Συνάντηση Γεραπετρίτη - Κάμερον στον απόηχο της απρέπειας Σούνακ

Newsroom
Newsroom

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε τη διαφωνία αρχής που υφίσταται με το Ηνωμένο Βασίλειο ως προς το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

Σε μία κίνηση αναγνώρισης της απρέπειας της Ντάουνινγκ Στριτ να ακυρώσει το τετ α τετ του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη λίγες ώρες πριν την συνάντηση, ο Υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε και συνάντησε τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κύριος Γεραπετρίτης επεσήμανε τη διαφωνία αρχής που υφίσταται ως προς το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ωστόσο, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι υφίσταται ανάγκη συνεργασίας για τη διαφύλαξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Ηνωμένου Βασιλείου και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Η Αθήνα διαψεύδει αβάσιμες διαρροές από Λονδίνο ότι δήθεν είχε συμφωνηθεί να μην τεθούν δημοσίως οι ελληνικές θέσεις για τα Γλυπτά

Συνέχεια στο «διπλωματικό φάουλ» του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, ο οποίος ακύρωσε άκομψα τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τις δηλώσεις του δεύτερου για την ανάγκη επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, είχε δώσει νωρίτερα η Ντάουνινγκ Στριτ.

Η γραμμή άμυνας του Λονδίνου για να δικαιολογηθεί η ακύρωση του ραντεβού Σούνακ-Μητσοτάκη είναι ότι δήθεν η συνάντηση είχε συμφωνηθεί με την «αντίληψη» ότι η ελληνική πλευρά δεν θα έθετε δημοσίως τις πάγιες θέσεις της για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης διαψεύδουν τους ισχυρισμούς αυτούς και τονίζουν ότι «είναι προφάσεις εν αμαρτίαις» και ότι γνώριζαν πολύ καλά ότι το θέμα των Γλυπτών είναι παγίως στην ατζέντα των ελληνοβρετανικών επαφών. Συνεπώς, αυτές οι διαρροές είναι αβάσιμες.
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ