Ξεκινά η κορύφωση του καύσωνα: Τους 42 βαθμούς θα φτάσει το θερμόμετρο στην Κρήτη

Newsroom
Newsroom

Επικαιροποιήθηκε το Έκτακτο Δελτίο της ΕΜΥ - Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, πού είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Σε κλοιό καύσωνα θα παραμείνει η χώρα, με το κύμα ζέστης να επελαύνει μέχρι και την Παρασκευή. Κορύφωση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών θα σημειωθεί σήμερα και αύριο Πέμπτη, με τον υδράργυρο να εκτοξεύεται στα ύψη, φτάνοντας σε ορισμένες περιοχές, μεταξύ των οποίων και στην Κρήτη τους 42 βαθμούς Κελσίου. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα κεντρικά και τα νότια, σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα. Το εκρηκτικό κοκτέιλ καύσωνα και πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που προβλέπεται σε 7 περιοχές, έχει θέσει σε αυξημένη επιφυλακή τον κρατικό μηχανισμό.

Την ίδια ώρα κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, λόγω καύσωνα, σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, μέτρα έχουν ληφθεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προκειμένου οι εξετάσεις να πραγματοποιηθούν απρόσκοπτα και χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των παιδιών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, την Παρασκευή 14 Ιουνίου, λήγει το σχολικό έτος για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, που σημαίνει ότι ο καύσωνας μάλλον φέρνει τη λήξη της χρονιάς πρόωρα. Κανονικά θα λειτουργούν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, σε όλη τη χώρα. Σε πολλούς δήμους, τα μαθήματα σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία αναστέλλονται μετά τις 11.30 το πρωί.

Διαβάστε εδώ τις αποφάσεις των δήμων για τη λειτουργία των σχολείων στην Κρήτη

Υπενθυμίζεται ότι την ευθύνη για το κλείσιμο των σχολείων σε τοπικό επίπεδο έχουν οι Δήμοι σε συνεννόηση με την Περιφέρεια. Το υπουργείο Παιδείας θα επιληφθεί μόνο όταν πρόκειται για καθολικό κλείσιμο των σχολείων.

 


 

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Καιρού της ΕΜΥ που εκδόθηκε την Δευτέρα (10/6) και επικαιροποιήθηκε:

Σήμερα (12-6-2024) και αύριο (13-6-2024) οι θερμοκρασίες θα κορυφωθούν και ως προς τις μέγιστες, αλλά και ως προς τις ελάχιστες τιμές τους.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά την Τετάρτη τους 40 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

β. Στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 40 βαθμούς και στη Θεσσαλία τους 41 με 42 βαθμούς με τις ελάχιστες τιμές της περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 41 με 42 βαθμούς και κατά τόπους τους 43 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

δ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 39 βαθμούς, ενώ τοπικά στην Κρήτη θα φτάσει τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
ε. Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 40 με 41 βαθμούς και την Πέμπτη τους 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες.

3. Την Παρασκευή (14-6-2024) η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ από τις απογευματινές ώρες αναμένεται μεταβολή του καιρού στη βόρεια Ελλάδα με καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 34 με 36 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Κεντρική φωτογραφία via imageonline.gr

Διαβάστε επίσης:

Κλειστά σχολεία στην Κρήτη λόγω του καύσωνα - Οι αποφάσεις των Δημάρχων

Πηγή: protothema.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ