Στη διάθεση των επιστημόνων η «ταυτότητα» 200 εκατ. πρωτεϊνών

Newsroom
Newsroom

Οι πρωτεΐνες αποτελούν απαραίτητα δομικά στοιχεία των ζωντανών οργανισμών: Κάθε κύτταρο που έχουμε τις περιέχει.

Τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιήθηκε για να προβλέψει τις δομές σχεδόν κάθε πρωτεΐνης που φτιάχνεται από το ανθρώπινο σώμα, σε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων για την αντιμετώπιση ασθενειών, μεταξύ άλλων εφαρμογών.

Οι πρωτεΐνες αποτελούν απαραίτητα δομικά στοιχεία των ζωντανών οργανισμών: Κάθε κύτταρο που έχουμε τις περιέχει. Ως εκ τούτου, η κατανόηση των δομών τους είναι κρίσιμης σημασίας για την πρόοδο της ιατρικής, ωστόσο μέχρι τώρα μόνο ένα μικρό μέρος τους είχε «αποκρυπτογραφηθεί» επαρκώς.

Πριν από δύο χρόνια η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Deep Mind συνιδριτής της οποίας είναι ο ελληνικής καταγωγής επιστήμονας Ντέμης Χασάμπης είχε ανακοινώσει ότι η εταιρεία ανέπτυξε ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης ονόματι AlphaFold με στόχο να αποκρυπτογραηφθούν περίπου 350.000 πρωτεϊνικές δομές που ανήκουν σε ανθρώπους και άλλους οργανισμούς.

Πριν από ένα χρόνο η εταιρεία που ιδρύθηκε στο Λονδίνο αλλά στη συνέχεια αποκτήθηκε από την Alphabet, τη μητρική εταιρεία της Google, είχε ανακοινώσει την αποκρυπτογράφηση πρωτεΐνών από 20 είδη και ανάμεσα σε αυτές 20 χιλιάδες πρωτεΐνες που υπάρχουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

H Deep Mind ανακοίνωσε ότι αποκρυπτογράφησε τη δομή 200 εκατ. πρωτεϊνών επίτευγμα που όπως είναι ευνόητο δημιουργεί στην ουσία μία κολοσσιαίων διαστάσεων «εργαλειοθήκη» για τους ερευνητές τόσο στον ιατρικό όσο και στον τεχνολογικό τομέα για να πραγματοποιήσουν νέα επιτεύγματα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ