Τι οδήγησε στην νέα αυστηρή καραντίνα και τι θα μας δείξει την έξοδο του lockdown

Τι λένε οι επιστήμονες, η μη τήρηση των μέτρων οδήγησε σε κλείσιμο της Αττικής, αν, όμως, ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών, τότε η καραντίνα θα λήξει

Για το αυστηρό lockdown στην Αττική, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την Πέμπτη και θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, μίλησε στο MEGA η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη.

«Προς το παρόν αρκεί βάσει των δεδομένων που έχουμε στα χέρια μας. Οι παράμετροι που αξιολογήθηκαν σήμερα, ήταν η αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων. Έχουμε και το ιστορικό της Θεσσαλονίκης» σημείωσε ερωτηθείσα για την διάρκεια του γενικευμένου lockdown που επιβλήθηκε από την πολιτεία.

«Τα λάβαμε εγκαίρως αν και θα μπορούσαμε να περιμένουμε 2-3 μέρες. Αυτή την στιγμή ελέγχουμε την κατάσταση. Έχουμε ένα μέλλον 2-3 μήνες μέχρι να προχωρήσουν τα εμβόλια. Για μια σχετική ανοσία ως το τέλος Ιουνίου στο 60%» σημείωσε σχετικά με το αν ελήφθησαν έγκαιρα τα νέα, αυστηρότερα μέτρα.

«Ποτέ δεν τηρήσαμε τα μέτρα, οι δρόμοι ήταν γεμάτοι, τα ΜΜΜ γεμάτα, και γι’αυτό φτάνουμε κάθε φορά στο σημείο που φτάσαμε… Οι κλίνες ΜΕΘ είναι 230 στην Αττική, από αυτές είναι κατειλημμένες οι 166. Έχουμε κάλυψη 72%» είπε.

«Μέσα σε δύο 24ωρα μπορεί αυτές οι κλίνες να γεμίσουν. Τα περιστατικά είναι πάρα πολλά… Στις επόμενες εφημερίες θα υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ. Το ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών ήταν 208 – 136» πρόσθεσε περιγράφοντας τα στοιχεία που οδήγησαν στη λήψη αυστηρότερων μέτρων για το λεκανοπέδιο.

 

 

 

 

 

 

 

Την βεβαιότητά του ότι η εκτίναξη των κρουσμάτων θα περιοριστεί με τα νέα μέτρα που ελήφθησαν, εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ προσθέτοντας ότι με την έγκαιρη λήψη των μέτρων «θα αποφύγουμε να δούμε εικόνες που είδαν άλλες χώρες».

 

 

 

Ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι ο μεταλλαγμένος ιός της Βρετανίας, επειδή μεταδίδεται ταχύτερα, θα μπορούσε να είναι η κυρίαρχη μορφή του ιού μέσα στον επόμενο μήνα

 

 

 

Διευκρίνισε ότι ο μεταλλαγμένος ιός δεν είναι πιο επικίνδυνος αλλά η αυξανόμενη ταχύτητα μετάδοσης σημαίνει ότι δημιουργεί περισσότερες μολύνσεις στη μονάδα του χρόνου, κάτι που πιέζει τα πράγματα προς πάσα κατεύθυνση.

 

 

 

Αν ξεπεράσουμε το τέλος Μαρτίου ομαλά, με τους μαζικούς εμβολιασμούς που αναμένονται μέσα στο Μάρτιο, θα μπούμε σε μια κανονικότητα, τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος και υπογράμμισε ότι όσο πιο έγκαιρη είναι η απόφαση για το lockdown τόσο μικρότερο είναι το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να αποδώσει.

 

Φωτογραφία: Eurokinissi

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ