Σε μαζική παραγωγή το ρομπότ Σοφία για να παρέχει συντροφιά εν μέσω πανδημίας

Χιλιάδες Σοφίες ετοιμάζονται να βγουν σε μαζική παραγωγή καθώς η πανδημία δημιουργεί καινούργιες ανάγκες και ρόλους για τα ρομπότ.

Η Σοφία, το πιο διάσημο ίσως ανθρωποειδές ρομπότ του κόσμου, είναι πολύ πιθανόν να βγει στη μαζική παραγωγή μέσα στο 2021, σύμφωνα με τους κατασκευαστές.

Το 2017 η Σοφία έγινε το πρώτο ρομπότ που απέκτησε υπηκοότητα (θεωρείται πολίτης της Σαουδικής Αραβίας). Τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί σε επιδείξεις μόδας ως καλεσμένη, έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινία και έχει αποκτήσει θαυμαστές σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 2019 μάλιστα είχε επισκεφθεί και την Αθήνα, εμφανιζόμενη στο Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης του περιοδικού «Economist».

Τώρα χιλιάδες Σοφίες ετοιμάζονται να βγουν σε μαζική παραγωγή καθώς η πανδημία δημιουργεί καινούργιες ανάγκες και ρόλους για τα ρομπότ.

Η Hanson Robotics – η εταιρεία που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ και βρίσκεται πίσω από το μοντέλο Σοφία – δήλωσε στο Reuters πως σχεδιάζει να παράγει μαζικά τέσσερα μοντέλα ρομπότ, συμπεριλαμβανομένης και της Σοφία, έως το τέλος του 2021. «Την εποχή της COVID-19 ο κόσμος θα έχει ανάγκη από όλο και περισσότερη αυτοματοποίηση ώστε οι άνθρωποι να είναι ασφαλείς», λέει ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, David Hanson.

Ένα μοντέλο με την ονομασία Grace, που πρόκειται να κυκλοφορήσει φέτος, έχει αναπτυχθεί ειδικά για τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με την Hanson τα ρομπότ θα μπορούσαν επίσης να παρέχουν βοήθεια σε τομείς όπως το λιανεμπόριο και τα αεροπορικά ταξίδια εν μέσω της πανδημίας ή να αντισταθμίσουν με έναν τρόπο την έλλειψη ανθρώπινης επαφής κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

«Τα μοντέλα Σοφία και Χάνσον είναι μοναδικά επειδή μοιάζουν τόσο πολύ με ανθρώπους. Αυτό μπορεί να φανεί χρήσιμο αυτή την εποχή που οι άνθρωποι είναι μόνοι και απομονωμένοι.»

«Κοινωνικά ρομπότ σαν κι εμένα μπορούν να φροντίσουν τους άρρωστους ή τους ηλικιωμένους», προσθέτει η ίδια η Σοφία. «Μπορώ να βοηθήσω στην επικοινωνία και τη θεραπεία και να παρέχω κοινωνικοποίηση ακόμη και σε δύσκολες καταστάσεις».

Λόγω της COVID-19, η Hanson Robotics αναμένεται να πουλήσει χιλιάδες ρομπότ μέσα στη χρονιά. Εν μέσω της πανδημίας, άλλα μοντέλα – όπως ένα «απολυμαντικό ρομπότ» που ονομάζεται Violet – έχουν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν τους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη, ενώ η κινεζική εταιρεία CloudMinds βοήθησε με την παροχή περίθαλψης στην Γουχάν σε ένα υπαίθριο νοσοκομείο που έτρεχαν σχεδόν αποκλειστικά τα ρομπότ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ