Το James Webb εντόπισε την αρχαιότερη ενεργή μαύρη τρύπα του Σύμπαντος

Newsroom
Newsroom

Δημιουργήθηκε πριν από περίπου 13 δισ. έτη.

Ο γαλαξίας CEERS 1019 σχηματίστηκε πολύ νωρίς στην ιστορία του Σύμπαντος μόλις 570 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.
Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb ανίχνευσε στο κέντρο του γαλαξία μια ενεργή μαύρη τρύπα που έχει μάζα 9 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. Είναι η πιο μακρινή ενεργή μαύρη τρύπα που έχει εντοπιστεί στο Σύμπαν μέχρι σήμερα και η παρουσία της αποτελεί προς το παρόν ένα ερωτηματικό για τους επιστήμονες.  «Είναι ακόμα δύσκολο να εξηγηθεί πώς σχηματίστηκε τόσο σύντομα μετά την έναρξη του Σύμπαντος» αναφέρει σχόλιο της επιστημονικής ομάδας που διαχειρίζεται τις λειτουργίες του James Webb.

Οι αστρονόμοι υποψιάζονταν εδώ και καιρό ότι μικρομεσαίες μαύρες τρύπες είχαν σχηματιστεί στις απαρχές του Σύμπαντος αλλά το James Webb προσφέρει για πρώτη φορά λεπτομερή δεδομένα.  «Οι ερευνητές γνώριζαν από καιρό ότι πρέπει να υπάρχουν μαύρες τρύπες μικρομεσαίας μάζας στο πρώιμο Σύμπαν. Το James Webb είναι το πρώτο όργανο παρατήρησης που μπορεί να τις συλλάβει τόσο καθαρά. Τώρα πιστεύουμε ότι μαύρες τρύπες μικρομεσαίας μάζας μπορεί να βρίσκονται παντού, περιμένοντας να ανακαλυφθούν» δηλώνει Ντέιλ Κοτσέσκι επιστήμονας του Colby College στο Μέιν των ΗΠΑ επικεφαλής μιας από τις τρεις ερευνητικές ομάδες προσπάθειες που χρησιμοποίησαν πρόσφατα το JWST για να κοιτάξει βαθιά μέσα στο Σύμπαν.


Πηγή: Naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ