Τεχνητή νοημοσύνη αναζητά τρόπους για να μην επιστρέφουν στο έγκλημα οι αποφυλακισθέντες

Η τεχνητή νοημοσύνη θα παρέχει στους ερευνητές ένα «παράθυρο» στην καθημερινή ζωή του αποφυλακισθέντα μέσω βραχιολιών

Η έναρξη μιας νέας ζωής έξω από τη φυλακή και η επανένταξη στην κοινωνία είναι δύσκολη για πολλούς αποφυλακισθέντες- και σε αυτό το πλαίσιο ερευνητές του Purdue University Polytechnic Institute χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για την αποκάλυψη επικίνδυνων συμπεριφορών που θα μπορούσαν να βοηθούν στο να διαπιστώνεται πότε θα ήταν επωφελές να λαμβάνουν χώρα παρεμβάσεις. 

Οι Μάρκους Ρότζερς και Ούμιτ Καραμπιγίκ εργάζονται πάνω σε ένα πρόγραμμα που έχει να κάνει με τη χρήση εργαλείων και τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης για τη μείωση των βαθμών υποτροπής για καταδικασμένους εγκληματίες που αποφυλακίζονται. Οι ερευνητές εστιάζουν στη διάσταση της εγκληματολογικής ψυχολογίας εντοπίζοντας επικίνδυνες συμπεριφορές, καταστάσεις με στρες και άλλους συμπεριφορικούς και άλλους παράγοντες που συνδέονται με κίνδυνο υποτροπής ατόμων σε εγκληματικές συμπεριφορές.

«Ο κύριος λόγος που η υποτροπή είναι τόσο υψηλή είναι πως αυτοί που αποφυλακίζονται με αναστολή δεν θεωρούν πως ανήκουν στην κοινότητα» είπε ο Καραμπιγίκ. «Περνούν δύσκολα, και επιστρέφουν αμέσως στις παλιές τους, εγκληματικές συνήθειες. Οι παλιές εγκληματικές κοινότητες τους καλωσορίζουν».

Η τεχνητή νοημοσύνη θα παρέχει στους ερευνητές ένα «παράθυρο» στην καθημερινή ζωή του αποφυλακισθέντα μέσω βραχιολιών που συλλέγουν πληροφορίες για την υγεία, μεταξύ των οποίων τα επίπεδα στρες και χτύπου της καρδιάς. Smartphones θα συλλέγουν επίσης πληροφορίες, που θα κυμαίνονται από το πού βρίσκονται ανά πάσα στιγμή μέχρι τις πληροφορίες που τραβούν. Η τεχνητή νοημοσύνη θα λειτουργεί με διαλείμματα, εξετάζοντας τα δεδομένα παροδικά αντί να το κάνουν σε πραγματικό χρόνο.

Σύμφωνα με τον Ρότζερς, οι πληροφορίες θα χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό επικίνδυνων συμπεριφορών και άλλων παραγόντων που φαίνονται να ωθούν άτομα να επιστρέψουν σε εγκληματικές συμπεριφορές. «Σκοπός της μελέτης είναι να βρεθούν ευκαιρίες για έγκαιρη παρέμβαση, προκειμένου να βοηθηθούν αυτά τα άτομα να ενσωματωθούν ξανά στην κοινωνία επιτυχώς» είπε σχετικά.

Τα συστήματα παρακολούθησης είναι σε στάδιο ανάπτυξης, και αναμένεται να λάβει χώρα δοκιμή από αποφυλακισθέντες κατά το τρίτο έτος της έρευνας. Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν 250 άτομα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ