Μία σταγόνα την ημέρα στο μάτι, αντί για γυαλιά πρεσβυωπίας

Ένα νέο σκεύασμα στις ΗΠΑ βάζει τέλος στα γυαλιά για τους μεσήλικες με πρεσβυωπία

Όσο είμαστε νέοι, τα μάτια έχουν τεράστια προσαρμοστικότητα στην εστίαση. Και όταν η κόρη του οφθαλμού μικραίνει, τα αντικείμενα φαίνονται πιο καθαρά.

Αυτή η δυνατότητα ωστόσο των ματιών να εστιάζουν, μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Άλλωστε, όπως όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος γερνάνε, έτσι συμβαίνει και με τα μάτια. Ήδη από την ηλικία των 40 ετών, η ελαστικότητα των οπτικών φακών μας και κατά συνέπεια η προσαρμοστικότητά τους χάνεται σταδιακά, καθιστώντας δύσκολη την ανάγνωση: Μία τυπική ένδειξη πρεσβυωπίας – όπως λέει και η λέξη, γηρασμένο μάτι.

 

Σταγόνες αντί για γυαλιά

Τη λύση έδιναν μέχρι τώρα μόνο τα γυαλιά πρεσβυωπίας. Κι όμως, υπάρχει πλέον μία ακόμη εναλλακτική: Οι σταγόνες "Vuilty" θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα γυαλιά – με άδεια κυκλοφορίας από την FDA (Food and Drug Administration) στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το νέο αυτό σκεύασμα είναι σε θέση να διευκολύνει, έστω και για μερικές ώρες, τη ζωή όλων εκείνων που θέλουν να διαβάζουν δίχως γυαλιά πρεσβυωπίας.

Μία σταγόνα στο κάθε μάτι την ημέρα και η δράση ξεκινά μετά από περίπου 15 λεπτά, διαρκώντας περίπου έξι με δέκα ώρες. Μέσω δηλαδή μίας συστηματικής χρήσης, μπορεί κανείς να εργαστεί σε Η/Υ ή να διαβάσει για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, δίχως γυαλιά. Σύμφωνα με τις μελέτες, οι σταγόνες ενδείκνυνται ιδιαίτερα για ανθρώπους ηλικίας 40-55 ετών. Σε μεγαλύτερες ηλικίες συνήθως η χρήση γυαλιών είναι μονόδρομος.

Το βασικό συστατικό του παρασκευάσματος είναι η πιλοκαρπίνη. Πρόκειται για ένα όχι και τόσο νέο συστατικό, αφού χρησιμοποιείται σε θεραπείες για τα μάτια από το 1875, όπως η αγωγή για τη θεραπεία του γλαυκώματος.

 

Μία εύκολη λύση, όχι όμως δίχως παρενέργειες

Το κόστος των σταγόνων για ένα μήνα υπολογίζεται σε περίπου 70 ευρώ. Διοπτροφόροι σε πλούσιες χώρες φαίνεται να τρίβουν τα χέρια τους. Πρόκειται ωστόσο για ένα παρασκεύασμα που δεν θα λύσει το πρόβλημα για τους πρεσβύωπες στις φτωχότερες χώρες. Άλλωστε ο εκνευρισμός που προκαλούν τα γυαλιά, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «πρόβλημα του πρώτου κόσμου». Το υψηλό κόστος όμως δεν είναι το μοναδικό μειονέκτημα των σταγόνων. Οι παρενέργειές τους δεν είναι άγνωστες, αν μελετήσει κανείς το ιστορικό των συστατικών: Ερεθισμένα, κόκκινα μάτια, πονοκέφαλοι και δυσκολίες στην ταχύτητα της εστίασης ήταν μερικές από αυτές.

Στον αντίποδα, η παράδοση των γυαλιών, όσο κουραστική κι αν είναι, υπάρχει εδώ και αιώνες και συγκεκριμένα τουλάχιστον από τον 13ο αιώνα.

Πηγή: lifo.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ