Δέκα άνθρωποι του παρελθόντος από τη μεσολιθική μέχρι τη βυζαντινή περίοδο

Μαθαίνουμε πώς έμοιαζαν, τι έτρωγαν, αν είχαν προδιάθεση για ασθένειες όπως η πάρκινσον και αν θα νοσούσαν βαριά σε περίπτωση, που κολλούσαν κορωνοϊό

Δέκα άνθρωποι, που έζησαν στην Ελλάδα τα τελευταία 11.000 χρόνια αποκαλύπτουν τα μυστικά τη ζωής τους μέσα από την έρευνα αρχαίου DNA. Μαθαίνουμε πώς έμοιαζαν, τι έτρωγαν, αν είχαν προδιάθεση για ασθένειες όπως η πάρκινσον και αν θα νοσούσαν βαριά σε περίπτωση, που κολλούσαν κορωνοϊό.

Το αποτέλεσμα του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «BioMuse» παρουσιάζεται σε έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Το υλικό προήλθε από σκελετούς που φυλάσσονται σε μουσεία αλλά και από συστηματικές ανασκαφές.

Αναλύοντας τον αρχαίο DNA οι ερευνητές προσδιόρισαν το χρώμα των ματιών, των μαλλιών και του δέρματος αλλά και την προδιάθεση για ασθένειες όπως η πάρκινσον, η ναρκοληψία αλλά και η Covid-19.

Μελετώντας τα οστά και τα δόντια των σκελετών, και κάνοντας αναλύσεις σταθερών ισοτόπων οι ανθρωπολόγοι προσδιόρισαν ακόμα και το πόσα χρόνια θήλαζαν οι άνθρωποι του παρελθόντος.

Από το γενετικό τους προφίλ προκύπτει ακόμα και το αν είχαν ή όχι δυσανεξία στη λακτόζη και τη γλουτένη.

Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος BioΜuse, συνεργάστηκαν επιστήμονες από την Ελλάδα και την Γερμανία, για να αναλύσουν γονιδιώματα και να ανασυνθέσουν τη βιογραφία δέκα ανθρώπων, που έζησαν στην Ελλάδα από τη μεσολιθική έως τη βυζαντινή περίοδο.

Τα ευρήματα παρουσιάζονται σε έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης όπου οι επισκέπτες μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες και με διαδραστικό τρόπο.

Η περιοδική έκθεση με τίτλο “BioΜuse – Από τα Θραύσματα των Οστών στις Ιστορίες των Ανθρώπων” θα λειτουργήσει στο αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης έως την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022 ενώ οι βιογραφίες των 10 ανθρώπων είναι διαθέσιμες και στην ιστοσελίδα biomuse.eu.

Πηγή: Ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ