Τέλος εποχής για τον Οζούγκεργκιν στην τουρκική πρεσβεία

Newsroom
Newsroom

Η επιστροφή στην Άγκυρα και ο ερχομός του Ερτζιγές

Μετά από τέσσερα χρόνια και ένα μήνα, όπως συνηθίζει να διευκρινίζει όταν τον ρωτάνε, ο διπλωμάτης Μπουράκ Οζούγκεργκιν αποχαιρετά την https://www.cretalive.gr/tags/athina

. Αναχώρησε από την Αθήνα για την Άγκυρα την Τετάρτη το πρωί. Με όσους τον είδαν να παραδέχονται ότι ήταν εμφανώς συγκινημένος. Ο Οζούγκεργκιν ήταν ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ελλάδα από ο Δεκέμβριο του 2018 έως και τις 18 Ιανουαρίου 2023.

Ήρθε σχεδόν ένα χρόνο πριν την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019 στην Αθήνα, όταν Ελλάδα και Τουρκία όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ τους έμοιαζαν τελείως διαφορετικές. «Ήταν άλλες χώρες», όπως έχει πει ο ίδιος.

Διαχειρίστηκε ως ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματικής αποστολής στην Αθήνα την επιδείνωση των σχέσεων Αθήνας – Άγκυρας, την ένταση του 2020 που ξεκίνησε από την κρίση του μεταναστευτικού στον Έβρο και έφτασε μέχρι την κρίση του «Ορούτς Ρέις».

Από την αισιοδοξία στο Μητσοτάκης γιοκ

Την προσπάθεια «αποκλιμάκωσης» και επαναπροσέγγισης του 2021, το άτυπο «μνημόνιο ηρεμίας» που επιχειρήθηκε να δώσει το χώρο για επανέναρξη του διαλόγου.

Την επιστροφή στις διερευνητικές, για όσο κράτησαν, καθώς και τις ανταλλαγές επισκέψεων που κατέστη δυνατό να γίνουν σε αυτό το διάστημα, μέχρι και την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη τον Απρίλιο του 2022.

 

Τότε που και ο ίδιος εμφανιζόταν ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον των σχέσεων Αθήνας – Άγκυρας.

Ακολούθησε η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, η ομιλία στο Κογκρέσο και το «Μητσοτάκης γιοκ» από την πλευρά του Ερντογάν, που επανάφερε την ένταση, τοποθετώντας την μάλιστα σε νέο επίπεδο όσον αφορά τη ρητορική, που έγινε πολεμική.

Ο Οζούγκεργκιν ακόμα και στις πιο δύσκολες μέρες επέλεγε και είχε την ικανότητα να είναι διπλωμάτης. Και όχι διπλωματικός υπάλληλος.

Πάντα στη γραμμή των θέσεων της Τουρκίας και υπέρ των συμφερόντων της χώρας του.

Ωστόσο ήταν πάντα ξεκάθαρος.

Θεωρούσε δε ότι η διπλωματία είναι πάντα προτιμότερη από τη στρατιωτική δράση. Άλλωστε αυτήν υπηρετεί.

Διάλογος όταν κατέβουμε από τα μπαλκόνια

Σύμφωνα με τον Οζούγκεργκιν  η επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου για την Ελλάδα και την Τουρκία είναι νομοτελειακή.

Αλλά μετά τις εκλογές. Όταν όπως έχει «δεν μιλάμε από τα μπαλκόνια αλλά στο τραπέζι».

Ο Οζούγκεργκιν έχει αναγνωρίσει επανειλημμένα ότι ένα πολεμικό επεισόδιο δεν συμφέρει κανένα. Ο ρόλος ενός διπλωμάτη, άλλωστε για τον ίδιο να εμποδίσει τους στρατιωτικούς να αναλάβουν δράση, όπως έχει παραδεχτεί. Άρα το αντίθετο θα πρόδιδε και το δικό του ρόλο.

Στα νέα του καθήκοντα ο Οζούγκεργκιν στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να ασχολείται με το θέμα Ελλάδα και Κύπρος.

Άλλωστε θεωρείται από τους ειδικούς.

Αφήνει την Ελλάδα, αλλά δεν την εγκαταλείπει, αφού έχει ήδη βρει τον επόμενο προορισμό του στο χάρτη για διακοπές αυτή τη φορά.

Και όπως ανέφερε ο ίδιος στο αποχαιρετιστήριο μήνυμα του, «αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν».

Ο Τσαγατάι Ερτζιγές

Νέος πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα θα είναι ο Τσαγατάι Ερτζιγές. Μέχρι σήμερα διευθυντής διμερών σχέσεων, υποθέσεων ναυτιλίας και αεροπλοΐας του τουρκικού ΥΠΕΞ. Ένας έμπειρος διπλωμάτης.

Που ξέρει να ακολουθεί τη γραμμή που δίνει η Άγκυρα.

Όσοι τον γνωρίζουν υπογραμμίζουν ότι ξέρει τα ζητήματα θαλασσίων ζωνών καλύτερα από τον καθένα. Είναι άλλωστε ένας από τους ανθρώπους που συνέταξαν τους πρώτους χάρτες των διεκδικήσεων της Τουρκίας, πριν φτάσει στο αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Το γεγονός ότι φτάνει σε μία δύσκολη στιγμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ίσως τον κάνει λίγο πιο επιφυλακτικό.

Ωστόσο δεν είναι άγνωστος στην Αθήνα.

Όσοι τον γνωρίζουν τονίζουν ότι ξέρει τα ελληνοτουρκικά, αφού παρακολουθεί ακόμα και τις διερευνητικές, από νεαρός διπλωμάτης, μέχρι τις τελευταίες συναντήσεις, που συμμετείχε στην ομάδα του Σεντάτ Ονάλ και έχει συνεργαστεί με την Αθήνα επί σειρά ετών.

Ο Ερτζιγές αναμένεται στην Αθήνα περί τις 30 Ιανουαρίου.

Πηγή: in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ