Στο ΣτΕ προσέφυγαν γονείς μαθητών για τη βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Στο ΣτΕ προσέφυγαν γονείς μαθητών για τη βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν 49 γονείς μαθητών εσπερινών λυκείων, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικος και παράνομος ο πρόσφατος νόμος 4777/2021 του υπουργείου Παιδείας για την ελάχιστη βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι προσφεύγοντες αναφέρουν ότι το παλαιό νομοθετικό πλαίσιο σε όσους φοιτούσαν σε εσπερινά Λύκεια  και ήταν υποψήφιοι στις πανελλαδικές εξετάσεις, έδινε μπόνους, έτσι ώστε να εισάγονται σε επιπλέον θέσεις σε ποσοστό 1% του γενικού συνόλου των εισακτέων. Με την κατάργηση του μπόνους και με την όλη φιλοσοφία του νέου νομοθετικού πλαισίου, μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες εισαγωγής των μαθητών των εσπερινών Λυκείων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σημειώνουν οι γονείς. Πλέον αυτού, οι μαθητές των εσπερινών Λυκείων από τον περασμένο Δεκέμβριο  είχαν ήδη συμπληρώσει τις δηλώσεις προτίμησής τους στις Σχολές, πριν ακόμη ψηφιστεί ο νόμος 4777/2021.

Υποστηρίζουν, ακόμη,  οι γονείς ότι παραβιάζεται  το συνταγματικά  κατοχυρωμένο δικαίωμα πρόσβασης στην εκπαίδευση (άρθρο 16 Συντάγματος), καθώς η Πολιτεία με την κατάργηση του  μπόνους, κάθε άλλο παρά προστατεύει και ενισχύει την εκπαίδευση, αφού δεν  αναγνωρίζει ότι η συγκεκριμένη κατηγορία μαθητών που χρήζει ειδικής ρύθμισης εξομοιώνεται με τους άλλους υποψηφίους. Ακόμη, σημειώνουν οι  γονείς ότι παραβιάζεται η συνταγματική διάταξη περί ισότητας (άρθρο 4 Συντάγματος), καθώς η εξομοίωση των μαθητών των Εσπερινών Λυκείων με τους υπόλοιπους μαθητές είναι ανεπίτρεπτη.

Υποστηρίζουν ακόμη ότι παραβιάζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα δικαστικής προστασίας, καθώς ο επίμαχος νόμος δεν προβλέπει την έκδοση οποιασδήποτε εκτελεστής ή κανονιστικής ατομικής διοικητικής πράξης, έτσι ώστε να μπορεί να προσβληθεί ενώπιον των δικαστηρίων.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ