Ένας πίθηκος παίζει videogames «τηλεπαθητικά» - Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο!

Ένας πίθηκος παίζει videogames «τηλεπαθητικά» - Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο!

Η εταιρεία Neuralink του Έλον Μασκ παρουσίασε μια μαϊμού με ασύρματα εγκεφαλικά τσιπάκια να παίζει βιντεοπαιχνίδι μόνο μέσω του νου της

Εκτός από τα ηλεκτρικά, αυτο-οδηγούμενα οχήματα και τις μελλοντικές αποικίες στον Άρη, ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ εργάζεται εδώ και χρόνια για την νευρωνική σύνδεση ανθρώπων και υπολογιστών και όλα δείχνουν πως βρίσκεται λίγο πιο κοντά στο να τα καταφέρει.

Χθες, η πολλά υποσχόμενη start up του μεγιστάνα, Neuralink, ανάρτησε βίντεο στο οποίο ένα πίθηκος παίζει με άνεση ένα video game, μετά από χειρουργείο στο οποίο τοποθετήθηκαν ειδικά εμφυτεύματα στον εγκέφαλό του.  Ο Πέιτζερ, ένας αρσενικός μακάκος με ένα τσιπ σε κάθε πλευρά του εγκεφάλου του, παίζει Mind Pong, χρησιμοποιώντας μόνος το μυαλό του. 

Το ζώο είχε εκπαιδευτεί να παίζει το παιχνίδι με τα χέρια του και ένα  joystick, αλλά μετά τα εμφυτεύματα αρκεί να σκεφτεί πως παίζει με το joystick για να δώσει ασύρματα τις εντολές στον υπολογιστή, αντιδρώντας σε πραγματικό χρόνο. Έτσι, παρότι το χέρι του κινεί το αποσυνδεδεμένο πλέον joystick, στην πραγματικότητα ελέγχει το παιχνίδι κυριολεκτικά και αποκλειστικά με το μυαλό του. 

 

 

«Το πρώτο προϊόν της Neuralink θα επιτρέψει σε κάποιον με παράλυση να χρησιμοποιήσει ένα smartphone με το το μυαλό του, πιο γρήγορα από κάποιον άλλον που χρησιμοποιεί αντίχειρες», έγραψε ο CEO της Space X και της Tesla στο Twitter. 

Το σύστημα της Neuralink λειτουργεί καταγράφοντας και αποκωδικοποιώντας ηλεκτρικά σήματα από τον εγκέφαλο του πιθήκου, με τη βοήθεια 2.000 εμφυτευμένων ηλεκτροδιών σε περιοχές που ελέγχουν την κίνηση των χεριών του.  «Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, ρυθμίζουμε τον αποκωδικοποιητή, δημιουργώντας μαθηματικά μοντέλα για την σχέση μεταξύ των μοτίβων νευρωνικής δραστηριότητας και των διαφορετικών κινήσεων που παράγουν στο joystick».

Η Neuralink με έδρα το Σαν Φρανσίσκο και συνιδρυτή τον Μασκ, δημιουργήθηκε το 2016 με απώτερο στόχο την δημιουργία ασύρματων τσιπ που θα βοηθούσαν στη θεραπεία νευρολογικών προβλημάτων όπως το Αλτσχάιμερ, η άνοια και τραύματα στη σπονδυλική στήλη, συνδέοντας την ανθρωπότητα με την τεχνητή νοημοσύνη με φυσικό τρόπο. 

Τον Αύγουστο του 2020, ο Μασκ παρουσίασε ένα γουρούνι που είχε επίσης δεχτεί εμφύτευμα εγκεφάλου. Σε πρώτο στάδιο, τα εμφυτεύματα για ανθρώπους ενδέχεται να καταλήγουν κάτω από το αυτί. 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ