Το σπάνιο φαινόμενο που καταγράφηκε στο Αιγαίο σε μία «μαγική» εικόνα - Η εξήγηση της NASA

Newsroom
Newsroom

«Ορισμένα sprites τείνουν να χορεύουν πάνω από τις καταιγίδες, αναβοσβήνοντας το ένα μετά το άλλο. Πολλά ερωτήματα σχετικά με το πώς και γιατί σχηματίζονται παραμένουν αναπάντητα», έγραψε η NASA.

Ένα σπάνιο και ακατανόητο φαινόμενο καταγράφηκε πάνω από το Αιγαίο τον Δεκέμβριο του 2021 και απαθανατίστηκε σε μια φωτογραφία την οποία κοινοποίησε η NASA στο Twitter προκειμένου να προβάλλει το νέο της πρότζεκτ.

Στις 4 Δεκεμβρίου του 2021 πάνω από τα σύννεφα του Αιγαίου και ενώ γινόταν καταιγίδα απαθανατίστηκε μια κοκκινωπή απόκοσμη λάμψη. Πρόκειται για ένα sprite, ένα από τα λιγότερο μελετημένα ηλεκτρικά φαινόμενα που συμβαίνουν στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης. Τα Sprites είναι ένα από τα πιο γνωστά TLEs, δηλαδή τα Φωτεινά Παροδικά Συμβάντα (Transient Luminous Events).

 

Η NASA ανέβασε τη φωτογραφία καλώντας όσους θα είναι αρκετά τυχεροί ώστε να αποθανατίσουν με την κάμερά τους ένα τέτοιο φαινόμενο, να συμμετάσχουν στο πρότζεκτ «Spritacular» και να βάλουν το λιθαράκι τους στην προσπάθεια να μελετηθούν τα TLEs.

 

https://twitter.com/NASA/status/1585386405433380870\

Tι είναι τα TLEs

Τα TLEs περιλαμβάνουν μια σειρά ηλεκτρικών φαινομένων που παρατηρούνται πάνω από καταιγίδες και παράγουν σύντομες λάμψεις φωτός. Το νέο πρόγραμμα έχει ως στόχο να συνδέσει επιστήμονες με πολίτες που θα ήθελαν να συμβάλουν με την κάμερα τους σε επιστημονικές μελέτες.

 

«Οι άνθρωποι τραβούν θαυμάσιες εικόνες από sprites, αλλά αυτές μοιράζονται σποραδικά στο διαδίκτυο και το μεγαλύτερο μέρος της επιστημονικής κοινότητας» δεν βλέπει αυτές τις λήψεις, δήλωσε η Δρ Burcu Kosar, φυσικός διαστήματος στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA στο Greenbelt του Maryland και βασική ερευνήτρια του πρότζεκτ Spritacular.

 

«Το Spritacular θα γεφυρώσει αυτό το κενό δημιουργώντας την πρώτη βάση δεδομένων από πολίτες, για sprites και άλλα TLE που θα είναι προσβάσιμη και άμεσα διαθέσιμη για επιστημονική έρευνα».

Τα sprites εμφανίζονται σε ύψος περίπου 80 χιλιομέτρων, ψηλά πάνω από τις καταιγίδες. Εμφανίζονται στιγμές μετά από μια αστραπή - μια ξαφνική κοκκινωπή λάμψη που μπορεί να πάρει μια σειρά από σχήματα, συχνά συνδυάζοντας διάχυτους σχηματισμούς με φωτεινές, αγκαθωτές έλικες.

 

«Ορισμένα sprites τείνουν να χορεύουν πάνω από τις καταιγίδες, αναβοσβήνοντας το ένα μετά το άλλο. Πολλά ερωτήματα σχετικά με το πώς και γιατί σχηματίζονται παραμένουν αναπάντητα», έγραψε η NASA.

 

 

 

Πηγή: ethnos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ