Τι παθαίνει το σώμα μας στο διάστημα;

Μετά από έναν χρόνο γυρνάς άλλος άνθρωπος - Κυριολεκτικά

Ο Αμερικανός αστροναύτης Μαρκ Τ. Βέντε Χέι γύρισε πρόσφατα από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό-ISS, μετά από έναν χρόνο παρά δέκα μέρες. Για τους επιστήμονες ήταν ένα δώρο. Διότι μελετώντας τον, μπόρεσαν να κατανοήσουν ακόμη καλύτερα τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει κάτι που ήξεραν ήδη: Άλλος άνθρωπος πας στο διάστημα και άλλος γυρίζεις.

Ο Βάντε Χέι κατέκτησε το ρεκόρ της μεγαλύτερης συνεχούς παραμονής στο διάστημα σε αποστολή της NASA, ξεπερνώντας αυτό των 340 ημερών του κυβερνήτη Σκοτ Κέλι, το 2018. Πάντα, βέβαια, προηγείται η Πέγκυ Γουίτσον, με τις 665 αθροιστικές της ημέρες, όμως σε μια συνεχή παραμονή ο Βάντε Χέι έρχεται μόλις δεύτερος μετά το Ρώσο κοσμοναύτη Βαλερί Πολιάκοφ, ο οποίος έμεινε στο διαστημικό σταθμό Mir για 438 συνεχόμενες ημέρες (δηλαδή για περισσότερους από 14 μήνες) στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Τα τελευταία 50 χρόνια, η NASA μελετάει τις επιπτώσεις που έχουν η μικροβαρύτητα και γενικότερα οι διαστημικές πτήσεις στο ανθρώπινο σώμα, μέσω του Προγράμματος Ανθρώπινης Έρευνας. Και τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά.

Διαβάστε περισσότερα στο CNN.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ