόνισε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα είναι μεγάλο και μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς, αλλά δεν υπάρχει ιστορικό για τη δραστηριότητα του συγκεκριμένου ρήγματος.

“Η συγκεκριμένη περιοχή έχει μεγάλα ρήγματα αλλά έχει αραιή σεισμικότητα” σημείωσε. “Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι ότι είναι ο κύριος σεισμός, πρέπει να περιμένουμε” πρόσθεσε.

 

 

Για μια περιοχή που δεν παρουσιάζει υψηλή σεισμικότητα έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας. Όπως είπε ο κ. Λέκκας, μιλώντας στο enikos.gr, «έχουν εκδηλωθεί περίπου 6-7 σεισμοί έως τώρα. Η περιοχή του Αργολικού παρουσιάζει μια δραστηριότητα αλλά παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου».

Σε ερώτηση για το εάν τα 4,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ απάντησε ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πούμε κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε και αξιολογούμε τα δεδομένα».

 

Σχετικά με τα ρήγματα της περιοχής ο κ. Λέκκας είπε ότι μέσα στον Αργολικό δεν υπάρχουν πολλά ρήγματα, είναι μια περιοχή που δεν έχει υψηλή σεισμικότητα. Περισσότερα ρήγματα υπάρχουν πιο νότια, προς το Λεωνίδιο».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «κανονικά πρέπει να υπάρξει μετασεισμική ακολουθία».

 

 

 

“Εκείνο που φαίνεται είναι ότι ο χώρος που έχει διεγερθεί δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος, είναι της τάξης των 5-6 χιλιομέτρων, κάτι που δικαιολογεί ένα σεισμό της τάξης του 5 μέγιστο, κάπου εκεί στο 4,5. Επομένως μέχρι στιγμής τα στοιχεία δείχνουν ότι μάλλον πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Έχουμε κάποιους μετασεισμούς, όπως επίσης είχαμε και κάποια προσεισμική δραστηριότητα” τόνισε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σκορδίλης.

 

Δείτε επίσης

Λέκκας: Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός στην Αργολίδα

Γκανάς για τα 4,8 Ρίχτερ στον Αργολικό Κόλπο: Δεν είμαστε σίγουροι εάν είναι ο κύριος σεισμός

Σεισμός 4,8 στην Αργολίδα - Αισθητός και την Αθηνα

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ