Υπόμνημα 45 σωματείων στον τομέα του επισιτισμού στον υπουργό Εργασίας

Υπόμνημα 45 σωματείων στον τομέα του επισιτισμού στον υπουργό Εργασίας

"Τα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό μας καταδίκασαν σε εξαθλίωση" αναφέρουν χαρακτηριστικά

Κοινό υπόμνημα στον υπουργό Εργασίας κατέθεσαν 45 σωματεία από όλη την Ελλάδα στον τομέα του επισιτισμού, μεταξύ των οποίων το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων & Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Λασιθίου "ΤΑΛΩΣ", και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων - Μαγείρων Χανίων.

Στο υπόμνημα, οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία και επισιτιστικές επιχειρήσεις αναφέρουν:

"Οι μέχρι τώρα πράξεις νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης αποτελούν πρόκληση για τους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου μας. 
Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό αντιμετωπίζουμε ήδη μαζικές απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία, άδειες άνευ αποδοχών.

Τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης μας καταδίκασαν στην εξαθλίωση. Μέχρι σήμερα δουλεύαμε και συνεχίζουμε να δουλεύουμε με μεγάλη εντατικοποίηση, για χρόνια με συμβάσεις εξτρά (μίας μέρας), εκ περιτροπής, ορισμένου χρόνου, μέσα από εργολαβικά συνεργεία. Η συντριπτική πλειοψηφία από μας απασχολείται περιστασιακά και εποχικά, ανάλογα τις ανάγκες των εργοδοτών χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. 

Η διάταξη που ψηφίσατε για τους εποχικούς εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και εστιατόρια αποτελεί άλλη μία πρόκληση, αφού στην καλύτερη περίπτωση μας καταδικάζετε σε παρατεταμένη φτώχια και ανεργία, ζητώντας από μας να τα βγάλουμε πέρα με 400 και 500 ευρώ το μήνα. Μέχρι τον Οκτώβρη.    

Καθημερινά οι εργαζόμενοι διανομείς βρίσκονται εκτεθειμένοι, χωρίς να τηρούνται από τους εργοδότες τα αναγκαία μέτρα ατομικής προστασίας όσο αφορά την ασφάλεια στο δρόμο, αλλά και την προστασία από τον κορωνοϊό. 

Μετά το θαύμα του τουρισμού, των 120 δις ευρώ εσόδων τα τελευταία έξι χρόνια, από τα οποία έφτασαν σε μας ψίχουλα, τώρα μας λέτε ότι πρέπει να ζήσουμε με 9 ευρώ την ημέρα για ένα ολόκληρο χρόνο.

Δεν ήσασταν ούτε εσείς, ούτε η κυβέρνηση συνολικά, το ίδιο «σφιχτοί» με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στον τουρισμό επισιτισμό. Τα δώσατε ΟΛΑ. Χρήμα, φοροαπαλλαγές, χωροταξικές διευθετήσεις και κυρίως εργατικές κατακτήσεις. Καταργήσατε για άλλη μια φορά τις συλλογικές συμβάσεις.

Να ξέρετε ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό-επισιτισμό δεν θα δεχτούμε για ακόμα μια φορά να μεταφερθεί όλο το βάρος της κρίσης στις πλάτες μας.
Δεν θα πληρώσουμε το μάρμαρο για να διασφαλιστεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Απαιτούμε τώρα να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

Απαιτούμε να παρθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και των εργασιακών δικαιωμάτων μας:

 

  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών ΠΝΠ
  • Να ακυρωθούν οι χιλιάδες απολύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, να απαγορευτούν για το επόμενο διάστημα.
  • Να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό.
  • Επαναπρόσληψη όλων των εποχικών στον επισιτισμό-τουρισμό, ξενοδοχεία.
  • Υποχρεωτική εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων στα ξενοδοχεία και στα επισιτιστικά καταστήματα.
  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
  • Να ενταχτούν στο μηχανισμό στήριξης όλοι οι ελαστικά απασχολούμενοι.
  • Καμιά χρέωση σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο για όλο το διάστημα της ανεργίας και για όσους είναι σε αναστολή σύμβασης ή στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.

Μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ