ΕΛΛAΔΑ

Συνεχίζεται το "ταρακούνημα" στις Κυκλάδες - Νέος σεισμός 5 Ρίχτερ

Χωρίς τέλος η σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού - Έρευνες στα πετρώματα

σεισμοι

Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, καθώς το βράδυ της Κυριακής καταγράφηκαν νέες δονήσεις, με την μεγαλύτερη στα 5 Ρίχτερ.

Glomex Video

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού  που σημειώθηκε στις 21:05, εντοπίζεται 21 χιλιόμετραΝοτιοΔυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού ενώ το εστιακό βάθος της δόνησης εντοπίζεται στα 11.2 χιλιόμετρα.

Να σημειωθεί ότι η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην Αττική.

Image
σεισμός 9-2

Ακολούθησε σεισμός 4,3  Ρίχτερ 25 χιλιόμετρα βορειο-βορειοδυτικά της Ανάφης και εστιακό βάθος 29.8 χιλιόμετρα, καθώς και δόνηση 4,3 Ρίχτερ,  20  χιλιόμετρα νότιο-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Το εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίστηκε στα 8.1 χιλιόμετρα. Λίγο αργότερα, νέος σεισμός καταγράφηκε στην θαλάσσια περιοχή που "ταρακουνιέται" τις τελευταίες ημέρες και ειδικότερα  24χιλιόμετρα  νότιο-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού ενώ το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν 13 χιλιόμετρα.

Image
σεισμοι κυκλάδες

 Στις 20.53 προηγήθηκε δόνηση 4,5 Ρίχτερ με εστιακό βάθος τα 5 χιλιόμετρα και το επίκεντρο 21 βόρεια - βορειοδυτικά της Ανάφης ενώ στις 20.41 έγινε σεισμός 4,2 Ρίχτερ με επίκεντρο 21 χιλιόμετρα νότια - νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Έρευνες στα πετρώματα

Μετρήσεις βαρύτητας των πετρωμάτων έχουν ξεκινήσει, όπως μεταδίδει το ertnews.gr οι ερευνητές στο Καμάρι της Σαντορίνης.

«Οι μετρήσεις αυτές μας δείχνουν την πυκνότητα των πετρωμάτων μέσα στα έγκατα της γης για να συγκριθούν με τις μετρήσεις του 2011 – 12 και να πάμε σε βαθύτερα και όχι μόνο στην επιφάνεια που εξετάζουμε μέχρι στιγμής», εξηγεί η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού.
 

Αυτοψίες: Δεν υπάρχουν σημαντικές ζημιές

Τα κτίρια δεν έχουν υποστεί καμία επίπτωση εκτός από κάποια παλιά ερειπωμένα τα οποία ως επι των πλείστων δεν κατοικούνται. Τα κτίρια δεν επιβαρύνονται με τέτοιες δονήσεις, ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.


«Δεν ετέθη ποτέ κανένα θέμα έκρηξης του ηφαιστείου»

Ο Βασίλης Καραστάθης επανέλαβε ότι δεν τέθηκε ποτέ θέμα ηφαιστειακής έκρηξης, ενώ οι μετρήσεις στους σταθμούς των επιστημόνων μέσα στην καλντέρα δείχνουν σταθεροποίηση της ανύψωσης.

«Είχανε σημειωθεί περίπου 4 εκατοστά ανύψωσης. Από 2-3 Αυγούστου περίπου του 2024 μέχρι και σήμερα ηταν 4 εκατοστά στο σταθμό στο Ημεροβίγλι. Όσο απομακρυνόμαστε από το Ημεροβίγλι και πιο νότια αυτό μειώνεται σε 2 εκ. και 1 εκατ.», είπε ο Αθανάσιος Γκανάς.

Σεισμογράφοι έχουν εγκατασταθεί σε πολλά σημεία για τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων που θα βοηθήσουν στην ανάλυση του φαινομένου.

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση