Το 10% του πληθυσμού είναι δυσλεκτικό, ενώ 1 στους 5 έφηβους αντιμετωπίζει πρόβλημα στην ανάγνωση

Newsroom
Newsroom

Εγχειρίδιο για ένταξη στην αγορά εργασίας - Αλ. Γεωργούλης: «Η κοινωνία δεν είναι dyslexia friendly»

«Μέχρι να μάθω ότι πάσχω από δυσλεξία, περνούσα ένα εσωτερικό μαρτύριο», εξομολογείται ο Ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που συνδιοργάνωσε με την Ευρωπαϊκή Ένωση Δυσλεξίας (EDA), σε αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα του έργου [email protected], στο πλαίσιο του οποίου δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ένα εγχειρίδιο με καλές πρακτικές και συμβουλές, με σκοπό την ένταξη των ατόμων με δυσλεξία στην αγορά εργασίας.

Τα στοιχεία άλλωστε που αναφέρθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν αφήνουν περιθώριο εφησυχασμού. Το 10% του πληθυσμού είναι δυσλεκτικό, ενώ ένας στους πέντε 15χρονους αντιμετωπίζει πρόβλημα στην ανάγνωση, όπως ανέφερε η Θέμις Χριστοφίδου, Γενική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Εκπαίδευση, Νεολαία, Αθλητισμός και Πολιτισμός.

«Πέρασα όλα αυτά τα πολύ βασικά χρόνια για τη δημιουργία του χαρακτήρα μου- από το νηπιαγωγείο μέχρι και το λύκειο -μη γνωρίζοντας ότι έχω δυσλεξία. Μέχρι να μάθω ότι πάσχω από δυσλεξία, περνούσα ένα εσωτερικό μαρτύριο, με την έννοια ότι πάντα ένιωθα ότι δεν είμαι καλός ή υποδεέστερος από τους άλλους», λέει και μοιράζεται την προσωπική του εμπειρία, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο κ. Γεωργούλης πρόσθεσε: «Μαθαίνοντας το, άλλαξε όλο το παρελθόν, η αντίληψη που είχα για τον κόσμο. Ακόμη και τόσο αργά με βοήθησε να δω τον κόσμο με διαφορετικά μάτια και να γίνω πιο μαλακός με τον εαυτό μου».

Στην εκδήλωση τονίστηκε άλλωστε το γεγονός πως πολύ συχνά τα άτομα με δυσλεξία μπορεί να διαθέτουν ταλέντα, ωστόσο πέφτουν θύματα διακρίσεων και γι’ αυτό το λόγο επισημάνθηκε η ανάγκη επιπλέον ενημέρωσης. Θέματα ισότητας έθεσε από πλευράς της και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δυσλεξίας, Rosie Bissett.

Επιπλέον στο πλαίσιο της παρουσίασης των συμπερασμάτων του έργου [email protected], που δημιουργήθηκε με σκοπό να αυξηθεί η πρόσβαση στην απασχόληση για άτομα με δυσλεξία, υπογραμμίστηκε η σημασία της αξιολόγησης και κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού στους χώρους εργασίας, με σκοπό την ευκολότερη ένταξη των ατόμων με δυσλεξία.

Στο πλαίσιο μάλιστα του έργου παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εγχειρίδιο με καλές πρακτικές και συμβουλές για ένταξη στην αγορά εργασίας. Το εγχειρίδιο έχει στόχο, μεταξύ άλλων να παρέχει στους χειριστές (συμβούλους καθοδήγησης,  υπεύθυνους προσλήψεων, εκπροσώπου δημόσιων ιδρυμάτων κ.λπ.) τα κατάλληλα εργαλεία για τον εντοπισμό και την ενίσχυση της πραγματικής δυνατότητας, παρά τις δυσκολίες, των δυσλεκτικών εργαζομένων στην εισαγωγή τους στον εργασιακό κόσμο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί εταιρία παραγωγής ταινιών από την Μάλτα, στην οποία το σύνολο του προσωπικού αποτελείται από άτομα με μαθησιακές δυσκολίες. Εργοδότης είναι ο 51χρονος, Matthew Pullicino.

Όπως λέει ο ίδιος, δημιούργησε μια εταιρία «Right Brain», προσλαμβάνοντας μόνο άτομα με μαθησιακές δυσκολίες.

Στην εκπόνηση του έργου συμμετείχαν πέντε χώρες της Ευρώπης, η Ιταλία, η Γαλλία, η Μάλτα, η Αγγλία και η Ιρλανδία, εκπρόσωποι των οποίων ανέλυσαν τα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό έστειλε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, η οποία τόνισε, μεταξύ άλλων, πως πρέπει να αυξηθεί η ένταξη ατόμων με δυσλεξία στους χώρους εργασίας.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επίτροπος για την Ισότητα, Ελένα Ντάλι (Helena Dalli) δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η Κομισιόν τον επόμενο χρόνο θα προτείνει τη θέσπιση Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας στους τομείς μεταξύ άλλων του Πολιτισμού και των Μεταφορών.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων από την Ελλάδα, καθώς και μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Δυσλεξία και Μαθησιακές Δυσκολίες.

Οι ίδιοι επισήμαναν από πλευράς τους μεταξύ άλλων τις έλλειψες που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα, ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη μεγαλύτερης χρηματοδότησης ανάλογων προγραμμάτων, αλλά και πρωτοβουλιών για την εύρυθμη λειτουργία τους και κατ’ επέκταση για την αντιμετώπιση των δυσκολιών.

Σημειώνεται ότι ο Οκτώβριος είναι μήνας ευαισθητοποίησης για τη δυσλεξία.


 

Πηγή: grtimes.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ