Οι θαυμαστοί φωτονικοί αισθητήρες μας βοηθούν να αντιληφθούμε τον κόσμο διαφορετικά

Ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Φωτονικών Υλικών και Διατάξεων του ΙΤΕ Σταύρος Πισσαδάκης μιλά στο Livetalks για πολυδιάστατες εφαρμογές των οπτικών ινών

Εδώ και 17 χρόνια το Εργαστήριο Φωτονικών Υλικών και Διατάξεων του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ ασχολείται με ένα μεγάλο εύρος τεχνολογιών διατάξεων που μας επιτρέπουν να αντιλαμβανόμαστε τον εξώτερο κόσμο με τρόπους διαφορετικούς.

Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων μιλώντας στο Livetalks, ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Φωτονικών Υλικών και Διατάξεων του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ κ. Σταύρος Πισσαδάκης με αφορμή τον θεσμό της «Βραδιάς Ερευνητή 2020».

Με τους αισθητήρες των οπτικών ινών, σημείωσε ακόμη, μπορούμε να μετρήσουμε ποσότητες τις οποίες διαφορετικά δεν θα μπορούσαμε να αντιληφθούμε με τις αισθήσεις μας.

Οι τεχνολογίες των φωτονικών αισθητήρων βρίσκουν εφαρμογές σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς. Όπως εξηγεί ο κ. Πισσαδάκης οι αισθητήρες οπτικών ινών θα μπορούσαν να αναφέρονται στο πεδίο της ιατρικής, της βιοτεχνολογίας, της άμυνας, της βιομηχανικής παραγωγής, ή της ασφάλειας.

«Υπάρχει μεγάλη γκάμα τεχνολογιών και αντιστοίχων εφαρμογών στις οποίες έχουμε εντείνει τις προσπάθειες μας τα τελευταία χρόνια» τονίζει και σημειώνει ότι οι οπτικές ίνες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στην ιατρική.

«Η υγεία επωφελείται ιδιαίτερα από τη φωτονική» υπογράμμισε. «Ένα σημαντικό κομμάτι τεράστιου κύκλου εργασιών έχει να κάνει με αισθητήρες που χρησιμοποιούνται στην ιατρική, στην έγκαιρη διάγνωση, στις διαδικασίες αποκατάστασης τραυματισμών, στη βιοτεχνολογία με την ανίχνευση ιών όπως ο covid-19 για παράδειγμα».

Όπως εξηγεί ο κ. Πισσαδάκης θα πρέπει να φανταστούμε την οπτική ίνα ως ένα γυάλινο καλώδιο μέσα από το οποίο μπορούμε να περάσουμε φως. «Αυτή η διάταξη της οπτικής ίνας επειδή από τη φύση της είναι αρκετά μικρή σε μέγεθος, μας επιτρέπει να διαδώσουμε μέσα από αυτήν το φως με ελάχιστες απώλειες. Έτσι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ιατρική ενδοσκοπικά, για να δούμε δηλαδή κάτι μέσα στο ανθρώπινο σώμα ή για να μεταφέρουμε ορατή ή υπέρυθρη ακτινοβολία και να κάνουμε ιατρικές πράξεις, έναν καυτηριασμό π.χ. Μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε με μεγαλύτερη ευχέρεια χειρουργεία που θεωρούνται αρκετά δύσκολα. Η οπτική ίνα μπορεί εύκολα μέσω του καθετηριασμού να μπει μέσα σε ένα αιμοφόρο αγγείο και να φτάσει σε ένα όργανο π.χ. την καρδιά ή στο σημείο που έχουμε μια αρτηριακή στένωση και να κάνουμε με τον τρόπο αυτό μια επέμβαση. Τέτοιου είδους εφαρμογές γίνονται ήδη και στο μέλλον θα γίνονται ακόμη καλύτερα, περισσότερο αναίμακτα και με λιγότερες επιπλοκές που είναι κάτι πολύ σημαντικό».

Όσο για τον θεσμό της «Βραδιάς ερευνητή» ο κ. Πισσαδάκης σημείωσε ότι έχει ως στόχο να φέρνει τον κόσμο πιο κοντά στα επιστημονικά επιτεύγματα και την ουσία της επιστήμης.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο ηχητικό που ακολουθεί:

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ