Δαρβινική Δευτέρα με θέμα «Η αρρώστια Δαρβινική, η αντιμετώπιση αντιδαρβινική»

Δαρβινική Δευτέρα με θέμα «Η αρρώστια Δαρβινική, η αντιμετώπιση αντιδαρβινική»

Ο καθηγητής Σ. Αντωναράκης στις Δαρβινικές Δευτέρες

Δαρβινική Δευτέρα, αυτή τη Δευτέρα 7 Απριλίου, με προσκεκλημένο ομιλητή, τον Σ.Αντωναράκη.

Η ιατρική, από τις απαρχές της μέχρι σήμερα, είναι μια εναντίωση στη δαρβινική εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Το γενετικό μας υλικό είναι εκτεθειμένο σε συνεχείς μεταλλάξεις. Ως αποτέλεσμα η γενετική μας δεξαμενή περιέχει μια τεράστια ποικιλία γονιδίων πολλά από τα οποία προδιαθέτουν ή προκαλούν παθολογικές καταστάσεις.

Πριν την ανάπτυξη της ιατρικής τα παθογόνα γονίδια αποβάλλονταν από το πληθυσμό επειδή τα άτομα που τα έφεραν είχαν πολύ μειωμένες πιθανότητες επιβίωσης και αναπαραγωγής. Σήμερα η θεραπεία αυτών των ασθενειών προκαλεί τη συσσώρευση παθογόνων μεταλλάξεων.

Τα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως επώδυνα για τις προχωρημένες ηλικίες και για άτομα που αναβάλλουν την τεκνοποίηση σε μεγαλύτερη ηλικία - δυο καταστάσεις που χαρακτηρίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες. Ο αγώνας δρόμου μεταξύ γενετικής επιβάρυνσης του πληθυσμού και της ιατρικής αποτελεί μια μεγάλη κοινωνική και επιστημονική πρόκληση.

Αυτό το θέμα θα πραγματευθεί ο Σ. Αντωναράκης, καθηγητής Γενετικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και πρώην πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού του Ανθρωπινού Γονιδιώματος στην εισήγησή του με τίτλο «Η αρρώστια Δαρβινική, η αντιμετώπιση αντιδαρβινική», αντλώντας από την εμπειρία και προσωπική συμβολή του στη μελέτη του ανθρώπινου γονιδιώματος. Η διάλεξη θα γίνει online μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ (link: https://zoom.us/j/95027285496?pwd=bHhxSi9aMnEyQks3ZmxqMFoyZk5UUT09) με δυνατότητα παρεμβολής και ερωτήσεων από το «ακροατήριο».
Δευτέρα 12/4/21, 7 μμ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ