Ποιοι θα πάρουν εφέτος τα βραβεία Νόμπελ

Newsroom
Newsroom

Υπάρχουν ομάδες με λάτρεις των βραβείων Νόμπελ που συλλέγουν δεδομένα για μελέτες κάθε χρόνο

Με τα βραβεία Νόμπελ Ιατρικής Φυσιολογίας, ξεκινούν από τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις για τους νικητές των εφετινών βραβείων σε όλους τους κλάδους, με αποκορύφωμα το Νόμπελ Ειρήνης , την προσεχή Παρασκευή.

Αν και είναι αδύνατο να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τα ονόματα των νικητών των βραβείωνΝόμπελ, καθώς δεν υπάρχει λίστα και οι ίδιοι οι νικητές ενημερώνονται  λίγο πριν την ανακοίνωση , δεν λείπουν οι προβλέψεις και τα στοιχήματα για το ποιοι θα είναι οι επόμενοι νομπελίστες.

Υπάρχουν ομάδες με λάτρεις των βραβείων Νόμπελ που συλλέγουν δεδομένα για μελέτες κάθε χρόνο που μπορεί να οδηγήσουν στην απονομή του βραβείου Νόμπελ.

Το Clarivate Analytics , για παράδειγμα, συλλέγει αυτά τα δεδομένα κάθε χρόνο και προτείνει μια πιθανή λίστα μελλοντικών νικητών. Οι ειδικοί του Clarivate αξιολογούν  τους επιλέξιμους υποψηφίους και τις αναφορές που προέκυψαν από τις μελέτες τους.

Σύμφωνα με το Clarivate Analytics οι υποψήφιοι για το Νόμπελ Ιατρικής 2022 είναι ο Μασάτο Χασεγκάβα και η Βιρτζίνιας Μάν-Γι Λι που μπορούν να λάβουν το Νόμπελ Ιατρικής για την αναγνώριση του TDP-43, μια παθολογική υπογραφή της αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης (ALS) και του μετωποκροταφικού λοβιακού εκφυλισμού (FTLD) και για άλλες συνεισφορές στη μελέτη νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Ο Χασεγκάβα  είναι επικεφαλής του Τμήματος Εγκεφάλου και Νευροεπιστημών στο Μητροπολιτικό Ινστιτούτο Ιατρικής του Τόκιο. Είναι ειδικός στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες, με μια μακρά σειρά ανακαλύψεων για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, τη νόσο του Πάρκινσον και την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS). Η Βιρτζίνια Μάν-Γι Λι είναι νευροπαθολόγος με εξειδίκευση στο Αλτσχάιμερ.

Η Μαίρη Κλερ Κινγκ , Καθηγήτρια Ιατρικής και Γονιδιωματικών Επιστημών, θα μπορούσε επίσης να τιμηθεί με το Νόμπελ για την επίδειξη της κληρονομικής ευαισθησίας στον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών και για την ανακάλυψη του ρόλου που παίζουν οι μεταλλάξεις στο γονίδιο BRCA1.

Τέλος, ένας άλλος υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ είναι ο Στιούαρτ Ορκιν, καθηγητής παιδιατρικής που έχει εστιάσει την έρευνά του στις αιματολογικές ασθένειες και στα γενετικά αίτια της θαλασσαιμίας

Βραβείο Νόμπελ  Χημείας

Υποψήφιος για το Νόμπελ Χημείας θεωρείται ο Ζενάν Μπάο , καθηγητής χημικής μηχανικής και διευθυντής του Stanford Wearable Electronics Initiative (eWEAR). Ο Ζενάν Μπάο ειδικεύεται στη μελέτη ημιαγωγών και θα μπορούσε να λάβει το Νόμπελ για την ανάπτυξη νέων βιομιμητικών εφαρμογών οργανικών και πολυμερών ηλεκτρονικών υλικών, συμπεριλαμβανομένου του εύκαμπτου «ηλεκτρονικού δέρματος».

Δύο άλλα ονόματα  πιθαμών νικητών είναι αυτά της Μπόνι Μπάσλερ και του Πήτερ Γκρίνμπεργκ. Η Μπάσλερ είναι μοριακός βιολόγος ενώ ο Γκρίνμπεργκ είναι μικροβιολόγος. Θεωρούνται αυτοί που ανακάλυψαν το  χημικό σύστημα επικοινωνίας που επιτρέπει στα βακτήρια να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να συντονίζουν τη συμπεριφορά τους.
Τέλος,θα μπορούσε να απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ στον χημικό και καθηγητή Ντάνιελ Νοτσέρα για τις θεμελιώδεις πειραματικές και θεωρητικές συνεισφορές στη μεταφορά ηλεκτρονίων συζευγμένων με πρωτόνια (PCET) και την εφαρμογή της στις ενεργειακές επιστήμες και τη βιολογία.

Βραβείο Νόμπελ για τη Φυσική

Το πρώτο πιθανό όνομα για τη φυσική είναι αυτό του Ιμάνουελ Μπλομ , φυσικού και επιστημονικού διευθυντή του Ινστιτούτου Κβαντικής Οπτικής Max-Planck. Ο Μπλοχ έχει κάνει πρωτοποριακές συνεισφορές στον τομέα των κβαντικών συστημάτων πολλών σωμάτων (κβαντική μηχανική) και θα μπορούσε να του απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ για την επαναστατική έρευνα σε κβαντικά συστήματα πολλών σωμάτων που χρησιμοποιούν εξαιρετικά ψυχρά ατομικά και μοριακά αέρια, ανοίγοντας το δρόμο για κβαντικές προσομοιώσεις «τεχνητών στερεών».

Το όνομα του Αμερικανού Στίβεν Κουέικ, καθηγητή βιοφυσικής στο Πανεπιστήμιο Staford, και επιστημονικό διευθυντή της Πρωτοβουλίας Chan Zuckerberg είναι επίσης μεταξύ των υποψήφιων νικητών για το Νόμπελ Φυσικής για τη συνεισφορά του στη φυσική των ρευστών φαινομένων στη νανολιθική κλίμακα.
Τέλος, υπάρχουν τα ονόματα των Τακάσι Τανιγκούτσι και Κένεθ Γουατανάμπε για τη Φυσική. Ο Τανιγκούτσι , διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Νανοαρχιτεκτονικής Υλικών του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημών Υλικών στην Τσουκούμπα , μαζί με τον Γουατανάμπε  έχουν συμμετάσχει στη δημιουργία εξαγωνικών κρυστάλλων νιτριδίου του βορίου, η διαθεσιμότητα των οποίων επέτρεψε μια επανάσταση στην έρευνα για την ηλεκτρονική συμπεριφορά των δισδιάστατων υλικών

Πηγή: naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ