NASA: Ένας «απαγορευμένος πλανήτης» ανακαλύφθηκε σε κοντινό ηλιακό σύστημα

Newsroom
Newsroom

Η ανακάλυψη του συγκεκριμένου πλανητικού συστήματος αμφισβητεί τις θεωρίες για το σχηματισμό πλανητών.

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν απρόσμενα μεγάλο πλανήτη σε τροχιά γύρω από ένα μικρό αστέρι, σε απόσταση περίπου 280 ετών φωτός από τη Γη.

Εξαιτίας του απροσδόκητου μεγέθους του νέου κόσμου TOI 5205b, οι ερευνητές τον ονόμασαν «απαγορευμένο πλανήτη».

Έχει περίπου το μέγεθος του Δία και εντοπίστηκε με τη βοήθεια του δορυφόρου TESS, της NASA. Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του δικού μας ηλιακού συστήματος.

Ο δορυφόρος, που εκτοξεύτηκε το 2018, ερευνά το φως των πλησιέστερων και λαμπρότερων άστρων για να εντοπίσει διακυμάνσεις στη λαμπρότητα τους, που να υποδηλώνουν ότι γύρω από αυτά τα αστέρια περιφέρονται πλανήτες σε τροχιά. Η αποστολή TESS έχει βρει στοιχεία για χιλιάδες πιθανούς πλανήτες.

Ο εξωπλανήτης περιφέρεται γύρω από ένα αστέρι – «ερυθρό νάνο» με την ονομασία TOI-5205, που έχει περίπου το 40% του μεγέθους και της μάζας του ήλιου μας και επιφανειακή θερμοκρασία περίπου 3.127 βαθμών Κελσίου (σε σύγκριση με τους 5.527 βαθμούς Κελσίου του Ήλιου).

Ένας νάνος αστέρας κατηγορίας Μ, είναι μικρότερος, ψυχρότερος και πιο ερυθρός από το δικό μας άστρο. Αυτά τα αμυδρά αστέρια είναι από τα πιο συνηθισμένα στο Σύμπαν και τα τελευταία χρόνια οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ότι οι «νάνοι» κατηγορίας Μ συνήθως έχουν πλανήτες σε τροχιά γύρω τους.

NASA: Ένας «απαγορευμένος πλανήτης» ανακαλύφθηκε σε κοντινό ηλιακό σύστημα-1
Πηγή Katherine Cain/Carnegie Institution for Science

Απρόσμενη ανακάλυψη

Οι αστρονόμοι δεν περίμεναν ότι γύρω από τόσο μικρά αστέρια θα περιφέρονταν γιγάντιοι πλανήτες, αλλά αυτό ακριβώς βρήκαν, όταν έριξαν μια πιο προσεκτική «ματιά» στο πλανητικό σύστημα TOI-5205.

H μελέτη που περιγράφει λεπτομερώς τα ευρήματα δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο The Astronomical Journal.

«Το άστρο TOI-5205, έχει μόλις τέσσερις φορές το μέγεθος του Δία, αλλά γύρω του κατάφερε να σχηματιστεί, με κάποιο τρόπο, ένας πλανήτης στο μέγεθος του Δία, κάτι που προκαλεί μεγάλη έκπληξη», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο συγγραφέας της μελέτης Shubham Kanodia, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Επιστημονικό Ινστιτούτο Carnegie στην Ουάσιγκτον.

Οι αστρονόμοι έχουν βρει κι άλλους πλανήτες «γίγαντες» αερίων σε τροχιά γύρω από παλαιότερους νάνους αστέρες Μ, αλλά ο TOI 5205b είναι ο πρώτος γίγαντας αερίου που βρέθηκε να περιφέρεται γύρω από έναν νάνο αστέρα Μ σχετικά μικρής μάζας.

Οι ερευνητές συνέκριναν τον πλανήτη με ένα μπιζέλι που περιφέρεται γύρω από ένα λεμόνι. Στο ηλιακό μας σύστημα, ο Δίας θα μπορούσε να συγκριθεί με ένα μπιζέλι σε τροχιά γύρω από ένα γκρέιπφρουτ (που αντιπροσωπεύει τον ήλιο μας).

Όταν ο TOI 5205b διέρχεται «μπροστά» από το άστρο (στην νοητή ευθεία με το τηλεσκόπιο της NASA), ο πλανήτης μπλοκάρει το 7% του φωτός του.

Η ανακάλυψη του συγκεκριμένου πλανητικού συστήματος αμφισβητεί τις θεωρίες για το σχηματισμό πλανητών. «Η ύπαρξη του TOI-5205b επεκτείνει όσα γνωρίζουμε για τους δίσκους υλικών στους οποίους γεννιούνται αυτοί οι πλανήτες», δήλωσε ο Kanodia.

Οι ερευνητές θέλουν να παρατηρήσουν τον πλανήτη στο μέλλον χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, το οποίο θα μπορούσε να ανιχνεύσει αν ο TOI-5205b έχει ατμόσφαιρα, «ξεκλειδώνοντας» περισσότερα από τα μυστικά για τον σχηματισμό του.

Πηγή: Καθημερινή

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ