Το Tik Tok κατηγορείται για «λεηλασίες» και «εξεγέρσεις»

Newsroom
Newsroom

Νέα ανησυχητικά κοινωνικά φαινόμενα συνδέονται με τη χρήση των social media από τη νέα γενιά.

Πριν από 15 μέρες ο εμπορικότερος δρόμος του Λονδίνου, η περίφημη Oxford Street, δέχτηκε την οργανωμένη επίθεση μιας ομάδας νεαρών ατόμων που επιχείρησαν να κάνουν… πλιάτσικο στα καταστήματα της περιοχής με την αστυνομία να σπεύδει να ενημερώνει τους ιδιοκτήτες καταστημάτων της περιοχής για να κατεβάσουν ρολά σε ένα περιστατικό που χαρακτηρίστηκε ως οι «λεηλασίες του Tik Tok» αφού τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η επίθεση αυτή οργανώθηκε μέσα στη δημοφιλή πλατφόρμα.

Τον περασμένο Μάρτιο η Βρετανία βίωσε μια πρωτοφανή μαθητική εξέγερση όταν αντιδράσεις μαθητών σε οδηγίες για πιο ευπρεπές ντύσιμο στο σχολείο και σε αποφάσεις περιορισμών στην έξοδο από το μάθημα για τουαλέτα κυκλοφόρησαν μέσω του Tik Tok στη μαθητική κοινότητα ξεσηκώνοντας τάξη προς τάξη πολλά σχολεία της χώρας.

Πηγή έμπνευσης για το περιστατικό στην Oxford Street πιστεύεται ότι ήταν εικονες από λεηλασίες σε εμπορικά κέντρα του Λος Άντζελες τα οποία κατέγραψαν θύματα και περαστικοί και τα ανάρτησαν στο Tik Tok και η Ντόνα Τζοουνς πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών και Επιτρόπων για το Έγκλημα στη Βρετανία κατηγόρησε ευθέως το TikTok για τη συμμετοχή της πλατφόρμας στις ταραχές. Η Τζόουνς ισχυρίστηκε επίσης ότι το Tik Τοκ συνδέεται με ένα περιστατικό μαζικής μεταφοράς εφήβων σε νοσοκομεία πριν από λίγες μέρες οι οποίοι όπως διαπιστώθηκε έκαναν εισπνοή παρακεταμόλης για να δουν ποιος θα μπορούσε να μείνει στο νοσοκομείο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Από την πλευρά του, το TikTok αρνήθηκε ότι η εφαρμογή εμπλέκεται σε κάποιο από τα δύο περιστατικά και είπε ότι δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα δύο περιστατικά οργανώθηκαν  μέσω της πλατφόρμας της.

Γιατί όμως η αστυνομία πιστεύει ότι το Tik Tok αποτελεί καταλύτη για ανυπακοή και κοινωνικές αναταραχές; Πιθανώς η άποψη αυτή βασίζεται στην αρχιτεκτονική της συγκεκριμένης πλατφόρμας που επιτρέπει την ταχύτερη μετάδοση ιδεών και τάσεων στις κοινότητες των χρηστών από όλα social media.

Ο αλγόριθμος της πλατφόρμας λειτουργεί πιο εξατομικευμένα στο πώς χρησιμοποιεί τον λογαριασμό του κάποιος χρήστης. Το Tik Tok γνωρίζει καλύτερα το πώς αλληλεπιδρά κάποιος σε ένα βίντεο που βλέπει και ο αλγόριθμος αυτός δεν μαντεύει τα ενδιαφέροντας του χρήστη με βάση αυτά που έχουν οι φίλοι του ή άτομα με παρόμοιο προφίλ όπως συμβαίνει με τους αλγόριθμους των άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Και το TikTok μαθαίνει τον χρήστη του γρήγορα. «Η ιδιοφυΐα του αλγορίθμου της πλατφόρμας είναι και η κατάρα της. Ο αλγόριθμος του TikTok επιτρέπει στην πλατφόρμα να γνωρίζει εγγενώς τους χρήστες και τα ενδιαφέροντά τους, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να εντοπίσει και να παρουσιάσει βίντεο που η εταιρεία πιστεύει ότι είναι πιθανό να προσελκύσουν έναν χρήστη» λέει ο Άντι Μπάροους που ασχολείται με θέματα εταιρικής ευθύνης στον τομέα της τεχνολογίας.

Ο αλγόριθμος σε συνδυασμό με τη δυνατότητα εντοπισμού της γεωγραφικής τοποθεσίας, η οποία δείχνει στους χρήστες δημοφιλή βίντεο στην περιοχή από την οποία έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα, σημαίνει ότι το TikTok μπορεί να παρακινήσει τους ανθρώπους να σηκωθούν από τον καναπέ τους και να δράσουν. Αποτελεί επίσης ένα κεντρικό σκέλος της εμπορικής στρατηγικής της πλατφόρμας η οποία είναι πολύ αποτελεσματική στο να δείχνει στους χρήστες αυτό ακριβώς που αναζητούν. Όμως μπορεί επίσης να τροφοδοτήσει περισσότερες αρνητικές ενέργειες και πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι η πλατφόρμα φέρει κάποια ευθύνη και δεν μπορεί να παραμένει παθητικός θεατής όταν αναπτύσσονται μέσα σε αυτή επικίνδυνες συμπεριφορές των χρηστών της.

Το TikTok απασχολεί περίπου 40.000 άτομα που εργάζονται στον συντονισμό (moderators) και γενικότερα στην ασφάλεια της πλατφόρμας αλλά και πάλι κάθε συντονιστής πρέπει να δει, να αναλύσει και να κρίνει περί τα χίλια βίντεο ανά βάρδια κάτι που σημαίνει ότι ορισμένα επικίνδυνα βίντεο μπορούν να περάσουν κάτω από το ραντάρ και να κάνουν τελικά την εμφάνιση τους στο Διαδίκτυο.

Αναλυτές της βιομηχανίας των social media προτείνουν οι πλατφόρμες να δημιουργούν ομάδες που θα έχουν ως αποστολή να ανταποκρίνονται σε περιστατικά όπως οι ταραχές στην Oxford Street καθώς αυτές προκύπτουν και να δρουν σε περιπτώσεις εμφάνισης απειλητικών μυνημάτων και βίντεο εμποδίζοντας την διασπορά τους. Επισημαίνεται βέβαια και η ευθύνη των χρηστών και ειδικά των γονέων στο τι βλέπουν και τι κάνουν τα παιδιά τους στις πλατφόρμες ένα ζήτημα βέβαια που τίθεται καθημερινά στις σύγχρονες κοινωνίες και αποτελεί ένα πεδίο μεγάλου προβληματισμού χωρίς εύκολες απαντήσεις.

Πηγή: Naftemporiki.gr

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ