Προϊστορικό πλάσμα «τεράστιου μεγέθους» ανακαλύφθηκε στον Καναδά

Προϊστορικό πλάσμα «τεράστιου μεγέθους» ανακαλύφθηκε στον Καναδά

Άλλο ένα κομμάτι στο «παζλ» κατανόησης των ειδών της Κάμβριας περιόδου

Πριν από τουλάχιστον 500 εκατομμύρια χρόνια πριν, σημειώθηκε η λεγόμενη «Κάμβρια Έκρηξη», ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα της εξελικτικής πορείας των προϊστορικών ειδών στη μορφή που τα ξέρουμε σήμερα. 

Προσφάτως, ένα απολίθωμα από αυτά τα προϊστορικά πλάσματα εκείνης της περιόδου ανακαλύφθηκαν στα καναδικά όρη και πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ζώα που έχουν εντοπίσει ποτέ οι επιστήμονες, σύμφωνα με την έρευνά τους που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Royal Society.

Το πλάσμα, γνωστό με την επιστημονική ονομασία Titanokorys Gainesi, είχε πολύπλευρα μάτια, δακτυλιοειδές στόμα, νύχια για το κυνήγι θηραμάτων και πτερύγια για να κολυμπά. Το κρανίο του ήταν καλυμμένο με ένα τεράστιο καύκαλο, αντίστοιχο με το σκληρό κέλυφος της χελώνας. 

Το απολίθωμα βρέθηκε στο Burgess Shale, μια βραχώδη έκταση τη Βρετανική Κολομβία του Καναδά που φημίζεται για τα καλά διατηρημένα απομεινάρια της μακρινής εκείνης περιόδου.

«Τα πρώτα ιζήματα εντοπίστηκαν το 2014, ωστόσο μόλις το 2018 ανακαλύψαμε ένα εξαιρετικά άθικτο κέλυφος, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου ευρήματος» εξηγεί ο Joe Moysiuk, εκ των επιστημόνων της σχετικής έρευνας.

Ένα από τα πράγματα που εντυπωσίασε αρχικά τους επιστήμονες ήταν το μέγεθος του ευρήματος. 

«Το μέγεθος αυτού του ζώου είναι πλήρως θεαματικό. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζώα της Καμβρίας περιόδου που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, Ζαν-Μπερνάρ Καρόν. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα περισσότερα ζώα εκείνης της περιόδου ήταν μικρότερα από το μικρό δάχτυλο ενός χεριού. Ωστόσο, το απολιθωμένο εύρημα υποδεικνύει ένα πλάσμα μεγέθους άνω των τριάντα εκατοστών! 

Το εντυπωσιακό αυτό εύρημα αποτελεί άλλο ένα «εργαλείο» στη φαρέτρα των επιστημόνων για την κατανόηση των θηρευτών της Κάμβριας περιόδου. 

Πηγή: Lifo

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ