Τσίπρας: Είμαστε αποφασισμένοι να ξαναστήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της

Δήλωσε ανοιχτός σε συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Απολογητικός εμφανίστηκε στην ομιλία του στην Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπαθώντας να αποσείσει την κατηγορία του Κυριάκου Μητσοτάκη για “οπορτουνισμό, ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και ψέματα”. 

Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη είπε: “Κινδυνεύετε να κάνετε τη ΝΔ κόμμα διαμαρτυρίας”, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΝΔ: “Προσπάθησα να καταλάβω ποιά είναι η εναλλακτική σας πρόταση για το ασφαλιστικό. Η επιχειρηματολογία σας ότι το ασφαλιστικό εξώκοιλε τους τελευταίους μήνες δεν την πιστεύει ούτε μικρό παιδί. Ξεχάσατε, τα δομημένα ομόλογα, την σπατάλη και κακοδιαχείριση δεκαετιών, το PSI”.  Συνεχίζοντας ανέφερε ότι “Μας κατηγορούσατε κατά την διάρκεια της περυσινής διαπραγμάτευσης ότι οδηγούμε στα βράχια την χώρα και από την άλλη ότι υποχωρούσαμε στις απαιτήσεις των δανειστών. Τί από τα δυό ίσχυε; Τώρα επανέρχεστε στο ίδιο στρατηγικό χάσμα και αδιέξοδο και στερείστε της δυνατότητας για εναλλακτική πρόταση”. 

Απάντησε στην κατηγορία για οπορτουνισμό λέγοντας ότι “μας κατηγορείτε για οπορτουνισμό, ζητάτε εκλογές δίχως εναλλακτική πρόταση πέρα από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Γιατί τις ζητάτε; γιατί έχετε καημό να σωθούν κάποιοι φίλοι σας καναλάρχες που έχουν διώξεις. Είμαστε αποφασισμένοι να στήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της και να σπάσουμε το απόστημα της διαπλοκής”. 

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου “είπαμε στην κοινωνία ότι δεν πετύχαμε αυτα που θέλαμε, ότι θα εφαρμόσουμε την συμφωνία του καλοκαιριού, δίχως να υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις”. 

Τηρούμε μία προεκλογική μας δέσμευση είπε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε να προχωρήσουμε στην μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό δίχως να μειώσουμε κύριες συντάξεις. Αυτό υποσχεθήκαμε και αυτό πετύχαμε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση. Μας κατηγορήσατε για μονομερή ενέργεια όταν καταθέσαμε το νομοσχέδιο, αυτό είναι το πρόβλημά σας ότι δεν μειώνουμε τις κύριες συντάξεις”. 


Μητσοτάκης: Το χρέος έγινε μη βιώσιμο από τις αστοχίες της κυβέρνησης

Νέα επίθεση στην κυβέρνηση και στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύντομη δευτερολογία του. Επανέλαβε τις θέσεις του για τις «ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ» και υποστήριξε ότι ο Πρωθυπουργός δεν είπε αλήθεια στην ομιλία του στην Βουλή, ούτε για τα ποσοστά αναπλήρωσης, ούτε όμως και για τις ρυθμίσεις που θα φέρει για τα κόκκινα δάνεια.

Για το χρέος είπε ότι η υπόσχεση για ελάφρυνση υπάρχει από τον Νοέμβριο του 2012. «Αυτή την υπόσχεση που υπήρχε την εξαγοράζετε με 8 δισ. μέτρα. Το χρέος κατέστη μη βιώσιμο από τις δικές σας αστοχίες», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως δεν απάντησε στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για συνάντηση προκειμένου να συζητήσουν για το χρέος.

Τσίπρας: Αντιπολιτευτική τακτική μίζερης ρητορείας

Πρόταση συνεννόησης με την αντιπολίτευση για «κοινή εθνική στάση» στο ζήτημα της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή για το ασφαλιστικό, ωστόσο δεν απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα ο Αλ. Τσίπρας έκανε αναφορά στην στάση του Σόιμπλε στο Eurogroup εκφράζοντας την ευχή να είναι ίδια με εκείνη που διατύπωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Αύριο είναι μία σημαντική μέρα γιατί για πρώτη φορά το Eurogroup θα συνεδριάσει με ατζέντα την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Δεν γνωρίζω ποιες είναι οι προτάσεις της ΝΔ για το θέμα, είμαι ανοικτός να βρεθούμε να μου τις αναλύσετε. Η ουσία είναι ότι η συζήτηση ξεκινά και η ελληνική γραμμή δεν είναι εκείνη των Σαμαρά και Βενιζέλου ότι το χρέος είναι βιώσιμο και το μόνο που χρειάζεται είναι ένα πιστοποιητικό βιωσιμότητας για το χρέος», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν λέτε την αλήθεια ότι για πρώτη φορά μπαίνει το θέμα στην ατζέντα του Eurogroup. Η υπόσχεση για την μείωση του χρέους υπάρχει από τον Νοέμβριο του 2012 και εσείς την αγοράζεστε πολύ ακριβά, με 8 δις μέτρα», απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «το χρέος κατέστη μη βιώσιμο από τις δικές σας αστοχίες».

«Σας κάλεσα να στηρίξετε την εθνική προσπάθεια. Όμως επιμένετε σε μία μίζερη αντιπολίτευση, σε μία αντιπολιτευτική τακτική μίζερης ρητορείας. Δεν αξίζει αυτό στο κόμμα σας», του απάντησε ο Αλ. Τσίπρας. «Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Η χώρα έχει μία δυνατότητα να βγει από την κρίση: να φύγει από τον φαύλο δημοσιονομικό κύκλο, να ξεκινήσει να παράγει. Αυτό προϋποθέτει μία λύση για το χρέος», τόνισε  ο πρωθυπουργός, ο οποίος σχολίασε και την «υπόσχεση» που είχε λάβει για το χρέος η κυβένρηση Σαμαρά: «πήρατε μία υπόσχεση το 2012. Γιατί δεν την αξιοποιήσατε; Γιατί έβγαινε τότε ο Σαμαράς και έλεγε ότι το χρέος είναι βιώσιμο και ακύρωνε την υπόσχεση που είχε λάβει; Γι’ αυτό η υπόσχεση δεν υλοποιήθηκε ποτέ».

Ο πρωθυπουργός ανέδειξε την δήλωση Γκάμπριελ υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους και κατά της λιτότητας. «Η Ελλάδα πρώτη φορά έχει τόσους ισχυρούς υποστηρικτές», είπε και πρόσθεσε εμφατικά: «εύχομαι και ελπίζω την ίδια στάση να επιδείξει στο Eurogroup και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας».


Tα tweets του Πρωθυπουργού 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση