Τσαβούσογλου: Ήρθα για να συναντήσω την «τουρκική» μειονότητα

Προκαλεί με το «καλημέρα» στην Ελλάδα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών

Δεν έχασε καθόλου χρόνο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να δώσει ένα δείγμα των προθέσεών του για την "ιδιωτική", όπως την έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος, επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Στο πρώτο tweet που ανέβασε με το που έφτασε στην Ελλάδα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ έγραψε:

"Στην Ελλάδα για να συναντήσω μέλη της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης και για να συζητήσουμε διμερή ζητήματα".
 

 

 

 

 

 

 

 "Πηγαίνω στην Ελλάδα με θετική ατζέντα", δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στους δημοσιογράφους λίγο πριν αναχωρήσει από την Τουρκία, αναφέρει το ert.gr.

Ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ έχει προσδώσει ιδιωτικό χαρακτήρα. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σε επιφυλακή σε περίπτωση που ο αξιωματούχος της γείτονος επιλέξει να ανεβάσει τους τόνους, επηρεάζοντας έτσι, σύμφωνα με αναλυτές, το κλίμα που θα επικρατήσει στις μετέπειτα συναντήσεις με τον Νίκο Δένδια και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα κατευθυνθεί προς την Κομοτηνή, όπου θα μεταβεί στο τουρκικό προξενείο. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί το μειονοτικό σχολείο της πόλης και μετά ένα μειονοτικό χωριό που βρίσκεται πολύ κοντά στην Κομοτηνή.

Την ίδια ώρα τουρκική Navtex

Και οι δύο πλευρές φαίνεται να μη θέλουν να δυναμιτιστεί το κλίμα καθώς προτεραιότητα αποτελεί η συνάντηση που προγραμματίζεται να γίνει στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου, ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η έκδοση τουρκικής Navtex για "επιστημονικές έρευνες" του "Tubitak Marmara" με έναρξη την ημέρα που θα γίνουν οι επαφές του Τσαβούσογλου με Δένδια και Μητσοτάκη (31 Μαΐου), αλλά και οι τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, κάθε άλλο παρά προοιωνίζονται μια διαφορετική προσέγγιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων από την πλευρά της Άγκυρας.

"Η Ελλάδα απαιτεί και δεν συμβιβάζεται"

Ο Τσαβούσογλου, λίγες ώρες προτού φθάσει στην Αλεξανδρούπολη επανέλαβε τις γνωστές προκλητικές τουρκικές θέσεις.

"Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων απέναντι σε μονομερείς και μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδος και των Ελληνοκυπρίων”, δήλωσε στο "Βήμα της Κυριακής" ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ ερωτηθείς για την κρίση του Αυγούστου του 2020 με τις έρευνες του Oruc Reis, για μια ακόμη φορά υποστήριξε ότι το πλοίο "διεξήγαγε τις έρευνές του εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας”. Μάλιστα κατηγόρησε την Αθήνα ότι αγνόησε τις τουρκικές εκκλήσεις για διάλογο. Επίσης τόνισε ότι το τουρκολιβυκό Μνημόνιο του 2019 υπεγράφη με βάση το διεθνές δίκαιο και έχει γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης.

Αθήνα: Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη

Δεν είναι η πρώτη φορά που αξιωματούχος της Τουρκίας επιλέγει να συνδυάσει την επίσκεψή του στην Αθήνα, με επίσκεψη στη Θράκη.

Το ενδιαφέρον, όμως, είναι τι θα ειπωθεί, κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιοδείας. Είναι πιθανό ο κ. Τσαβούσογλου να επιδιώξει ένα… διπλωματικό μπρα ντε φερ, στον απόηχο της συνέντευξης Τύπου της 15ης Απριλίου, όταν η αντιπαράθεση των δύο υπουργών έφτασε στα… ύψη;

Ουδείς, στην παρούσα συγκυρία, μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με την Αθήνα να διαμηνύει, έτσι κι αλλιώς, σε όλους τους τόνους ότι καμία πρόκληση δε θα μένει αναπάντητη.

Οι προσδοκίες, έτσι κι αλλιώς, είναι μικρές, καθώς οι διαφορές παραμένουν, τη στιγμή κατά την οποία η ελληνική πρωτεύουσα ενισχύει τις συμμαχίες της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα ως παράγοντας σταθερότητας σε μία κρίσιμη περιοχή του παγκόσμιου χάρτη.

Όσον αφορά στις συναντήσεις της Δευτέρας, αυτό που αναμένεται να διερευνηθεί, μεταξύ άλλων, είναι κατά πόσο υπάρχει το πεδίο, κατά πόσο είναι πρόσφορο το έδαφος για μία συνάντηση κορυφής μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Διαφωνίες με την τουρκική πλευρά υπήρχαν και υπάρχουν. Ωστόσο, την ίδια ώρα υπάρχει και η βούληση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας και ενός φάσματος συνεργασίας στον οικονομικό και στον εμπορικό τομέα, στους τομείς χαμηλής πολιτικής. Έχουν πολύ μεγάλη σημασία καθώς μπορεί να συμβάλουν και στις επαφές των δύο λαών και στην εμπέδωση ενός κλίματος αποκλιμάκωσης και βελτίωσης των σχέσεων. Είναι μία ατζέντα που είχε συζητηθεί, κατά την  επίσκεψη στην Άγκυρα από τον κ. Φραγκογιάννη και τον κ. Ονάλ και στην οποία είχε συμφωνηθεί να υπάρξει follow up. Και προσβλέπουμε ότι θα υπάρξει και πολύ σύντομα αυτό το follow up", τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου, πάντως, λαμβάνει χώρα πριν από ένα κρίσιμο ορόσημο. Και αυτό δεν είναι άλλο από τη Σύνοδο Κορυφής των "27" της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τέλος Ιουνίου, στην ατζέντα της οποίας βρίσκεται και η συμπεριφορά της γείτονος.

Την Δευτέρα στις 10.30 θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό στο Μεγ. Μαξίμου.

Θα ακολουθήσει στις 11.15 η κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ