Χερ μάστερ'ς βόις

Δεν τα λένε όλα για την ιστορική νησίδα


Σε αυτή τη χώρα πολλές φορές ομολογώ διαβάζοντας την επικαιρότητα, ότι έχουμε χάσει τελείως τη μπάλα. Το λέω με ποδοσφαιρικούς όρους, για να μην το πω βαριά όπως το έλεγε ο Καραμανλής. Ο πρεσβύτερος φυσικά για να μην παρεξηγηθώ.

Διαβάζω στη χτεσινή ειδησεογραφία λοιπόν τις βαρύγδουπες δηλώσεις του δημάρχου Αγ. Νικολάου για την ένταξη της Σπιναλόγκας στα μνημεία της Unesco και απορώ. Μάλιστα απορώ διπλά! Κάνουν δηλώσεις για ένα εθνικό θέμα υποκαθιστώντας το αρμόδιο υπουργείο πολιτισμού που χειρίζεται αποκλειστικά το θέμα και δευτερευόντως απορώ περισσότερο για θέματα ουσίας: Ο δήμος σαν απρόσεχτο μαθητούδι που του κάνει παρατηρήσεις η δασκάλα του να ξαναπάει την επόμενη μέρα με τα διορθωμένα τετράδιά του στο σχολείο: «Εντάξει μωρέ, κάτι μικρές παρατηρησούλες μας έκανε η εμπειρογνώμονας της Unesco κα Teresa Colletta. Θα τις τακτοποιήσουμε και θα περάσουμε το …μάθημα!».

Δεν τα ‘πε όμως όλα . Είπε πολλά, πάρα πολλά άλλα η ειδική της Unesco που δεν γράφονται εδώ. Κάποιοι για πάρα πολλά χρόνια δεν λένε να προσαρμοστούνε στις διεθνείς υποχρεώσεις που υπαγορεύει η ένταξη και νομίζουν ότι θα πουλήσουν στους (κουτό)Φραγκους φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Ξέρουν πολλά περισσότερα οι ξένοι από αυτά που επιμελώς αποκρύπτουνται από υψηλόβαθμα μέχρι χαμηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ για την οχυρή νησίδα και από πολιτικούς καριέρας νομίζοντας ότι θα βάλουν με «μπαλαμούτι» μνημεία στους κόλπους της παγκόσμιας κληρονομιάς! Κρίμα γιατί έχουμε ξεφύγει πολύ και αυτοχρίζονται κάποιοι ως υπεύθυνοι τύπου για ένα μέγιστο εθνικό θέμα πολιτισμού.

Τι λέει άραγε η κα Μενδώνη που χρόνια ασχολείται κι αυτή από πρώτο χέρι με τη Σπιναλόγκα και ξέρει άριστα τις Αχίλλειες πτέρνες; Αν κάτι πάει στραβά, θα υπάρχουν βέβαια ευθύνες με ονοματεπώνυμα. Ας μην καπελώνουν κάποιοι με μισές αλήθειες εθνικά θέματα για να ψάχνουν μετά για αποδιοπομπαίους τράγους…


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ