174.000 νέα διπλωματικά διαβατήρια παραγγέλνει η Ρωσία, για να παρακάμψει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις

Newsroom
Newsroom

Το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα ζήτησε ξαφνικά την ταχεία εκτύπωση σχεδόν 175.000 από τα ελίτ ταξιδιωτικά έγγραφα με κόστος 3,3 εκατ. στερλίνες

Η Ρωσία παρήγγειλε δεκάδες χιλιάδες νέα διπλωματικά διαβατήρια στο πλαίσιο μιας ύποπτης απάτης που θα επέτρεπε σε αξιωματούχους και κατασκόπους – αλλά και στις συζύγους τους – να παρακάμπτουν τις δυτικές κυρώσεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα ζήτησε ξαφνικά την ταχεία εκτύπωση σχεδόν 175.000 διπλωματικών διαβατηρίων με κόστος 3,3 εκατ. στερλίνες.

Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών- επικεφαλής του οποίου είναι ο Σεργκέι Λαβρόφ – δεν έχει περισσότερους από 15.000 υπαλλήλους, εκ των οποίων μόνο ένας στους τρεις πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις για να μπει στην διπλωματική αποστολή.

Τι δείχνει έκθεση αντιπολιτευόμενου μέσου ενημέρωσης

Μια έκθεση του αντιπολιτευόμενου μέσου ενημέρωσης SOTA ανέφερε ότι σύμφωνα με τους ρωσικούς νόμους οι υπάλληλοι της υπηρεσίας ασφαλείας FSB – του μεγαλύτερου διαδόχου της KGB \ – πληρούν τις προϋποθέσεις για διπλωματικά διαβατήρια όταν βρίσκονται σε ξένες αποστολές.

Το ίδιο ισχύει και για τους αξιωματικούς της FSO, μιας υπηρεσίας προστασίας που φυλάει τον Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους.

Οι βουλευτές, οι δικαστές και οι εισαγγελείς μπορούν όλοι να διεκδικήσουν τα διαβατήρια υψηλού κύρους, με τα οποία μπορούν να επιταχύνουν τα ταξίδια τους και να αποφύγουν την έκδοση βίζας σε ορισμένες χώρες.

Οι σύζυγοι μπορούν επίσης να πληρούν τις προϋποθέσεις, αλλά το ίδιο ισχύει και για χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους που εργάζονται για τη γραφειοκρατία του Κρεμλίνου.

Πρωτοφανής εντολή για διαβατήρια μετά τις κυρώσεις

Η Daily Mail σημειώνει πως η νέα εντολή του υπουργείου Εξωτερικών έρχεται εν μέσω πρωτοφανών κυρώσεων από τη Δύση που περιορίζουν τις ταξιδιωτικές επιλογές πολλών ανθρώπων της ρωσικής ελίτ.

«Γιατί το υπουργείο Εξωτερικών χρειάζεται 175.000 [διπλωματικά διαβατήρια] όταν ο αριθμός των υπαλλήλων σύμφωνα με διάφορες πηγές δεν υπερβαίνει τις 15.000, εκ των οποίων μόνο το ένα τρίτο είναι διπλωμάτες;», διερωτήθηκε η SOTA

Η υποψία είναι ότι τα διαβατήρια αυτά θα χρησιμοποιηθούν από Ρώσους αξιωματούχους και κατασκόπους που αναζητούν πρόσβαση στη Δύση.

Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα: «Το ερώτημα είναι – πού σχεδιάζουν να πάνε;».

Σημειώνεται πως η ΕΕ έχει απαγορεύσει στους κατόχους ρωσικών διπλωματικών διαβατηρίων να λαμβάνουν αυτόματες βίζες πολλαπλών εισόδων ενώ από εδώ και στο εξής θα αποτυπώνει επίσης τα δακτυλικά αποτυπώματα των χρηστών.

Πηγή: In.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ