Στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ η παραβατικότητα των Τούρκων ψαράδων

Στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ η παραβατικότητα των Τούρκων ψαράδων

Το μείζον ζήτημα ανέδειξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάης Βορίδης

Το ζήτημα παραβίασης των ελληνικών υδάτων στο Αιγαίο από τουρκικά αλιευτικά σκάφη, ανέδειξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, κατά τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

   Όπως επισήμανε ο κ. Βορίδης, η ανεξέλεγκτη αλιευτική δραστηριότητα των Τούρκων ψαράδων, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, μιας και δεν υπόκεινται στους ίδιους περιοριστικούς κανόνες που επιβάλλονται στους ευρωπαϊκούς αλιευτικούς στόλους, υπονομεύει τη βιωσιμότητα των αλιευτικών αποθεμάτων της περιοχής και έχει σημαντικές συνέπειες στην αναπλήρωσή τους.

   «Η Ελλάδα παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες προς την Κομισιόν σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα από το 2017» είπε σχετικά ο αρμόδιος υπουργός, προσθέτοντας: «Καλωσορίζουμε φυσικά και αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες της Κομισιόν, ωστόσο έχει έρθει η ώρα για μία πιο προληπτική και αποφασιστική απόκριση, στη βάση των πληροφοριών που έχουν ήδη δοθεί».

   Υπογράμμισε πως η Κομισιόν οφείλει να θέσει το θέμα των παραβιάσεων της Τουρκίας στα σχετικά διεθνή φόρα, όπως στη Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο (GFCM), στις διμερείς επαφές που διεξάγονται μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για την αλιεία, καθώς και σε άλλες συζητήσεις που αφορούν ζητήματα σχέσεων καλής γειτονίας, τον σεβασμό του διεθνούς Δικαίου και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

   Ο κ. Βορίδης ζήτησε από την Κομισιόν να ενημερωθεί η χώρα μας για τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί σε αυτή την κατεύθυνση και ζήτησε τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων ελέγχου στην Ανατολική Μεσόγειο, προτείνοντας, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη του περιπολικού σκάφους της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου Αλιείας (EFCA) καθώς και τη βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή.

   Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (2021, με τον κ. Βορίδη να εκφράζει την ισχυρή υποστήριξη της Ελλάδας στην πρόβλεψη ότι οι ενισχύσεις για περιοχές με φυσικούς περιορισμούς να συνυπολογίζονται στο ποσοστό που διαθέτει ο Δεύτερος Πυλώνας και που αφορά περιβαλλοντικές δράσεις.

   Χαρακτήρισε «εξαιρετικά ριψοκίνδυνη» την πρόταση να συμπεριληφθούν υποχρεωτικά στον 1ο Πυλώνα τα περιβαλλοντικά σχέδια (eco-schemes) καθώς, όπως επισήμανε, πρόκειται για ένα μέτρο που σχεδιάζεται και εφαρμόζεται για πρώτη φορά και είναι αναγκαίο να αποφευχθεί η οποιαδήποτε απώλεια κεφαλαίων από τον φάκελο των άμεσων ενισχύσεων, υπό το ενδεχόμενο μάλιστα χαμηλής συμμετοχής των αγροτών σε αυτά.

   Αναφορικά με τις μικρές οικογενειακές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι είναι αναγκαίο να εξαιρεθούν από τους κανόνες αιρεσιμότητας, εξαιτίας του μη εντατικού τους χαρακτήρα, του χαμηλού περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος καθώς και του γεγονότος ότι καλύπτουν ένα μικρό μέρος της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης.

   Τέλος, ο κ. Βορίδης μίλησε για την αναγκαιότητα να διασφαλιστεί μία δίκαιη ισορροπία μεταξύ των αγροτικών προϊόντων που εισάγονται από τρίτες χώρες και εκείνων που παράγονται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς, όπως είπε, «σε διαφορετική περίπτωση όλες οι προσπάθειές μας θα υπονομευτούν από χαμηλής ποιότητας, φθηνότερα και μη βιωσίμως παραγόμενα, εισαγόμενα τρόφιμα».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ