Συνάντηση ΥΠΕΞ Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου: Διεύρυνση της στρατηγικής συνεργασίας

Newsroom
Newsroom

Γεραπετρίτης, Σούκρι και Κόμπος συζήτησαν, στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ, για την ενίσχυση της συνεργασίας στην πολιτική προστασία, την οικονομία και τον τουρισμό, στη διασυνδεσιμότητα και στο πλαίσιο της Ε.Ε., καθώς και στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης «GREGY Interconnector»

H βούληση για διεύρυνση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου εκφράστηκε τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι όσο και στην τριμερή με τη συμμετοχή του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου, στο πλαίσιο της 78ης Συνόδου Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Αναλυτικότερα, στη διμερή συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Σάμεχ Σούκρι επιβεβαιώθηκαν οι στρατηγικές σχέσεις και η βούληση διεύρυνσης συνεργασίας σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας και της απασχόλησης Αιγύπτιων εργαζομένων σε τομείς με αυξανόμενες ανάγκες.

Ακολούθως, κατά την τριμερή συνάντηση με τη συμμετοχή του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, Σάμεχ Σούκρι και Κωνσταντίνος Κόμπος συζήτησαν για την ενίσχυση της συνεργασίας στην πολιτική προστασία, την οικονομία και τον τουρισμό, στη διασυνδεσιμότητα και στο πλαίσιο της Ε.Ε., καθώς και στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης «GREGY Interconnector», μεταφοράς πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. 

Μάλιστα, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης. Η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία συνδέονται στενά με την Αίγυπτο, την προσέγγιση και τις σχέσεις της οποίας με την Ε.Ε. διευκολύνουν και προωθούν, καθώς θεωρούν την Αίγυπτο παράγοντα-κλειδί για την περιφερειακή σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τριμερής σε επίπεδο ηγετών στο Κάιρο

Οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν για την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και ότι η επόμενη τριμερής, σε επίπεδο ηγετών, θα διεξαχθεί στο Κάιρο μέχρι το τέλος του έτους, όπως γίνεται γνωστό σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αναδεικνύοντας τη σημασία του τριμερούς αυτού σχήματος συνεργασίας, ο υπουργός Εξωτερικών το χαρακτήρισε επιτυχημένο μοντέλο πολυμερούς συνεργασίας.

Η ελληνική διπλωματία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση της πολυμερούς συνεργασίας, στη δημιουργία συνεργειών με τις χώρες της περιφέρειάς μας και, δη, της Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής, για τη διατήρηση της σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου χαρακτηρίζονται άριστες, καθώς οι δύο χώρες παραμένουν πυλώνες σταθερότητας σε ένα εξαιρετικά ασταθές περιβάλλον.

Ιστορικοί δεσμοί με την Αίγυπτο

Η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου θεμελιώνεται στους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών και την αμοιβαία βούληση για άμβλυνση των εντάσεων και εμπέδωση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Κύρια έκφανση του στρατηγικού χαρακτήρα της διμερούς συνεργασίας είναι η Συμφωνία για την οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (2020), σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Ελλάδα και Αίγυπτος συγκλίνουν επί σειράς κρίσιμων περιφερειακών ζητημάτων. Η Ελλάδα στηρίζει το διαμεσολαβητικό ρόλο Αιγύπτου στο Μεσανατολικό.

Στόχος της Ελλάδας είναι να εδραιώσει τον περιφερειακό της ρόλο της ως ενεργειακού κόμβου. Στο πλαίσιο αυτό στηρίζει το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, Ελλάδας-Αιγύπτου «GREGY Interconnetctor». Το καλώδιο θα μεταφέρει 100% πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην Ε.Ε., παραγόμενη από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η ελληνική αυτή επένδυση στην ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας είναι πάρα πολύ σημαντική. Ουσιαστικά, θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εδραιώσει το ρόλο της ως ενεργειακού κόμβου, μεταφοράς καθαρής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ