Στην Κρήτη τα 18 από τα συνολικά 33 κρούσματα της Όμικρον

«Εμβολιαζόμαστε, κάνουμε τεστ και επιλέγουμε με ποιους συναντιόμαστε», το μήνυμα των επιστημόνων

Με συστάσεις για προσοχή, τήρηση των μέτρων και αυτοδιαγνωστικά τεστ κύλησε η ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας, στην οποία συμμετείχαν εκτάκτως ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλής Ζαούτης.

Ο κ. Ζαούτης, όπως αναμενόταν, αναφέρθηκε στα στοιχεία για τη μετάλλαξη Όμικρον  λέγοντας ότι από τα 33  επιβεβαιώμενα κρούσματα στην Ελλάδα, τα 18 είναι στην Κρήτη.  Πέρα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, υπάρχουν και 98 ύποπτα, πρόσθεσε ο κ. Ζαούτης για τα οποία το PCR δείχνει κατά 98-99% ότι πρόκειται για την Όμικρον.

"Η μετάλλαξη Όμικρον έχει απλωθεί σε όλο τον πλανήτη. Φαίνεται ότι μεταδίδεται περισσότερα από την Δέλτα, το 73% των κρουσμάτων στην Αμερική είναι της μετάλλαξης Όμικρον. Φαίνεται - αλλά δεν έχουμε τα τελικά δεδομένα -  ότι έχει χαμηλότερη πιθανότητα νοσηλείας" είπε ο κ. Ζαούτης χαρακτηριστικά. 

"Αυτά τα περιστατικά" πρόσθεσε, "έχουν ήπια συμπτώματα με διάρκεια κατά μέσο όρο, τρεις ημέρες ενώ έχουν νοσηλευτεί 2 άτομα. Αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων και στη χώρα". 

Παπαευαγγέλου: «Εμβολιαζόμαστε, κάνουμε τεστ και επιλέγουμε με ποιους συναντιόμαστε»

Ειδική αναφορά στα Χανιά και το Ρέθυμνο έκανε στο ξεκίνημα της τοποθέτησής της η κα. Παπαευαγγέλου λέγοντας ότι τις τρεις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξητική τάση στην εξέλιξη της πανδημίας. 

“Βρισκόμαστε σε μια φάση που η υποχρεωτικότητα πρέπει να συμπληρωθεί από την ατομική υπευθυνότητα” είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα, όπως:

  • Ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μειώσουμε την πιθανότητα να εκθέσουμε και να εκτεθούμε στον ιό.
  • Όσοι ήρθαν από το εξωτερικό εκτός από τα τεστ πρέπει να περιορίσουν τις επαφές κυρίως με ευάλωτους συνανθρώπους τους
  • Τήρηση αποστάσεων
  • Καλή υγιεινή
  • Αποφυγή πολυπληθών εκδηλώσεων
  • Παραμονή στο σπίτι σε περίπτωση ύποπτων συμπτωμάτων

Η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι παρά τις προηγούμενες συστάσεις, είναι πλέον σκόπιμο οι εμβολιασμένοι μετά από επαφή με κρούσμα να αποφεύγουν την επαφή τους με άλλα άτομα και υποβληθούν σε τουλάχιστον δύο τεστ, τις επόμενες 7 με 10 μέρες. “Η επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον αλλάζει τα δεδομένα και έτσι υπάρχει σύσταση για έλεγχο πριν τις επαφές με συγγενείς και φίλους” είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, για τις οικογενειακές συγκεντρώσεις στα σπίτια συνέστησε:

  • Να είναι όλοι εμβολιασμένοι ή/και να έχουν κάνει τεστ
  • Σωστός αερισμός
  • Χρήση μάσκας από ηλικιωμένους και ευπαθείς

«Βγαίνουμε, βλέπουμε φίλους, περνάμε καλά, αλλά παράλληλα προσέχουμε», είπε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα εφιστώντας την προσοχή για τις ημέρες των εορτών.

Μαγιορκίνης: Τις τρεις τελευταίες ημέρες υπάρχει τάση επιδείνωσης των νέων διαγνώσεων

“Βελτίωση έδειξε μεσοσταθμικά ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στη χώρα μας για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, ωστόσο τις τελευταίες δύο ημέρες και σήμερα, παρατηρείται τάση επιδείνωσης την οποία παρακολουθούμε στενά” τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης καθηγητής Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας. “Σήμερα είναι χαρακτηριστικό ότι είδαμε 42% περισσότερες διαγνώσεις από την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας, δηλαδή την προηγούμενη Πέμπτη” σημείωσε

“Ο αριθμός των θανάτων έδειξε επίσης μείωση της τάξης του 12%”, ανέφερε. “Η πίεση στο σύστημα Υγείας εξακολουθεί να είναι αυξημένη αλλά υπάρχουν συνεχιζόμενες τάσης αποσυμπίεσης”, σημείωσε.

“Ο αριθμός των ατόμων παρακολούθησης στις ΜΕΘ παραμένει σταθερός, με μικρή μείωση. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο ωστόσο υποχώρησε κατά 11% και το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων πλησιάζει στο 1” συμπλήρωσε.

Αλλά και στην Ευρώπη, όπως σημείωσε παρατηρείται επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης με αύξηση των νέων διαγνώσεων με Covid κατά 7%.

Χθες σε παγκόσμια κλίμακα καταγράφηκαν 904.000 διαγνώσεις, ενημέρωσε “αριθμός που δεν έχει καταγραφεί από τις 29 Απριλίου και “πλησιάζουμε να δούμε το ένα αρνητικό ρεκόρ διαγνώσεων να σπάει μετά το άλλο”

Μ. Θεμιστοκλέους: To 90% άνω των 60 έχουν κλείσει ραντεβού ή έχουν κάνει την τρίτη δόση

To 90% άνω των 60 έχουν κλείσει ραντεβού ή έχον κάνει την τρίτη δόση τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα ο κ. Θεμιστοκλέους παρουσίασε τα εξής στοιχεία για την αναμνηστική δόση:

Οι δικαιούχοι είναι περισσότεροι από 5.770.000, ποσοστό δηλαδή ποσοστό 83% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη γίνει 3.150.000 εμβολιασμοί δηλαδή 54% των δικαιούχων ενώ 1.200.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 20,6% των δικαιούχων. Συνολικά δηλαδή ένα ποσοστό 75% και συνεχίζονται να κλείνονται ραντεβού για την αναμνηστική δόση. Τις τελευταίες δέκα μέρες έχουν κλειστεί περισσότερο από μισό εκατομμύριο ραντεβού αναμνηστικής δόσης. Το 90% των άνω των 60 ετών από τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού. Κάτω από τα 60 έτη είναι 63,8%.

Για τις ηλικιακές ομάδες τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:

85 και άνω 82,2%
80-84 90%
75-79 92,1%
70-74 92,3%
65-69 91%
60-64 88,4%
55-59 80,7%
50-54 76,6%
45-49 70,5%
40-44 64,7%
35-39 58,1%
31-34 51,6%
25-29 45,2%
18-24 40%
«Σε σχέση με την αναμνηστική δόση και την προσαρμογή του εμβολιαστικού προγράμματος σε σχέση με τη μετάλλαξη Όμικρον είμαστε αρκετά πιο προωθημένοι από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε ξεκινήσει την αναμνηστική δόση νωρίτερα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες κι έχουμε μειώσει και το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την αναμνηστική δόση» τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Πρόσθεσε ότι «συγκρίνοντας με τις υπόλοιπες χώρες τον γενικό πληθυσμό – να σημειώσω εδώ ότι ο παρονομαστής είναι το σύνολο του πληθυσμού – η Ελλάδα βρίσκεται στην 9η θέση με ένα ποσοστό 30% επί του γενικού πληθυσμού, με τον μέσο όρο στην ΕΕ να είναι στο 23%. Αντίστοιχα στον ενήλικο πληθυσμό η Ελλάδα βρίσκεται στο 35% ενώ ο μέσος όρος των υπολοίπων χωρών της ΕΕ είναι στο 28% ».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ