Ο δορυφόρος TESS εντόπισε πέντε χιλιάδες εξωπλανήτες!

Λειτουργεί ως διαστημικό τηλεσκόπιο

To 2018, η NASA εκτόξευσε τον δορυφόρο TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), ο οποίος λειτουργεί στην ουσία ως ένα διαστημικό τηλεσκόπιο, με αποστολή τον εντοπισμό εξωπλανητών. Το TESS, έχει την ικανότητα να εντοπίζει στο αχανές Σύμπαν τα ίχνη διαστημικών σωμάτων, τα οποία είναι πιθανότατα πλανήτες. Αφού το TESS κάνει τον εντοπισμό, πρέπει στη συνέχεια οι αστρονόμοι να επιβεβαιώσουν την ανακάλυψη, χρησιμοποιώντας κάποια από τα επίγεια ή/και διαστημικά τηλεσκόπια και μεθόδους εντοπισμού που έχουν στην διάθεση τους.

Στα τρία πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, το TESS είχε εντοπίσει περίπου 2,400 υποψήφιους εξωπλανήτες. Με ανακοίνωση της, η Μισέλ Κουνιμότο η αστρονόμος του ΜΙΤ, επικεφαλής της ομάδας Faint Star Search που μελετά τα δεδομένα που στέλνει το TESS, αναφέρει ότι το τελευταίο δωδεκάμηνο, ο δορυφόρος έσπασε όλα τα ρεκόρ του ξεπερνώντας τους 2,5 χιλιάδες εντοπισμούς εξωπλανητών. Πλέον, ο αριθμός των υποψηφίων εξωπλανητών του TESS, ξεπερνά τις πέντε χιλιάδες.

Όμως, η διαδικασία επιβεβαίωσης δεν είναι απλή και εύκολη και έτσι μέχρι στιγμής από τους περισσότερους από πέντε χιλιάδες εξωπλανήτες που έχει υποδείξει το TESS, μόλις για τους 176 έχει υπάρξει επιβεβαίωση και έχουν προστεθεί στη λίστα των περίπου πέντε χιλιάδων εξωπλανητών που έχουν επιβεβαιωμένα εντοπιστεί στο Σύμπαν.

Αν και ο αρχικός προγραμματισμός της αποστολής ήταν ο δορυφόρος να λειτουργήσει για δύο έτη, η πολύ πετυχημένη δράση του TESS, οδήγησε στην απόφαση να παραταθεί η λειτουργία του για δύο ακόμη έτη, δηλαδή μέχρι τα τέλη του 2022 και αναλόγως των επιδόσεων και της λειτουργικότητας του, θα γίνει φυσικά επαναξιολόγηση της κατάστασης του.

Πηγή: naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ