Κ. Δερμιτζάκης: "Έως τέλος του χρόνου θα έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο"

Κ. Δερμιτζάκης: "Έως τέλος του χρόνου θα έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο"

Ο καθηγητής μίλησε στο Livetalks για το άνοιγμα του τουρισμού, το μεγάλο στοίχημα της χώρας και τα... πολιτικά παιχνίδια

Αισιόδοξος ότι έως το τέλος του χρόνου θα υπάρχει ένα "σχετικά αποτελεσματικό εμβόλιο" ενάντια στον κορωνοϊό το οποίο "θα εμποδίζει τους ασθενείς από το να αναπτύξουν μια πολύ σοβαρή επιπλοκή και να καταλήξουν διασωληνωμένοι στο νοσοκομείο" εξέφρασε μιλώντας στο Livetaliks ο Μανώλης Δερμιτζάκης, Καθηγητής Γενετικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Γενεύης και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας. 

Όπως πρόσθεσε κατά την εκτίμησή του θα πρόκειται για ένα ασφαλές εμβόλιο και "έως τον Μάρτιο του 2021 θα μπορεί όλος ο κόσμος  - και στην Ελλάδα - να το κάνουν".

Ο καθηγητής με αφορμή το άνοιγμα των διεθνών πτήσεων και στα περιφερειακά αεροδρόμια, σημείωσε ότι "η Ελλάδα έχει δείξει δύο πράγματα, ότι μπορεί να είναι όσο το δυνατό πιο προετοιμασμένη όσον αφορά την πανδημία και το πιο σημαντικό που έχει δείξει είναι ότι όχι απλά έχει ένα σχέδιο που υλοποιεί αλλά το επικαιροποιεί και το βελτιώνει ανάλογα με τις νέες παραμέτρους". 

Αναφερόμενος στα τεστ που διενεργούνται στα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τις πύλες εισόδου της χώρας, τόνισε ότι μέσω του εντύπου PLF υπάρχει η δυνατότητα εκτίμησης ρίσκου και "άρα τα τεστ είναι στοχευμένα και μπορούν να είναι περισσότερο αποδοτικά". 

Την ίδια ώρα πάντως που η Ελλάδα εμφανίζεται ως ένας ασφαλής προορισμός, ο κ. Δερμιτζάκης, αποκαλύπτει "περίεργες εκδηλώσεις επιφυλάξεων" από χώρες όπως η Ολανδία που κατατάσσει την Ελλάδα στις "πορτοκαλί" και όχι "πράσινες" χώρες. 

"Γινόμαστε ανταγωνιστικοί και πολύ φοβάμαι ότι μπαίνουμε σε πολιτικό παιχνίδι που μπορεί να επηρεάσει τις τουριστικές ροές. Η Ισπανία, η Ιταλία και η Τουρκία είναι πολύ πίσω από εμάς και δεν δικαιολογείται η Ελλάδα να είναι πορτοκαλί σε οποιαδήποτε λίστα ή κατάταξη ή με όποια κριτήρια. Μου δημιουργεί υποψίες" τόνισε χαρακτηριστικά. 

Δεύτερο κύμα το φθινόπωρο; 

Ο κ. Δερμιτζάκης ερωτηθείς για το αν και πότε θα έχουμε δεύτερο κύμα σημείωσε ότι "αν μπορούμε να είμαστε σωστοί - όχι τέλειοι - θα έχουμε ένα "λοφάκι" μια μικρή δηλαδή αύξηση κρουσμάτων. Αν έχουμε την ίδια καμπύλη που είχαμε τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο θα είμαστε πολύ καλά. Αν οι συμπεριφορές ξεφύγουν τότε πολύ φοβάμαι ότι θα περάσουμε πολύ χειρότερα, μπορεί να δούμε εκατοντάδες ή και χιλιάδες κρούσματα την ημέρα". 

 

Ακούστε το απόσπασμα της συνέντευξης στο Livetalks

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ