Θεοχάρης: Γίνονται 16.000 έλεγχοι για κορωνοϊό την ημέρα

Οι 8.000 εξ αυτών σε συνοριακούς σταθμούς

Από τη μη τήρηση των κανόνων και όχι από τον εισερχόμενο τουρισμό προκύπτουν τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού, επανέλαβε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού.

«Γι' αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητο να συνεχίσουν όλοι ανεξαιρέτως να τηρούν τα υγειονομικά μέτρα» σημείωσε ο υπουργός επισημαίνοντας ότι ασκείται σωστή πολιτική ελέγχων «με θεαματική αύξηση του ημερήσιου αριθμού των διενεργούμενων τεστ. Σήμερα γίνονται 16.000 έλεγχοι, εκ των οποίων οι 8.000 σε συνοριακούς σταθμούς».

Ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε επίσης στη νέα πολιτική της προοδευτικής αύξησης των επιτρεπόμενων επισκεπτών από άλλες χώρες, σε πρώτη φάση με 500 ταξιδιώτες ανά εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση, η ροή ταξιδιωτών παρακολουθείται τακτικά και συστηματικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως τόνισε.

Κοινή διαπίστωση των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν ότι φέτος:

- υπήρξε αυξημένη κίνηση από τον εσωτερικό τουρισμό,

- προτιμήθηκαν από τους Έλληνες περισσότερο οι παράκτιες και νησιωτικές περιοχές

- προτιμήθηκαν προορισμοί οι οποίοι ήταν εύκολα προσβάσιμοι με ΙΧ αυτοκίνητο

- παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των αφίξεων, κυρίως αλλοδαπών επισκεπτών σε περιοχές τις οποίες προηγουμένως προτιμούσαν τουρίστες από συγκεκριμένες χώρες, όπου το τρέχον διάστημα υφίστανται υγειονομικοί περιορισμοί.

Τα μέλη του Συμβουλίου παρουσίασαν τις σκέψεις τους σχετικά με προτεινόμενες ενέργειες και δράσεις στο πλαίσιο του προγραμματισμού για την επόμενη περίοδο, ενώ όπως ήταν αναμενόμενο έθεσαν και ζητήματα, όπως οι οικονομικές δυσχέρειες των τουριστικών επιχειρήσεων και ο προβληματισμός για τους εργαζομένους του τουριστικού κλάδου, κυρίως των εποχιακών επιχειρήσεων καταλυμάτων. Μεταξύ των προτάσεων οι οποίες υποβλήθηκαν κατά τη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού περιελήφθη και το ενδιαφέρον για δια-περιφερειακές συνεργασίες, με στόχο την ανάδειξη κοινών χαρακτηριστικών.

Ο υπουργός Τουρισμού ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της πιο δυναμικής και ουσιαστικής ενεργοποίησης του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, εφεξής, σε κάθε Συνεδρίαση θα γίνεται παρουσίαση της προόδου του έργου των ειδικών Επιτροπών τις οποίες έχει δημιουργήσει το υπουργείο. Θα συζητούνται επίσης οι προτεινόμενες πολιτικές και το σχέδιο δράσεων ώστε να αναδεικνύονται οι εναλλακτικές θεματικές μορφές τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων.

Σε αυτήν την κατεύθυνση παρουσιάστηκε χθες το έργο και οι προτεινόμενες δράσεις της Επιτροπής Γαστρονομικού Τουρισμού, ενώ στην επόμενη συνεδρίαση θα παρουσιαστεί το υπό εξέλιξη έργο και οι προτάσεις της Επιτροπής Προσβάσιμου Τουρισμού.

Από την πλευρά της η νέα Γενική Γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού κυρία Βίκυ Λοΐζου ανέφερε ότι στην επόμενη προγραμματική περίοδο η κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της τρία συνολικά χρηματοδοτικά εργαλεία ύψους 72 δις: το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ 2021-2027 και το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Επεσήμανε, δε, ότι και για τα τρία χρειάζονται οι κατάλληλες προετοιμασίες για να ενταχθούν προτεινόμενα έργα και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει αναλυτικότερη συζήτηση για τις συνέργειες που απαιτούνται σε επόμενη συνεδρίαση.

Επιπλέον τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου ενημερώθηκαν σχετικά με τη δυνατότητα συμμετοχής των Περιφερειών και των Δήμων στην προβολή των τουριστικών προορισμών στη νέα ιστοσελίδα «Visit Greece» (www.visitgreece.gr) του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί και έχουν ήδη αποστείλει υλικό προς τον ΕΟΤ οι Περιφέρειες: Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και ο Δήμος Λεβαδέων.

Πηγή: ethnos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ