Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις

«Ναι» επί της αρχής από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ - «Όχι» ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 - «Παρών» η ΕΛ.ΛΥ.

Με νομοτεχνικές βελτιώσεις στις οποίες προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ολοκληρώθηκε στην ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά, «μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και τη διενέργεια ελέγχων και επιβολή κυρώσεων».

   Υπέρ της αρχής του ψήφισαν, η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 καταψήφισαν και η ΕΛ.ΛΥ δήλωσε «παρών».

   Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, που λόγω νόσησής του από τον κορωνοϊό μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης, επεσήμανε ότι «το νομοσχέδιο θα δώσει μεταρρυθμιστική πνοή σε έναν από τους πιο αναπτυξιακούς κλάδους της χώρας».

   «Γίνεται μια μεταρρυθμιστική επανάσταση, ένα βήμα προς τα εμπρός, και μπαίνουν οι βάσεις για μια ισχυρή, βιώσιμη ελληνική κτηνοτροφία» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

   Όπως τόνισε ο κ. Λιβανός, «από τις 100.000 περίπου κτηνοτροφικές μονάδες που υπάρχουν στη χώρα μας, μόνο οι 16.000 είναι νόμιμα καταχωρημένες. Οι υπόλοιπες είναι αόρατες για το κράτος. Υπάρχουν, αλλά κάνουμε ότι δεν τις βλέπουμε. Με αυτό το νομοσχέδιο δίνουμε τη δυνατότητα στους κτηνοτρόφους μας να τις νομιμοποιήσουν, να τις εκσυγχρονίσουν και να σταθούν γερά στα πόδια τους», συμπλήρωσε.

   Ακόμα, διαβεβαίωσε ότι «το υπουργείο είναι ανοικτό στο διάλογο για την συνδιαμόρφωση μίας εθνικής κτηνοτροφικής στρατηγικής» καλώντας ταυτόχρονα «φορείς, παραγωγούς και κόμματα να συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή καταθέτοντας τις προτάσεις τους».

   «Ο διάλογος θα συνεχιστεί με όλους τους οργανωμένους φορείς και τους κτηνοτρόφους. Θα εντάξουμε στην ομάδα εργασίας που έχει δημιουργηθεί στο υπουργείο μας και παραγωγούς από όλη τη χώρα, για να διαμορφώσουμε όλοι μαζί την εθνική στρατηγική. Αυτό το νομοσχέδιο είναι ο προάγγελος αυτών που θα ακολουθήσουν. Ακούμε και καταγράφουμε τις προτάσεις όλες, και σε λίγες μέρες θα γίνει η πρώτη σύγκλιση του εθνικού συμβουλίου για την διαμόρφωση κοινής εθνικής στρατηγικής έξω από κομματικούς διαξιφισμούς», κατέληξε ο κ. Λιβανός.

   Τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν έντονη κριτική στη κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι «δεν δίνει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα των ελλήνων κτηνοτρόφων, που οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία λόγω της πανδημίας και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», ενώ χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο «πρόχειρο, αποσπασματικό και αναποτελεσματικό».

   Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στύλιος, απέρριψε τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης: «Η σημερινή κυβέρνηση είναι πάντα δίπλα στους αγρότες και στους παραγωγούς. Με συγκεκριμένα μέτρα στηρίζει τους αγρότες και ενισχύει με πράξεις τον πρωτογενή τομέα. Μέσα από τη νέα ΚΑΠ θα δοθούν κονδύλια πάνω από 100 εκ. ευρώ για την ελληνική κτηνοτροφία», επεσήμανε.

   Για «γκρίζα σημεία, αοριστίες και παραλείψεις του νομοσχεδίου», έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας. Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, τάχθηκε υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, αναγνωρίζοντας ότι απλοποιούνται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδότησης, ιδιαίτερα των πρόχειρων καταλυμάτων, ωστόσο όπως είπε, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους κτηνοτρόφους με μικροπολιτική λογική.

    Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, υποστήριξε ότι οι νέες διατάξεις διαιωνίζουν τα χαράτσωμα ακόμα και για τα πρόχειρα καταλύματα. Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Μπούμπας, ανέφερε ότι «είναι ένα νομοσχέδιο με αοριστολογίες και φωτογραφικές διατάξεις» ενώ ο ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης, υποστήριξε ότι «νομιμοποιούνται οι αυθαίρετες κατασκευές σε βάρος του Δημοσίου και του περιβάλλοντος».

   Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή, χαρακτήρισε μεταρρυθμιστική τομή το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά δίνονται λύσεις στα προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας, με στόχο την ενδυνάμωση και ανάπτυξη του τόσου σημαντικού για την οικονομία κλάδου. Παράλληλα επιτέθηκε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση καταλογίζοντάς της μικροπολιτική και κοντόφθαλμη λογική.

   Κλείνοντας την συζήτηση, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμος Κεδίκογλου, κάλεσε όλα τα κόμματα να σταθούν ενωτικά και να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. «Το γραφείο μου είναι πάντα ανοικτό για να συζητήσουμε όλα τα θέματα. Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι αυτό το νομοσχέδιο ανοίγει την πόρτα σε 100.000 κτηνοτρόφους για να μπούνε σε κοινοτικά προγράμματα», επεσήμανε ο κ. Κεδίκογλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ