Παέγια από ρομπότ (με την έγκριση σεφ από την Ισπανία)

Το ρομπότ αποτελείται από ένα φούρνο που ελέγχεται ηλεκτρονικά και έναν μηχανικό βραχίονα που βάζει τα συστατικά στο σκεύος

Μπορεί ένα ρομπότ να φτιάξει παέγια το ίδιο καλή με αυτήν που φτιάχνει ένας Ισπανός σεφ; Ναι, σύμφωνα με σεφ που τη δοκίμασε, όπως αναφέρει το Reuters.

H ισπανική εταιρεία BR5 ανέπτυξε ένα ρομπότ που μπορεί να μαγειρεύει ένα από τα πιο φημισμένα ισπανικά φαγητά, και έχει προκαλέσει ήδη το ενδιαφέρον κάποιων αλυσίδων ξενοδοχείων και θερέτρων εκτός Ισπανίας.

«Φυσικά ένα σπιτικό πιάτο με ρύζι την Κυριακή θα έχει πάντα διαφορετική γεύση...δεν σκοπεύουμε κάτι τέτοιο, ο σκοπός μας είναι να ταξιδέψουμε ανά τον κόσμο και να είμαστε πάντα σε θέση να φάμε το ίδιο ρύζι που τρώμε στη χώρα μας, σε μια διαφορετική χώρα» είπε στο Reuters ο Ενρίκο Λίγιο, ιδρυτής του BR5.

Φωτογραφία: REUTERS/SUSANA VERA

Κάποια πάρκα και θέρετρα στην Ιαπωνία ήδη έχουν τα δικά τους ρομπότ για παέγια, πρόσθεσε ο ίδιος.

Και οι ντόπιοι δεν φαίνονται δυσαρεστημένοι: «Κατά την άποψή μου είναι ένα υπέροχο εργαλείο, και “όλε” για τους developers, επειδή το λάτρεψα» είπε η Μαρία Μουνιόζ, σεφ παέγιας και διευθύντρια της σχολής γαστρονομίας «Cocinea», που δοκίμασε την παέγια από ρομπότ.

Το ρομπότ αποτελείται από ένα φούρνο που ελέγχεται ηλεκτρονικά και έναν μηχανικό βραχίονα που βάζει τα συστατικά στο σκεύος, προσθέτει το ρύζι και μετά ανακατεύει πριν ρίξει μέσα τα θαλασσινά. Πάντως, όλα τα συστατικά πρέπει να έχουν προετοιμαστεί από πριν και να έχουν μετρηθεί για μια παέγια. Όταν όλα μπουν στο σκεύος, το ρομπότ ανακατεύει και να κουνάει συνεχώς μέχρι να τελειώσει.

Η Μουνιόζ λέει πως θα ήταν πολύ χρήσιμο για τα εστιατόρια, επειδή βοηθά να φτιάχνονται πολλές ταυτόχρονα. «Αν έχεις μόνο έναν μάγειρα για παέγια μπορείς να φτιάξεις μόνο 20 το πολύ» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ