Στο συνέδριο του Missing Children Europe το "Χαμόγελο του Παιδιού"

Newsroom
Newsroom

Στο επίκεντρο των εργασιών η ανάγκη για ακόμη καλύτερη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», ως ένας από τους πρώτους oργανισμούς-μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά (Missing Children Europe - MCE), που υλοποίησαν την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 πανευρωπαϊκά, συμμετείχε και στο φετινό συνέδριο που υλοποιήθηκε από την MCE, σε συνεργασία με τη γαλλική Γραμμή 116000 Enfants Disparus του φορέα Droit dEnfance, στις 30 Νοεμβρίου στο Παρίσι, με θέμα τα εξαφανισμένα παιδιά στην Ευρώπη και την ανάγκη για ακόμα καλύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών και των Γραμμών 116000.

Ο Οργανισμός λειτουργεί την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 από το 2007, και έχει καταφέρει μέσα από τις Γραμμές Υποστήριξης και Βοήθειας που λειτουργεί -1056, 116000, 116111, 1017- να διαχειριστεί 4.880.686 κλήσεις.  Μόνο στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, έχει λάβει και διαχειριστεί 116.747 κλήσεις.

Στο συνέδριο από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετείχαν, ο κύριος Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού, και η Πηγή Πρωτοψάλτη, Συντονίστρια Διεθνών Συνεργασιών του Οργανισμού.

Ο κος. Κώστας Γιαννόπουλος έδωσε τη δική του μαρτυρία, ως εμπνευστής της ιδέας για μια κοινή τηλεφωνική γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά και ως εκπρόσωπος ενός από τα ιδρυτικά μέλη της MCE, και έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή, ξεκινώντας από τις πρώτες συζητήσεις στο Παρίσι, την συνεργασία κρατών και θεσμών, και φτάνοντας στην σημερινή εκτενή και πανευρωπαϊκή δράση της Ομοσπονδίας. Για να αναδείξει τη σημαντικότητα της διασυνοριακής συνεργασίας και της συνεργασίας μεταξύ των Γραμμών 116000, ανέφερε ένα περιστατικό -από τα χιλιάδες που έχει διαχειριστεί ο Οργανισμός- μιας εξαφάνισης ενός 16χρονου κοριτσιού, που το «Χαμόγελο» προέβη σε διασυνοριακή ενημέρωση όλων των συνεργαζόμενων φορέων με σκοπό την αναζήτηση της ανήλικης σε ευρωπαϊκή κλίμακα, μέσω των διεθνών συνεργασιών με φορείς, Αρχές και θεσμούς του κράτους - πλατφόρμα αναζήτησης παιδιών Global Missing Children Network (GMCNgine), μηχανισμός FIA Alerts (Federation for Internet Alerts) κ.ά.  Παράλληλα, παρουσίασε τα αποτελέσματα της επίμονης και μεγάλης προσπάθειας του Οργανισμού στον τομέα των Εξαφανίσεων παιδιών στην Ελλάδα για την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα Παιδιά (Missing Children Europe - MCE), και τόνισε την σημασία της αξιοποίησης υπηρεσιών και εργαλείων που έχουν ήδη αναπτυχθεί, όπως το AmberAlert ή το ΕuropeanMissingAlertAutomatedSystem (EMAAS), για τη βέλτιστη διαχείριση των περιστατικών και την άμεση εύρεση παιδιών.

Η Πηγή Πρωτοψάλτη παρουσίασε σε ειδικό πάνελ για την Πρόληψη των εξαφανίσεων, τονίζοντας την εμπειρία του Οργανισμού στον τομέα της πρόληψης, όπως τις δράσεις ευαισθητοποίησης της σχολικής κοινότητας και του ευρύτερου κοινού, τις τηλεφωνικές γραμμές για την υποστήριξη παιδιών και εφήβων, τις εκπαιδεύσεις επαγγελματιών, την συνεργασία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αλλά και τις στοχευμένες δράσεις για ιδιαίτερα ευάλωτους πληθυσμούς, όπως παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και έφηβους που τρέπονται σε φυγές λόγω δυσμενών εμπειριών κατά την παιδική τους ηλικία.

Η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, είναι μια γραμμή που παρέχει δωρεάν υποστήριξη σε παιδιά που έχουν εξαφανιστεί, την οικογένειά τους, ενώ παράλληλα δέχεται ανώνυμα και επώνυμα πληροφορίες για περιστατικά εξαφάνισης (φυγή εφήβου, απαγωγή από τρίτο πρόσωπο, γονική αρπαγή, ανησυχητική εξαφάνιση) τις οποίες και προωθεί στις αρμόδιες Αρχές. Λειτουργεί πανευρωπαϊκά, γεγονός που την καθιστά ένα πολύτιμο εργαλείο στην διαδικασία παροχής υποστήριξης και σε παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι στελεχωμένη αποκλειστικά από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους και διαθέσιμη πανελλαδικά, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο.

Επιπρόσθετα, η Γραμμή 116000 είναι διασυνδεδεμένη με τον 112, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης.

Σημαντικό να αναφερθεί πως:

  • Το 2016 η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 στην Ελλάδα, στο πλαίσιο αξιολόγησης όλων των Γραμμών 116000 πανευρωπαϊκά, πιστοποιήθηκε συγκεντρώνοντας τη μέγιστη βαθμολογία 100%.
  • Το 2022 η Missing Children Europe βράβευσε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και τον Κώστα Γιαννόπουλο, Πρόεδρο του Δ.Σ., ως εμπνευστή μίας κοινής ευρωπαϊκής γραμμής για τα εξαφανισμένα παιδιά, η οποία έχει εξελιχθεί σε ένα σύμβολο ελπίδας για τις οικογένειες των παιδιών που αγνοούνται στην Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ