ΕΛΛAΔΑ
ΟΠΕΚΕΠΕ: Δικογραφία στη Βουλή για Αυγενάκη και Βορίδη από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία - Τι λένε οι δύο πρώην υπουργοί
Τι αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

H Ευρωπαϊκή Εισαγγελία παρέπεμψε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο δικογραφία σχετικά με τη φερόμενη εμπλοκή δύο πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ποινικά αδικήματα που σχετίζονται με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Επισημαίνεται πως στην ανακοίνωση δεν κατονομάζονται οι δύο πρώην υπουργοί. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή, πρόκειται για τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, για τους οποίους οι ευρωπαίοι εισαγγελείς αμελλητί έστειλαν το φάκελο με όλα τα στοιχεία τη Βουλή μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) διεξάγει έρευνα σχετικά με ύπαρξη οργανωμένου συστήματος απάτης που αφορά γεωργικά κονδύλια και διαφθορά στην οποία εμπλέκονται δημόσιοι λειτουργοί του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, κατά τη διάρκεια της έρευνας, προέκυψαν πληροφορίες σχετικά με την πιθανή εμπλοκή δύο πρώην υπουργών, κατά την περίοδο άσκησης των καθηκόντων τους. Επισημαίνεται ακόμα ότι σύμφωνα με το α. 86 του ελληνικού Συντάγματος, άπαξ και στην έρευνα προκύψουν στοιχεία που αφορούν ενδεχόμενα αδικήματα που διαπράχθηκαν από υπουργούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ακόμη και αν στη συνέχεια αποχώρησαν από τη θέση τους, θα πρέπει ο φάκελος να διαβιβαστεί αμέσως στη Βουλή.
Η EPPO αναφέρει επίσης πως -κατά την άποψή της- αυτή η παράμετρος περιορίζει την αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Τι λένε στις δηλώσεις τους οι δύο πρώην υπουργοί
Σε γραπτή του δήλωση ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:
«Ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων άσκησα τα καθήκοντα μου με διαφάνεια και ευσυνειδησία. Η δικαιοσύνη κάνει ανεπηρέαστα τη δουλειά της. Όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στο νόμο».

Από την πλευρά του ο Μάκης Βορίδης σε ανάρτησή του αναφέρει:
«Επί της προς διαβίβαση δικογραφίας του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή και της φημολογούμενης εμπλοκής του ονόματος μου σε αυτήν: Επειδή γνωρίζω πολύ καλά τι έχω πράξει ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν χρειάζεται να περιμένω να μάθω τι διαλαμβάνει η ως άνω δικογραφία. Ουδεμία αξιόποινη πράξη έχω διαπράξει κατά την ενάσκηση των καθηκόντων μου. Αυτά επί του παρόντος. Τα υπόλοιπα μόλις λάβω γνώση της δικογραφίας».