Ψηφιακά απόβλητα 57,4 εκατ. τόνων παγκοσμίως το 2021

Ψηφιακά απόβλητα 57,4 εκατ. τόνων παγκοσμίως το 2021

Το βάρος των ψηφιακών αποβλήτων του πλανήτη είναι ισοδύναμο με το βάρος του Σινικού Τείχους της Κίνας

Ψηφιακά απόβλητα με βάρος μεγαλύτερο από αυτό του Σινικού Τείχους στην Κίνα θα αφήσει πίσω του ο πλανήτης το 2021. Τα ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά απόβλητα (e-waste), από παλιά πλυντήρια ρούχων και ηλεκτρικές σκούπες μέχρι smartphones και tablets, θα φτάσουν φέτος τους 57,4 εκατ. μετρικούς τόνους (Mt).

Μάλιστα, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας τα ψηφιακά σκουπίδια, που θα δημιουργήσει ο πλανήτης, θα αυξηθούν σε 74 εκατ. Mt. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Global E-waste Monitor, η παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων αυξάνεται ετησίως κατά 2 Mt ή περίπου 3% έως 4%.

Σύμφωνα με στοιχεία, που δημοσιοποίησε το WEEE Forum με έδρα τις Βρυξέλλες, το 2019 παγκοσμίως δημιουργήθηκαν 53,6 εκατ. Mt ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών αποβλήτων, μέγεθος κατά 21% μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του 2014. Εκφρασμένες σε κατά κεφαλή παραγωγή, οι ποσότητες αυτές αναλογούν - κατά μέσο όρο - σε 7,3 κιλά για κάθε κάτοικο της γης.

Το πρόβλημα προφανώς συνδέεται με τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών (αύξηση 3% ετησίως), τους μικρότερους κύκλους ζωής των προϊόντων και τις περιορισμένες επιλογές επισκευής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μόνο στην Ευρώπη, 11 από τα 72 ηλεκτρονικά είδη σε ένα μέσο νοικοκυριό δεν χρησιμοποιούνται πλέον ή είναι σπασμένα.

Πολύτιμα μέταλλα στα σκουπίδια

Αυτό που κάνει την όλη κατάσταση ακόμη πιο περίπλοκη, είναι ότι ελάχιστες ποσότητες των ηλεκτρονικών αποβλήτων, που παράγονται, οδηγούνται σε ανακύκλωση. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 2019 μόνο το 17,4% των ηλεκτρονικών αποβλήτων συλλέχθηκε και ανακυκλώθηκε (σ.σ. ως ηλεκτρονικά απόβλητα νοούνται όλα τα απορριφθέντα προϊόντα με μπαταρία ή βύσμα).

Πρακτικά ένας - συντηρητικά εκτιμώμενος - όγκος ανακτήσιμων υλικών, όπως χρυσός, ασήμι, χαλκός, πλατίνα, αξίας $57 δισ., απορρίφθηκαν ως επί το πλείστον ή κάηκαν το 2021, σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό - όπως είναι αντιληπτό - ισοδυναμεί με το ετήσιο ΑΕΠ πολλών χωρών ανά τον πλανήτη.

Για να γίνει σαφές το μέγεθος της σπατάλης, εκτιμάται ότι σε 1 εκατομμύριο κινητά τηλέφωνα υπάρχουν ενσωματωμένα 24 κιλά χρυσού, 16.000 κιλά χαλκού, 350 κιλά ασήμι και 14 κιλά παλλάδιο.


Πηγή: sepe.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ